7+1 tuti tipp szúnyogok ellen

szúnyogok

7+1 tuti tipp szúnyogok ellen

SZÚNYOGOK NÉLKÜL? LEHETSÉGES!

 

Mostanában nem vagyunk szűkében a szúnyogoknak. Ez sok bosszúságot is okoz, de az egészségünkre is veszélyes. Hazánkban több, mint 50 csípőszúnyog faj honos, köztük olyanok is, melyek emberi és állati vért egyaránt szívnak. Vizek partján, nyáron tömegével fordulhatnak elő, de városi környezetben is rengeteg olyan tárgy van, melyekben az összegyűlő esővíz lehetővé teszi a szúnyogok szaporodását. Mit tehetünk ellenük?

 

 

  1. Szüntess meg a környezetedben minden olyan vízgyűjtő  lehetőséget, ahol pangó víz keletkezhet, vagyis esővíz, öntőzővíz stb. megállhat. Semmit ne hagyj elöl vagy fedetlenül, amiben víz gyűlhet össze! Az ereszcsatornát, vízelvezető árkot tartsd karban, hogy a csapadékvíz elfolyhasson! Ezzel megakadályozod, hogy a szúnyogok szaporodóhelyet találjanak.
  2. Az állatok itatóvizét rendszeresen cseréld frissre!
  3. A szitakötők és a békák ugyancsak pusztítják a szúnyogokat, így a kerti tó egy levegőztetővel vagy szökőkúttal, valamint falánk halakkal nem szúnyoggóc, hanem szuper kis megoldás.
  4. Számos madárfaj, pl. a széncinege, fecske és több vándorló énekesmadár is megeszi a szúnyogokat és a lárvákat. Érdemes beszerezni egy madáretetőt és élvezni, ahogy a madarak megszabadítanak a kertben ólálkodó szúnyogoktól.
  5. A kifejlett szúnyogok fagytól védett helyekre húzódnak be a tél elől. A garázs, pince, akna, istálló stb. nyílászáróit ősszel tartsd zárva vagy védd szúnyoghálóval!
  6.  Használhatunk riasztó szereket, füstképző szúnyogirtó „spirált”, lámpaolajat vagy riasztó hatású illóolajokat (citrom, narancs, levendula, rozmaring, szegfűszeg, borsmenta, geránium). Hasznos, hosszú távú és vegyszermentes megoldás a szúnyogháló felszerelése.
  7. Virágültetéssel is lehet védekezni. Ilyen növények a muskátli, főleg a citromillatú, a macskamenta, a körömvirág,  citromfű, a dohány, a rozmaring, levendula, bazsalikom vagy a kakassarkantyúka.
  8. Igazán hatékony, valódi szúnyogűző növény az illatos barátcserje. 2 – 3 méter magas, terebélyes, télálló cserje. Világoszöld aromás illatú levelei friss, üde hangulatot kölcsönöznek a kertnek. Lila vagy halvány ibolyaszínű illatos virágai 10–15 cm-es füzérekben júliustól szeptember végéig nyílnak. Szúnyogűző hatása, valamint gyönyörű, hosszú, késői virágzása és szép lombja miatt értékes és igen kedvelt díszcserje. A barátcserje szépséges dísze a kertnek és még valóban szúnyogűző is!