A SMOOTHIE legyőzi a kávét?

A SMOOTHIE legyőzi a kávét?

Az utóbbi években igen népszerű lett a smoothie. Mi is ez az ital, amit még kiejteni sem tudunk feltétlenül jól (ejtsd: szmúszi)?

A smoothie gyakorlatilag egy turmix, amelynek az összetevőit elsősorban friss gyümölcsök és zöldségek alkotják. Számos variációja létezik, de a shake-ekkel ellentétben nem tartalmaz tejet vagy fagyit, állagát tekintve viszont a shake-hez hasonlóan krémes.

Amerikában már a ’40-es évek óta isszák, de igazából a 2000-es években előtört fitness-őrület hozta meg a nagyobb népszerűségét, amikor a hollywoodi sztárok is ezt itták nap, mint nap (és persze esküdtek, hogy ettől fogytak le – nem pedig a plasztikai sebészek keze munkájától).

Miért jó nekünk a smoothie?

1. A smoothie-k ivásával az is rávehető a gyümölcs- és zöldségfogyasztásra, aki talán nem eszegetne napközben almát, barackot vagy éppen kivit. Talán az anyukák ismerik azt a jelenséget, hogy ha kitesz egy gyümölcstálba pár gyümölcsöt, akkor ottmarad, de ha már összevágja, felkockázza, elé teszi a gyereknek (vagy férjének), akkor azért mégis elfogy.

2. A már kissé szottyadtabb, kevésbé kívánatos állagú gyümölcsök sem fognak senkinek sem problémát okozni.

3. Az ízeket, állagokat, színeket kedvünk – és hozzávalóink – szerint variálhatjuk.

4. Ellátja szervezetünket a legjobban és legtermészetesebben hasznosuló vitaminokkal, ásványi anyagokkal, enzimekkel, rosttal, antioxidánsokkal.

5. Mivel édeskés íze van a gyümölcsöktől, alkalmas a desszert kiváltására, de pl. korpát, zabpelyhet hozzákeverve akár egy komplett étkezést is helyettesíthetünk vele.

Hogyan készítsünk smoothie-t?

Kell hozzá kötelezően egy kelyhes turmix, gyümölcsök, zöldségek (bár botmixerrel is el lehet készíteni, de ezeknél többször indítsuk be kis időre, mert a motorjukat nem igazán erre tervezték).

A többi már mind opcionális hozzávaló.

1. Akarsz egy tényleg finom és egészséges jégkását? Fagyaszd le a gyümölcsöket, majd ezeket turmixold össze, isteni hűsítőd lesz a forró nyári napokon!

2. Tápláló reggelit szeretnél „délig tartó lendülettel”? A gyümölcsök mellé keverj egy kevés zabpelyhet!

3. Frissítő italt innál? Használj savanykás gyümölcsöket, például kivit, grapefruitot!

4. Nem elég édes az ital? Keverj bele egy fél érett banánt, rögtön jobban fog csúszni!

5. Oké, hogy finom a smoothie, de a kávéról mégsem tudsz/akarsz lemondani? Próbáld ki a smoothie-s kávét! Kávé + banán + mogyoróvaj + mandulatej + kakaópor + méz + csipet fahéj + néhány jégkocka. Ahh, istentelenül finom!

Ha további smoothie recetekre vagy kíváncsi, kattints ide: https://konyhalal.cafeblog.hu/cimke/smoothie

www.konyhalal.cafeblog.hu

Forrás /Fotók: www.konyhalal.cafeblog.hu