5+1 tény, amit elvárunk a reggeli kávétól

tény

5+1 tény, amit elvárunk a reggeli kávétól

A reggeli kávé tény. Vitathatatlanul kell.

A napunk igazi első fénysugara, az a bizonyos kávé, amit vagy reggeli után, vagy reggeli helyett fogyasztunk, bár az utóbbi nem tanácsos hosszú távon, ezt is tudjuk. Tény, hogy sokan vagyunk, akiknek kell az a forró fekete, hogy beinduljon a napunk.

Mint ahogy a társunkkal szemben is vannak követelményeink, hogy milyen legyen a szeme színe, vagy mennyire legyen vicces vagy épp komoly, így a kávétól is várunk valamit. Valamit, ami talán megváltás lesz, vagy csak motorunkat éleszti újra. Hogy is van ez?

FELRÁZ

A szemünkbe ragadt csipától alig látva próbálunk eljutni a kávéfőzőig és elkészíteni az ébresztő nedűt. Csak éljük túl azokat a perceket, míg elkészül és megigyuk. Jobb lenne, ha a kávéfőző egyben olyan lenne, mint egy inas, aki elkészíti és ágyba is hozza, hogy ne kelljen egy túlélő próbát átevickélni, még kifő. Sajnos a kávéfőző még mindig emberi működtetést igényel, és csak néha helyettesítenek bennünket az elkészítésénél, de a végeredmény ugyanaz, bárki készíti is.

KIPOFOZ

A folyamatos munka hajszolása és talán a sokszor előforduló baglyoskodásnak köszönhetően sokszor kevesebbet alszunk, mint kellene. Mire is vágyhatnánk, mint arra, hogy úgy nézzünk ki, mint aki végigaludta az éjszakát. Ez az elvárás kissé nagyra törő, de a hitünk megmarad, hogy ezt a kávé majd megteremti nekünk. Persze a legtöbb esetben a teljes problémát nem győzi le, de az érzés, hogy felszívják a sejtjeink és még a vérünkben is kávé folyik, kárpótol minden ottmaradt karikáért.

 

TUNINGOL

Nekünk nem elég az, hogy úgy érezzük, felébredtünk. Kell még valami, kell egy kis energia, amitől lesz kedvünk felállni a székből, hogy egyáltalán bármihez is kezdjünk. Az energia, ami olaj a mi motorunkba. Ezt mi másból nyernénk, mint a koffeinből, ami a kávé egyik fő eleme. Mikor már érezzük, hogy a lábunk kisujjába is eljutott a hatás, akkor, már indulhat a nap.

 

 

ÉLVEZETET AD

Valljuk be magunknak is, hogy imádjuk azt, mikor a korai órákban fogjuk a megszokott kis bögrénket és csendesen kortyolgatjuk, közben szép lassan beindulnak a gondolataink. Olyan bensőséges ez a viszony. Minden elé van helyezve, sokszor még beszélni sem vagyunk hajlandóak. Csak élvezzük az ízét, a hatását és az egész egy igazi élménnyé formálódik, ami megadja az alap hangulatot. Talán ilyenkor még a pasi sem hiányzik.

KÖRÜLÖLEL

Mindig ott van a bolt polcain, még soha nem volt olyan, hogy kifogytak volna a kávéból. Megbízhatunk benne és reggel ott van velünk, még ha az esti partnerünk le is lécelt az éjjel. A kávénk nem megy sehova ez tény, és mindig a mienk marad. Megvár, bármikor kelünk is fel. Mindig készenlétben áll, hogy segítsen a reggeleinken, neki csak abban kell segítség, hogy elkészüljön, de ezt megbocsájtjuk, hisz mindig ott áll mellettünk bármi is van.

 

+1 ÉLTETŐ NEDV

A kávé lecsúszott, most már bármi becsúszhat. Jöhet bármi a világon, már megbirkózunk vele, mert megittuk az első feketét. Volt értelme, hogy felkeljünk. Esküszöm, minden jobb ilyenkor, az akadályok is jobban elgördülnek és a napunk is sokkal boldogabb. Mehet minden, a munka, a napi teendők, a bevásárlás, a főzés, a takarítás, a vezetés, az etetés és még hosszan sorolhatnám. Kedvünket nem szegheti semmi, mert boldogságot kaptunk már a nap első perceiben. Már nedves minden, vagyis bocsánat, olajozott a motorunk.

 

Forrás / Fotó: Bigstock.com