A kávé összetevői

A kávé összetevői

A kávé összetevői között számos vegyület található. Első hallásra a vegyületek nagy része nem is annyira köztudott. Gondoljunk ezekre az összetevőkre akkor is, amikor kedvenc kávénkat kortyolgatjuk. A kávé komponensei közül sok hasznosat is megtalálunk, mint például az aminosavak. Akad köztük azonban vitatott hatásúak is. Talán legismertebb ilyen a kávé összetevői között a koffein. Tanulmányok ezrei szólnak a koffein mellett vagy ellen. A teljesség igénye nélkül most összeszedtem, melyek a kávé összetevői.

 

Koffein

A koffein a kávé összetevői közül a legfontosabb. Mivel sokan a kávéval azonosítják, rögtön azt gondolhatnánk, hogy barna színű vegyületről van szó. Azonban ez nem így van. A koffein fehér színű kristályos vegyület. Az íze keserű.

Elsősorban a központi idegrendszerre van hatása, serkenti az agyműködést. Élénkít és fokozza az anyagcsere működését. A túlzott fogyasztása megdobogtatja a szívet. Az érzékenyeknél a kis mennyiségtől is előfordulhat ez, ezért nem árt vele vigyázni.

Mellékhatása, hogy a koffein függőséget okozhat.

Répacukor

A répacukor a szénhidrátok közé tartozik. Szintén fehér színű, kristályos. Nem meglepő módon édes ízű. Többek között ezért olyan finom az arabica kávé. Az arabica kávé szárazanyag tartalmának akár 8-10%-át is kiteheti a répacukor.

Trigonellin

Ez a furcsa nevű vegyület a kávé szárazanyag tartalmának körülbelül az 1%-át teszi ki. Nitrogén tartalmú vegyület, ahogyan a koffein is. A trigonellinnel kapcsolatban egy kutatás azt állítja, hogy segít megelőzni a fogszuvasodást. Mindezt úgy, hogy megakadályozza a Streptococcus mutans nevű baktérium foghoz tapadását.

Nikotinsav

A nikotinsavat szokták niacinnak vagy B3 vitaminnak is nevezni. Vízben oldódik. Értágító hatása van,csökkenti a koleszterinszintet. Ha túladagoljuk, akkor viszketés, arcpír, száraz bőr, hasmenés jelentkezhet. A túladagolás azonban csak nagyon ritka esetben fordul elő. Hiánya a pellagra nevű betegséghez vezet.

Aminosav

Az aminosavakat úgy is emlegetik, hogy a fehérjék építőkövei. Feszesítik a bőrt, jótékony hatással van az immunrendszerre.

Fehérje

A fehérjék aminosavak által épülnek fel. Fontos szerepük van az izomépítésben. Azt azonban senki ne higgye, hogyha megiszik pár csésze kávét, akkor hatalmas muszklijai lesznek.

Klorogénsav

A klorogénsav legnagyobb koncentrációban a zöld kávéban megtalálható antioxidáns. Leginkább innen ismert annak, aki hallott már a klorogénsavról. Többek között ennek hatására barnul be a burgonya. Vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Megtalálható még csonthéjas gyümölcsök faleveleiben és termésükben is. Ilyen például az alma vagy az őszibarack. Testépítő webáruházak előszeretettel forgalmazzák zöld kávé kapszula formájában.

 

Karbonsavak

A karbonsavak, mint ahogyan a nevében is benne van, savjellegű vegyületek. Általában igaz, hogy egy kávét minél sötétebbre pörkölnek, annál kevesebb savat tartalmaznak. Az arabica kávét magasabb hőfokon lehet pörkölni, mint robusta társát, ezért az arabica kávé savtartalma alacsonyabb.

Illékony anyagok

A kávé összetevői közül az illóanyagoknak van a legnagyobb szerepük abban, hogy a kávénak milyen lesz az aromája. Az illóanyagok a kávé pörkölésekor keletkeznek. Ekkor lépnek kapcsolatba a különböző cukros vegyületekkel, valamint aminosavakkal.

A kávé illékony összetevői a következők: szénhidrogének, pirrolok, nitrogénvegyületek, alkoholok, benzopirrolok, kénvegyületek, aldehidek, pirazinok, fenolok, ketonok, benzopirazinok, furánok, savak, piridinek, benzofuránok, észterek, benzopiridinek, piránok, éterek, tiofének, pironok, acetálok, benzotiofének, laktonok, oxazolok, tiazolok, anhidritek, benzoxazolok, benzotiazolok.

 

Forrás: https://legjobbkave.hu/

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Strifler Anita