5 sorozat (nem csak) a karanténra

sorozat

5 sorozat (nem csak) a karanténra

Gondolom nem én vagyok az egyetlen emberi lény, aki a hirtelen rátörő szabadidőben nem tudja, hogy mihez is kezdjen magával. Ezzel nincs semmi baj, emberek vagyunk, ha ideig-óráig elfoglaljuk magunkat például sorozat nézéssel, akkor is marad egy fél nap, amit sokszor csak siránkozással töltünk.

 

Én a karantén életbe lépése óta a késő délutánt/késő estét a kedvenc elfoglaltságommal töltöm: sorozat nézéssel. Bár néhányat nem tudok, mivel a betegség miatt szünetel a forgatás. Ezért gondoltam hozok nektek párat, amiket ti is tudtok nézni, hiszen van jó pár évadjuk, emellett izgalmasak és változatosak is. Igyekeztem nem csak ugyanolyan műfajokat beválogatni, hogy mindenki találhasson magának valót.

 

The 100 (A visszatérők)

“Az azonos című, még megjelenés előtt álló Kass Morgan regény feldolgozása, egyfajta posztapokaliptikus ‘Legyek Ura’, amelynek története 97 évvel egy nukleáris háború után játszódik, amely elpusztította a civilizációt. Az utolsó túlélők egy űrhajóról 100 tinédzsert küldenek a felismerhetetlenségig megváltozott Föld felszínére, hogy kiderüljön, benépesíthető-e még a bolygó. Azonban mind a százan sötét titkokat hordoznak magukkal, és hamar rájönnek, hogy múltjukat nem hagyhatják maguk mögött, az űrben.”

Nem szeretném azt mondani, hogy a kedvenc sorozatom, de jelenleg ez a kedvenc sorozatom. Műfajilag főleg sci-finek, esetleg disztópiának nevezném, de rendkívül fordulatos és akciódús, érdekes a történetvezetés, a színészi játék pedig zseniális. Az egyetlen dolog, amivel nem vagyok kibékülve, az a magyar szinkron. Nem tudom, engem iszonyatosan bosszant, szóval én csak feliratosan vagyok hajlandó nézni, de ti nyugodtan próbálkozzatok meg vele így is. Sajnos azt nem tudom, hogy a kialakult helyzetben jön e áprilisban a befejező évad vagy sem, de reméljük a legjobbakat.

 

Gyilkos elmék

“A Criminal Minds története az FBI egyik különleges részlegéről szól. A csoport feladata nem kevesebb, mint az ország bűnöző állományát, valamint a bűnözésre hajlamos személyeket analizálni, a különösen veszélyeseket kiszűrni és megállítani, mielőtt újra lecsaphatna. Jason Gideon ügynök a viselkedésanalízis legelismertebb tekintélye, míg Aaron Hotchner speciális ügynök különleges módszereivel képes hasznot húzni és feltárni az emberek legféltettebb titkait is. Derek Morgan a megszállott, fanatikus bűnözőkre specializálódott, Dr. Spencer Reid (Matthew Gray Gubler), a meg nem értett zseni pedig, akinek a szociális IQ-ja legalább olyan alacsony, mint amilyen magas az értelmi intelligenciája, maga a két lábon járó lexikon. Elle Greenway (Lola Glaudini) a saját előéletéből kiindulva nemierőszak-bűntényekre szakosodott.”

 
Tipikus tévénéző vagyok, ha van valami jó krimi, az biztos, hogy én rátapadok. Bár elég sok bűnügyi műsort nézek, a Gyilkos elmék az egyetlen, aminél fogtam magam, és az elejétől kezdve végignézem minden részét. Azért szeretem, mert itt nem csak a gyilkost hajkurászó párost nézhetjük, akik a végén úgyis egymásra találnak, hanem egy folyamatosan változó csapat mindennapjaiba kapunk betekintést, emellett az emberi viselkedés csinját-bínját is megismerhetjük.

 

Rick és Morty

“A sorozat egy korszellem által fojtogatott, tétó, butácska, nyámnyila és pánikra hajlamos középiskolás srác, valamint az „őrült tudós” sztereotípiát tántoríthatatlan részeg örömmel körülböfögő nagyapja kalandjai köré szerveződik. Ezek a kalandok pedig első blikkre elég meredeknek ígérkeznek. Harmon a Superjail! és a Kalandra fel! tempójában rohan végig az első epizódon, és magával ránt cicimarkoló tinifilm-elemeket, kínosságukban fergeteges családi szatírák forgácsait, nyakszirtzsibbasztó szürrealizmust, és a főcímben gyönyörűen megidézett koraszülött tudományos fantasztikum bájos naivitását.”

Gondoltam hozok valami egyszerűbb sorozatot is. Ez időben tekintve is könnyebben fogyasztható, hiszen kb. 20 percesek a részek, emellett rajzfilm-sorozat is, tehát könnyebb a befogadása. Ha nincs a barátom, talán sose nézek bele, azonban engem már az első rész megvett kilóra, mert vicces – figyelem, darkhumor! – és tényleg, csak benyomom, ha kevés időm van, de néznék valamit.

 

Az Úr sötét anyagai

“Philip Pullman klasszikussá vált, számtalan díjjal elismert ifjúsági trilógiájának sorozat adaptációjában megismerjük Lyrát (Dafne Keen), a rendkívüli kislányt, aki barátja utáni kutatása alatt felfed egy ördögi összeesküvést, amelyben fontos szerepet kapnak elrabolt gyermekek, különleges állatok és megannyi titok.”

 Hogyan is hagyhatnék ki egy könyvadaptációt, ha egyszer könyvmoly vagyok? Ugye hogy sehogy! Bár a könyveket még nem olvastam, a film verziót azonban nagyon szerettem, a sorozat pedig még annál is zseniálisabb. A vizuális effektek, a karakterek, a kameraképek, és még rengeteg olyan dolog, amit sajnos nem tudok jól elmondani, mert nem filmkritikus vagyok – de imádtam! Ha olvastad a könyvet és/vagy láttad a filmet, a sorozatot se szabad kihagynod. Meg amúgy se.

 

Csak színház és más semmi

“A sorozat a teátrum világába kalauzolják a nézőt, bepillantást engedve a kulisszatitkokba. Ármány, szerelem, féltékenység, szakmai irigység a színpadon és azon kívül.Három szatirikus hangvételű történetszál bonyolódik párhuzamosan, amelyek alkalmanként összefonódnak, és a híres díva (Schell Judit) és rendező férje (Csányi Sándor) magánéleti válsága körül bonyolódik, melynek egy színházi bemutató ad keretet az olvasópróbától a premierig.”

 Igen, hoztam nektek egy magyar sorozatot is. Bár ilyeneket nem nagyon nézek, de ez színházzal kapcsolatos, így muszáj volt néznem. Arról nem is beszélve, hogy sok olyan színész szerepelt benne, akiket nagyon szeretek, és esetleg ismerek is – mondjuk Vecsei H. Miklós vagy Ember Márk. Nem kell túl sokat várni a sorozattól, azonban vicces és könnyed, ami talán pont jól jön ezekben a napokban.

 

Ennyi lenne ez az öt sorozat, ha tetszett nektek, és szeretnétek még ilyet, akkor van pár még a tarsolyomban, amikről tudnék írni. Szóval ha szeretnétek még sorozatajánlót, írjátok meg kommentben. Addig is jó szórakozást mindenkinek!

 

További cikkekért keress fel alábbi elérhetőségeimen

blog: https://lelekzajok.blogspot.com
facebook: https://m.facebook.com/lelekzajokblog/
Instagram: https://instagram.com/_lauraszabo