A világ legsz@rabb luxuskávéi

luxuskávéi

A világ legsz@rabb luxuskávéi

Állatok luxuskávéi! Inni vagy nem inni? Ez itt a kérdés!

Egyhangúnak érzed a hagyományos kávé ízeket és még gazdag is vagy? Itt a megoldás! Bemutatunk néhány méregdrága, különböző állatok végtermékéből sajtolt luxuskávét! Hogy milyen állatok luxuskávéit mutatjuk be? Jöjjön a cibetmacska, az elefánt és a jacu madár!

Várat vagy kávét?

Arra gondoltunk, hogy ezt a cikket valahogy úgy kezdjük: ezek a világ legdrágább kávé különlegességei, amiről életedben hallottál! Előállításában nagy szerepet játszanak jacu madarak, cibet cicák és elefántok csordái, tőlük érkeznek a legjobb thai típusú egzotikus kávék. De ne szépítsük azt, ami mondjuk ki: állati trágyából készül! Vagy ahogy a mondás is tartja, ha az élet citromot ad, csinálj limonádét, más szóval ha az élet kávébabos elefántürüléket ad, készíts belőle egy jó erős feketét!

Mi ugyan még sosem kóstoltuk egyik típust sem, de akik már próbálták – akár a Kopi Luwak-ot -, esküsznek lágyságára, állításuk szerint nagyon finom. Tudományos oldalról nézve azonban rá kell ébrednünk, hogy a nagyon cuki Malajziából származó szőrös cibetmacska salakanyagából származik a fenséges bab, melyből a reggeli fekete készül. Hogy az elefántokat és a jacu madarat ne is említsük! Számunkra rejtély, hogy kinek jutott eszébe megvizsgálni az elefánt-kávé és trágya kombinációját. És hogy hogyan jutott eszébe…

 

Ezek az állatok nyersen eszik meg a kávét, de csak a bab héját emésztik meg, a többi áthalad a bélrendszeren és kivonja a kávé kesernyés ízét. Lényegében ennyi. A továbbiakban elképzelhetjük, miként történik a szemek válogatása. Nem csoda, hogy luxustermék, ugyanis az elefántgumiból kiválogatott kávéért 14-22 ezer forintot is elkérnek csészénként! Te jó ég! A koffeinfüggők napi bevitele itt jócskán megcsappanhat!

Ez olyan jó, hogy bemazsolázol tőle!

Ezeket az állatokat többnyire fogságban tartják, mert hát valljuk be, másképp hogy találnák meg a lelőhelyeket, amikben ott a több ezer dolláros kávé? A cibetmacska után lázas keresgélésbe kezdtek a kutatók, hogy mely állatokra nézve nem ártalmas a kávébab fogyasztása, hogy a legfinomabb luxuskávéit termeljék nekünk, fogyasztóknak.

Gondoljunk csak bele milyen lehetett megvizsgálni egy zsiráfot, vízilovat, bölényt. Orrszarvú esetében egyenesen félelmetes dolog lehetett begyűjteni az “emészetet”, de hát mindent az emberiségért! A legeredményesebb kísérletnek – a cibetmacskát követően – úgy tűnik, a jacu madár és az elefánt-gitt bizonyult.

 

Ha már briós, érjen nyakig!

Persze ezeket is kísérletek követték, a helyes receptúrát nem lehet erőltetni. Az első kávélefőzések elefánt-humusz ízűek voltak, de a lelkes kutatót nem adták fel a nagy álmot. Egyszer elefánt is termelhet olyan kávét, amilyet még nem kóstolt a világ! Nem igaz? A kitartó munkának meg lett a gyümölcse. Vagy gyártmánya? A nyerő íz a kanadai Blake Dinkin nevű kávégurunak köszönhető, akinek szavaival élve „étcsokoládé maláta, fűszer és egy csipetnyi fű” adja a zamatot! Mármint kerti fű… Gondoljunk csak bele! A cibetmacskával ellentétben az elefánt emésztőrendszerében 15-30 órát tölt el a kávébab különféle gyümölcsök és tápanyagok társaságában, mire meglátja a napvilágot a maga legénygombóc valójában. Undi? Lehet, de finom. Azóta ötcsillagos szállodák árulják, és a világ egyik legdrágább kávéja lett! Csak tudnak valamit ezek a kanadaiak!

 

A világ ilyen fajta luxuskávéi parány, ámde jövedelmező birodalmat építenek. Végtére is ki mondta, hogy a labanckörtéből nem lehet várat építeni? De a munkásokat se lehetett könnyű rávenni, hogy ezután a piros bogyók helyett matassanak talpig pölöncben! Az elején bizonyára voltak kétségek, amit mi tökéletesen meg is értünk.

Be kell valljuk, érdekes dolog ez a fajta kávé forma. Talán sose fogunk vele megismerkedni, de lennénk annyira elszántak, hogy megkóstolnánk. Fenntartással ugyan, de megtennénk. Noha általában a tejeskávéra szavazunk. Magyarországon csupán néhány helyet lehet találni, ahol hozzájuthatunk ilyesfajta egzotikus élvezetekhez. Te kipróbálnád?

Forrás / Fotók: : bigstockphoto.com