4+1 filmjelenet, amiben a KÁVÉ is főszerepet kapott

filmjelenet

4+1 filmjelenet, amiben a KÁVÉ is főszerepet kapott

Minden bizonnyal mindenkinek másra gondolna, ha arra kérnénk, hogy soroljon fel filmes jeleneteket, amikben szerepet kapott a kávé. Nekünk most ezek jutottak eszünkbe!

A kávé sok filmben szerepet kap: kellék egy jó beszélgetéshez, találkozóhoz, tervek szövögetéséhez. Ha megkérdezünk valakit, hogy tud-e olyan jelenetet mondani, amiben a kávé is szerepet kapott valamilyen formában, akkor nagy valószínűséggel mindenki mondana olyan alkotást, ami a másiknak eszébe sem jutna. Esetleg szórakozottan csapna a homlokához, hogy “Tényleg!”. Mi is valahogy így tettünk: az elsőre eszünkbe jutott filmeket vettük sorra, a lista természetesen tetszés szerint bővíthető!

Különböző stílusok, ahogyan a kávé is sokféle lehet. Íme a mi listánk!

1. Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany’s), 1961

Egészen pontosan a nyitójelenetre gondoltunk, amikor Holly Golightly (Audrey Hepburn) kiszáll a taxiból abban a bizonyos “kis feketében”, gyöngysorral és kesztyűvel, no meg egy fehér papírzacskóval és elsétál az ékszerbolt kirakatához. Előveszi a papírpoharas kávét és egy croissant-t. Hát lehet ennél stílusosabban kávézni?

2. Volt egyszer egy vadnyugat (C’era una volta il West), 1968

“Megfőzted a kávét? Főzd meg!” – szólítja fel Cheyenne (Jason Robards) Jill McBaint (Claudia Cardinale), pedig csak épp megismerték egymást. A legelső mondat ez a két szereplő között a filmben, a jelenet az alkotás végén visszatér. Forró, erős és jó kávét kap ekkor Jilltől Cheyenne, amilyet régen az anyja is készített.

3. Ponyvaregény (Pulp Fiction), 1994

A film, amiben csak olyan jelenet van, amire mindenki emlékszik, és olyan párbeszédek, amiket mindenki fejből ismer. Ilyen a kávés jelenet is, amikor Jimmie (Quentin Tarantino) kávéval kínálja Vincent Vegát (John Travolta) és Jules Winnfieldet (Samuel L. Jackson). Nem is akármilyennel, hanem egy minőségivel. Jimmie ugyanis azért veszi a drágát, “mert adok az élvezetre!”. Ki nem?

4. Bakancslista (Bucket List), 2007

A kávémániás Edward (Jack Nicholson) egyik utolsó kívánsága, hogy inna még egyszer az életében egy csészével a kedvenc kávéjából, a Kopi Luwakból, amely a világ legdrágább kávéja, mivel a Szumátra szigetén élő cibetmacska által megemésztett kávészemekből készül. Később Carter (Morgan Freeman) már a halálos ágyán fekszik a kórházban, amikor elárulja barátjának ennek a bizonyos “legdrágább kávénak” a titkát. A jelenet önfeledt nevetésbe fullad, amitől még megindítóbb lesz a “két öreg” beszélgetése.

+1. Amélie csodálatos élete (Fabuleux destin d’Amélie Poulain), 2001

A címszereplő Amélie Poulain a Két malom kávézóban dolgozik a Montmartre-on Párizsban. Az ő sajátos életén és szemüvegén keresztül pillanthatunk bele egy francia kávézó hétköznapjaiba a maga romantikus formájában. Az egyik jelenetben például a kávé segítségével hozza össze a fiatal lány a kolléganőjét az egyik törzsvendéggel.

És nektek melyik a kedvenc kávés filmjelenetetek?

Forrás : Pinterest