A KÁVÉ „LEG”-JEI

kávé

A KÁVÉ „LEG”-JEI

A kávé a legkedvencebb italunk. A kávé a legszükségesebb alapfeltétele az ébredésünknek. A kávéban legfinomabb a vastag tejhab réteg. És még miben „leg” a kávé?
A világ legnagyobb cappuccinoja

Azt gondolnánk, hogy cappuccinoból bármennyit meg tudnánk inni, hiszen valódi csábító a gőzölgő, krémes, édes ital. Azért az Olaszországban 2013 februárjában készült 2350 literes adag már talán rajtunk is kifogna 🙂 Riminiben 5 barista 11 órán keresztül készítette, a cél az volt, hogy megdöntsék a pár hónappal korábbi zágrábi rekordot.

 

A legnagyobb kávékép

180 kg kávéból aprólékos munkával készült a 30 négyzetméternyi “festmény”, mely egy orosz művészcsoport alkotása, és egy kávézó női alakot ábrázol. Mintegy egymillió kávébabszemet használtak fel hozzá.

 

A legnagyobb kávéspoharakból kirakott kép

Itt a budapesti Corvinus Egyetem hallgatóira lehetünk büszkék, akik 2012 szeptemberében egy 64 négyzetméteres, csillagot formáló alakzatot készítettek műanyagpoharakból, melyekbe különböző színű és mennyiségű kávé került.

 

A legtöbb együtt kávézó ember

2013 októberében Kolumbiában, Tunja városában 13800 ember gyűlt össze, hogy együtt igyanak egy-egy csésze kávét. A környéken élő kávétermelők kezdeményezése volt a Guinness kísérlet; fel akarták hívni a figyelmet a munkájukra, hiszen Boyacá tartományban 12 ezren élnek kávétermesztésből, és 11 ezer hektárt művelnek ebből a célból.

 

A legnagyobb kávéfogyasztók

A legtöbb kávét Kolumbiában termelik, de mégsem itt fogyasztják a legtöbbet. Az élen Skandinávia áll, itt négyszer több kávét isznak fejenként, mint Dél-Amerikában, ez évi kb. 10 kilót jelent.

A legdrágább kávé

A Black Ivory Coffee kilója kb. 280 ezer forint. Ez az igazi különlegesség az afrikai elefántok emésztőrendszerében “készül”, illetve megy keresztül, majd szorgos kezek az ormányosok trágyájából kiválogatják- igazi modern Hamupipőkék -, és ezután jöhet a pörkölés, majd az őrlés és kávéfőzés. Az eljárásnak köszönhetően hiányzik belőle a jellegzetes keserű aroma (nem akarjuk tudni, hogy mi az, ami ezt elnyomja). A Kopi Luwak, a hasonló módon, de cibetmacska által “ízesített” kávé ehhez képest egy olcsóbb kategória a 600 dolláros kilónkénti árával.

 

A legerősebb kávé

A Death Wish kávé koffeintartalma kétszerese a normál kávénak. Arabica és Robusta kávék keverékéből áll és 120 mg-mal több koffeint tartalmaz, mint a napi szükséges és még egészséges mennyiség.

 

A legelső kávéfogyasztók

A legelső kávéfogyasztók egy etióp ember kecskéi voltak. Gazdájuk megfigyelte, hogy az állatok igencsak virgoncak lettek egy bizonyos gyümölcs elfogyasztása után. Innen aztán szépen elterjedt az egész világon.

 

A legelső rendszeres kávéfogyasztók

Az első rendszeres kávéfogyasztók a jemeni szufi szerzetesek voltak, akiknek az ital segített az éjszakai maratoni imádkozások során ébren maradni.

 

A leghalálosabb dózis?

Egyszer egy kávéimádó úgy döntött, új világrekordot állít fel. 82 csésze kávét fogyasztott el 7 ​​egymást követő órában. Arról nem szól a fáma, hogy hogyan élte ezt túl…

 

Szerző: www.konyhalal.cafeblog.hu

Forrás / Fotók: kaveklub.reblog, ponodoscafes.com.br, pozitivnap, worldrecordacademy, theorasterie, olaszpresszo.hu, thefitbaldman, kave.network.hu, wikipedia, templecoffee

Forrás/ Fotó: Bigstock.com