5 SÚLYOS TÉVHIT A FOGYÁSRÓL

fogyásról

5 SÚLYOS TÉVHIT A FOGYÁSRÓL

AMIT A FOGYÁSRÓL FELTÉTLENÜL TUDNI KELL

Évszaktól függetlenül általános vágyunk a fogyás, hiszen alapvetően kódolva vagyunk arra, hogy elégedetlenek legyünk önmagunkkal. De vajon melyek azok a tévhitek, amik akadályozzák az eredményességet? Íme néhány sztenderd mondat, ami rendszeresen elhangzik, ha a fogyásról van szó.

1. NEKEM A SÉTA ELÉG A FOGYÁSHOZ! 

Az állítás igaz. Az egyik legegyszerűbb és legolcsóbb mozgástípus. Kell is, hasznos is, és ha megfelelő tempóban végezzük – nem úgy, mint Anyám az IKEA-ban -, jót tesz az ereknek, kíméli az izületeket,  és még csacsogni, vagy fagyizni is lehet közben.

Fogyasztó hatása is van (ha már megvetted a lángost, akkor nincs), de ehhez szükséges betartani a megfelelő étrendet, és rendszeresen, intenzíven, napi szinten űzni a menetelést, legalább egy órás feszített tempóban. Teljes menetfelszerelés előny.

De ettől izom bizony nem lesz. Lehet sétálni, futkorászni fel-le, ha nem vagy élsportoló és nem ebből csilingel minden hó végén a kassza, izom a kardió mozgásból nem fog épülni, amit meg eddig esetleg rád fújt a szél (jó, akkor rám), azt is elviszi messze. El kell dönteni, mit szeretnél. Valós, látványos súlyveszteséget és tónusos izomzatot, vagy csak egy kellemes napi szintű mozgást. Mindkettő tökéletes, csak más az eredménye.

2. A SOK SÚLYTÓL DRABÁLKA LESZEK!

Továbbra is ettől félek a legjobban, ezen poppozok mindig, hogy most akkor kéne, vagy nem kéne  súlyokat felpakolnom. Pedig basszus kell. Mert a fogyáshoz izmok is kellenek. Az életmódváltós projekt elején az akkori edzőm ezt a fotót küldte, ami tök undorító, ettől függetlenül pompásan modellezi, mekkora helyen púposkodik azonos súlyú zsír és izom. Megdöbbentő! Főleg az a fekete toll. Azzal még írt valaki ezután?

A súlyzóval végzett edzés, mint amilyen a Hot Iron is, fokozza az alapanyagcserét, és már menet közben égeti a zsírt, nem beszélve a 24 órás utóégető hatásáról. 8-12 hetenként változik az edzésprogram, így biztosítja az izmoknak és a lelkünknek is azt a változatosságot, hogy legyen kedvünk újra és újra csapatba verődve benyomulni a terembe, és hogy az izmaink se szokjanak hozzá az egysíkú terheléshez. Mert mi történik mindig, ha hirtelen olyan hadműveletet végeztetnek veled, amitől el vagy szokva? Hirtelen látványosságot és némi izomlázat okozva kopogtat be az újdonság varázsa.

3. DE HÁT ALIG ESZEM!

Pontosan ez a baj. Minél kevesebbet eszel, annál többet raktároz a szervezet, felkészülve a „rossz időkre”. Két és fél évvel ezelőtt beállítottuk a napi ötszöri étkezést, azóta kisebb-nagyobb kilengésekkel, ami a gyakorlatban fagyi, süti és/vagy rozé fröccs elfogyasztásában manifesztálódik, azt lehet mondani, működik a rendszer, sőt, már 2-3 hónap elteltével is látványos változás állt be. Jót enni jókor, ez a titok, mert enni kell!

Az étrend sarokpontjai fixek: reggelire energiát adó jó szénhidrát (nálam zabkása kakaóval és lekvárral), tízóraira olajban és vitaminokban gazdag magok és gyümölcs, ebédre fehérje zöldséggel és jó szénhidráttal, uzsonnára újra magok (meg fagyi), vacsorára pedig fehérje. Igen. Eszem az esti edzés után. Van, hogy öt tojásból rántottát. És köszönöm, jól vagyok!

4. NINCS IDŐM ENNYIT EDZENI!

Teljesen érthető. A hétköznapi rohanásba nagyon nehéz beilleszteni, hogy az ember eljusson kicsit mozogni, legyen az edzőterem, Margitsziget, vagy a saját nappalid. Döntsd el. Akarod, vagy nem akarod? Megoldást keresel, vagy kifogást? Én az utóbbiban nyolcdanos karatés vagyok. Amit nem akarok, azt úgysem csinálom, és még meg is tudom magyarázni.

Teljesen mindegy, hogy a szabadban sportolnál vagy teremben, hétköznap vagy hétvégén, bármelyik lehetőséget nyújt már ahhoz, hogy a saját időbeosztásodnak megfelelően szakítsd ki azt a másfél órát, amit a mozgásra szánsz. Az edzőtermek hétvégén is rendelkezésre állnak, már hajnalban nyitnak és késő este zárnak. Azokon a helyeken, ahol wellness is van, kicsit meg is tudsz pihenni a mindennapos hajtás után, és jól megérdemelt extra élményekkel tudod összekötni az edzést.

A kültéri sportolás időhöz ugyan nincs kötve csak időjáráshoz, ez mindig lutri, de pont emiatt adja meg a szabadságot, hogy el tudd dönteni, mikor végzed. Kardióhoz, erősítéshez lépcsőzős edzést szoktunk választani vagy némi futást, amit kombinálunk TRX-es hevederes, saját testsúllyal végzendő gyakorlatokkal. Vagy egy bébivel. Ha egy héten legalább kétszer meg tudod ezt tenni, nagyszerű. Ha esetleg háromszor, akkor az már parádés! Magadért teszed.

5. MINDEN NAP EDZEM, HOGY GYORSABBAN FOGYJAK!

Aztán pihenni meg ki fog? Hajlamosak vagyunk azt hinni, minél többet edzünk, annál parádésabb lesz az eredmény, pedig az izomépítés és fogyás feltétele a megfelelő mennyiségű henye. Az edzés közben megsérült izomrostok ilyenkor regenerálódnak, és ahogy gyógyul, úgy vastagodik, szépen építve ezzel az izomzatot. Tiszta Grace-Klinika…

Fontos, hogy a pihi mind alvásidőben, mind pihenőnap formájában megmutatkozzon, amikor az égvilágon semmilyen izmozós tevékenységet nem végez az ember fia-lánya. Harcos, de éjfél előtt célba kéne venni a tollas bál pihe-puha kapuját, elmormolva egy imát, hogy az idióták parkrendezők – amennyiben van rá mód és lehetőség -, ne szombat reggel hét óra nulla nullakor álljanak neki ipari fűnyíróval terepet rendezni.

Szerző: Eat, Move & Smile

Photos by Eat, Move & Smile

Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy korrekt vagy!