4 TIPP, HOGYAN TISZTÍTSD A TOPÁNOD!

topánod

4 TIPP, HOGYAN TISZTÍTSD A TOPÁNOD!

Tökéletes megjelenésünk egyik legfőbb alappillére a patika tiszta lábbeli. Amikor a kiszemelt darabbal a kasszához fáradunk és az eladó hölgy gondosan dobozba helyezi, magunkban fogadkozunk, hogy ennek a darabnak most aztán tényleg, de igazán megadjuk majd a kellő gondoskodást.

Aztán mégis bajban vagyunk, amikor ránk lépve az utcán megjelenik az első piszokfolt, vagy a stiletto sarka beragad két macskakő közé. Szerencsére van remény anélkül, hogy mindjárt a kukába kéne hajítani – micsoda szentségtörés! -, vagy, hogy örök kosz-kárhozatra kellene ítélni kedvenc topánunkat. A kedvenc sneakerünk tisztításáról már korábban elárultunk ezt-az, most pedig mutatjuk, hogyan tisztítsuk topán-birodalmunk kiváltságos lakóit!

1. Ha vászon a topán

Cipőtől függ, hogy melyik mit bír ki. Vászonból is készülnek kényesebb és strapabíróbb darabok, de bármelyik is pompázzon cipős szekrényünkben, a tisztítást érdemes kézzel végezni. A vékonyabb anyagú vászoncipőnél egy fogkefe, szivacs és némi szappan már elegendő ahhoz, hogy eltávolítsuk a piszkot, a vastagabb anyagoknál, például a tornacipő esetében jöhet egy erősebb szőrű kefe és minimális mosószer. Ha szépen átdörgöltük a cipőt – nem megfeledkezve az oldalsó gumi rész tisztításáról -, folyó víznél öblítsük át jó alaposan. A vékonyabb vászoncipőt egy használaton kívüli törölközővel vagy pamut ronggyal töröljük át, a vastagabb anyagút viszont behajíthatjuk a mosógépbe egy gyors öblítésre. A mosógépes megoldás ugyan drasztikusnak tűnhet, de az öblítő program rövid, és ez az a titkos eljárás, amitől száradás után nem lesz undok sárga foltos a vászoncipő.

2. CSILLOGÓ BŐRCIPŐK

A bőrcipők hosszú életének két titka van. Az egyik, hogy viselés után hagyni kell szellőzni, hogy megfelelően kiszáradjon. Ehhez régen – és az igazi cipőfanatikusok még ma is! – sámfát használtak, ami tökéletes tartást ad száradás közben a finom bőrcipőnek, így hosszú-hosszú éveken át megtartja fazonját. A másik fontos trükk, hogy a bőrcipőt nem viselés előtt, hanem azt követően kell cipőápoló krémmel, gyorsfénnyel átdörgölni. A divatjamúlt Bagarolt mára már felváltotta a praktikusan használható, cipőkrémmel és viasszal ellátott, dobozba zárt szivacs, amivel pár perc alatt fényesre tisztíthatók a topánok. A cipő oldaláról és a sarkakról itt se feledkezzünk meg, azokat is bátran kenegessük át.

3.VELÚRBŐR

Az igazi mumus. Bár az egyik legszebb anyag, amiből cipőt csak készíthettek, mégis talán az egyik legmacerásabb. Hogy ne kenődjünk el az első koszcsíktól, érdemes azt még melegében eltávolítani. Ehhez jól jön a fent említett fogkefe, egy kis víz, és minimális szappan. Ha ennél durvább az okozott kár, akkor velúr esetében nem érdemes a háztartási vegyszerekhez nyúlni, viszont érdemes beruházni egy velúrtisztító spray-be, ami cipőboltokban kapható, és gyönyörűen eltávolítja a szennyeződéseket. Velúrbőr esetében is igaz, hogy fontos a megelőzés. Új cipő vásárlásakor ajánlott azt bevonni átlátszó, impregnáló anyaggal, ami szintén spray formájában kapható, és nemcsak a vizet, de a szennyeződéseket is hosszú ideig távol tartja.

4.CIPŐSAROK

Nem csak magas sarkú cipők esetében igaz az, hogy vásárlást követően érdemes cipésszel megerősíttetni a sarkakat, hegyes orrú cipőknél pedig az orr részt is. Férfi cipők esetében is igaz mindez, sőt, a talpat is célszerű megerősíttetni, és csúszásmentesíteni. Ha igazán szeretjük a topánunkat és azt szeretnénk, hogy sokáig szolgáljon bennünket, érdemes ezeket az óvintézkedéseket megtenni, és rááldozni azt a pluszt, amivel néhány évet ráhúzhatunk lábbelink élettartamára.

Szerző: Eat, Move & Smile

 

Fotó: @unsplash

 

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!

SEO: topán, cipő, tisztítás, bőr, velúr, textil, lábbeli,