5 kihagyhatatlan retró strandkaja

strandkaja

5 kihagyhatatlan retró strandkaja

A nyár legfinomabb íze: Az igazi retro strandkaja!

,,Jaj, úgy élvezem én a strandot,
Ottan annyira szép és jó,
Annyi vicceset látok, hallok,
És még Bambi is kapható.”

Hangzik fel minden nyáron a fejünkben a kedves dallam és mellé már el is képzeljük milyen jó lesz a vízparton hozzájutni a kedvenc strandkajánkhoz.

Na de mely finomság a retrónak számító strandkaja?

1. A FŐTT KUKORICA

 

Gyerekkorom legszebb emléke, amikor a Balaton partján ejtőzve, két csobbanás között meghallottam a kukorica mozgóárus hangját. Szüleimtől kaptam egy kis aprót, és már szaladtam is. Rohanás közben elképzeltem, ahogy a főtt kuki finom roppanós vajas íze hamarosan átjár, de valahogy csak nem értem utol azt a fránya árust. Minek után lihegve 10 perc után nyakon csíptem és boldogan sétáltam vissza a családomhoz, szomorúan vettem észre, hogy nem kaptam rá sót.. és a hajsza újra kezdődött..

 

2 .A LÁNGOS

Egy sajtos-tejfölöset legyen szíves!- hangzik el a mondat úgy másodpercenként, nem csak a Balatonon, hanem ugyanúgy minden strandon. A lángos alapdarab, nem csak laktat, de isteni íze is van. Sosem értettem azokat, akik magában, minden feltét nélkül fogyasztják el. Ha sajt nem is, de a tejföl kötelező kiegészítője a tökéletes nyári gasztro élménynek. Furcsa, de szerintem az emberek nagy többsége télen rá se bírna nézni egy zsírban tocsogó lisztes kajára, bezzeg nyáron! Ne legyen probléma, ha este randevúd van, nyugodtan kérd ki azt a fokhagymás alapú lángost, ha arra vágysz!

 

3. A PALACSINTA

 

A legszebb dolog még mindig a strandolás közben, mikor megéhezem, majd 20 perces sorbanállás közben meglátom, hogy van palacsinta, és egy darab 100 Ft. Az ember annyira felvillanyozódik, mintha csak ingyen adnák. Akárki akármit vásárol ebédre, nasira a strandon, ezer százalék, hogy a rendelés végén elhangzik: 

  • Na jó még egy nutellás palit is kérek!

Az igazi retro strand palacsinta az, amelyiknek vastag a tésztája és öt kiló porcukor borul a tetejére, belül pedig kitikkadt kakaó darabok, vagy kamu vizes nutellát rejt a ’ mogyorókrémes’ elnevezés. Bezzeg a nagyi baracklekváros palacsintáját semmi sem tudja elrontani!

4. A HEKK

Aki nem szereti a halat, az is eszik hekket a strandon. Fehér kenyérrel, kovászos uborkával és sörrel állunk neki a szálka oroszrulettnek. Bár íze nem nagyon van, de a szaftos pirospaprikás borítás és a fehér hús kimetszése igazi élmény. Meglepő egyébként, de a hekk tengeri ragadozó hal és nem a hazai tavak teremténye.

5. A HAMBURGER

 

Évekig nem voltam hajlandó strandon kipróbálni a hamburgert, de a barátaim berántottak a rosszba: az igazi retro hambi kicsit száraz buciban, egy darab saláta darabbal, paradicsommal, csemege uborkával, telenyomott ketchuppal és mirelit hússal tálalva mégis mindenki szívét megdobogtatja. Ha fiatalkorunkban a zsebpénzünkből futotta rá, pár száz forinttal többet fizettünk a sajtos hamburgerét, amiben ugyanezek a hozzávalók vannak plusz egy szelet sajt, de valljuk be, hogy jobban esett így a buci.

 

Akár retro, akár nem ez a pár strandétel, egy biztos: a magyarok strandolási élményének kihagyhatatlan része ezek elfogyasztása.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Horváth Dalma