A kávékapszulák második élete

kávékapszulák

A kávékapszulák második élete

Tegye fel a kezét az, akit nem nyűgöznek le az apró és ezernyi színben pompázó alumínium kávékapszulák. Ahogyan eklektikus összevisszaságban, vagy éppen katonás rendben sorakozva várják, hogy sorsukat beteljesítve erős presszóként, vagy egy árnyalatnyival gyengébb hosszúkávéként végezzék egy csésze mélyén. Mi történik a lefőzés után?

A használt kávékapszulákat a sűrű fekete lefőzése után vagy elnyeli a kuka, a jobb sorsra érdemesek azonban elkerülnek az újrahasznosító pontokra. De egy-egy kreatívabb kávéfogyasztó teljesen új életet adhat a színes alumíniumoknak. A napi kávénkat egy csöppnyi kreativitással ízesítve fabrikálhatunk belőlük ajtódíszt, mécsestartót, ékszert, lámpafüzért. Nevelhetünk benne pozsgást, vagy éppen annyi fűszernövényt, ami egy-egy étel ízesítéséhez elegendő.

Bármit is kívánsz készíteni a kapszulából, első és legfontosabb lépésként távolítsd el belőle a kávézaccotés alaposan mosd ki őket! Cserepes növényre téve igazi ünnepi csemege a virágföldnek, de mézzel keverve a te bőröd is rajongani fog érte, ha bőrradírként alkalmazod.

Amennyiben mini virágcserepet, esetleg fűszertartót készítenél a friss fűszernövényeknek, a kapszulában lévő kávézaccot cseréld virágföldre, és ültess bele apró virágmagot, pozsgás növényt, vagy éppen olyan friss fűszernövényt, amit gyakran használsz egy-egy étel elkészítéséhez.

 

Ha a növényültetés annyira nem a te asztalod, viszont szívesen zsebelnél be elismerő pillantásokat a kávészünetedben az új és extravagáns ékszereid miatt, akkor a kapszuláid erre is remek megoldás kínálnak. Miután megszabadítottad a kapszulát a zacctól, helyezd egy kemény alapra (mondjuk egy vágódeszkára), majd egy húsklopfolóval – feszültségszintednek megfelelően-, csapj rá néhányat, hogy kilapuljon. Amikor a kapszulát elég laposnak ítéled, ragaszd fel egy, a hobbiboltban beszerezhető gyűrűalapra ragasztópisztollyal, vagy pillanatragasztóval. Voilá, készen is vagyunk! A variációknak csak a képzeleted szabhat határt. Egy gyűrűalapra ragaszthatsz több lapos, vagy kevésbé lapos kapszulát, vagy feldobhatod a lapokat akár néhány színes gyönggyel is.

 

Nem csak magadat, hanem a lakásodat is könnyedén feldíszítheted a színes alumíniumok segítségével, ugyanis remek fényfüzért tudsz belőlük készíteni!

Miután zacctalanítottad és alaposan kiöblítetted a kapszulákat, a domború oldalára fúrj akkora lyukat egy csavarhúzó segítségével, amelyen könnyedén átbújtatható egy LED izzó. Minden egyes izzónak készíts egy kapszulaházat, majd óvatos mozdulattal illeszd bele az előtte kifúrt lyukba. Ha a kedved úgy hozza, egy alkoholos filccel indamintákat, vagy apró csillagokat rajzolhatsz a kapszulák külsejére.

Ha a rajzolás nem a te asztalod, egy varrótű segítségével különböző mintákat lyukaszthatsz a kapszulákba. Ezáltal a kapszula oldalából kiszűrődő fény különleges hangulattal árasztja majd el a szobát. Természetesen itt ennek a felhasználási módnak is csak a fantázia szabhat határt. Hiszen más és más hangulatot érhetsz el akkor, ha hideg fehér, természetes fehér, vagy éppen meleg fényt árasztó fényfüzért választasz. Esetleg az egyszerű fehér helyett színes izzókat használsz a füzér elkészítéséhez.

 

Forrás / Képek: Bigstock.com