A VILÁG TOP 10 DIVAT FŐVÁROSA

divat

A VILÁG TOP 10 DIVAT FŐVÁROSA

DIVATRAJONGÓK VILÁGTÉRKÉPE

Maga a DIVAT világszerte ismert fogalom. Bárhol is nyitjuk ki a képzeletbeli térképet – vagy akár a papíralapút -, talán nincs is olyan szeglete a Föld nevű bolygónak, ahová ne szivárgott volna be, még ha csak egy aprócska ruhadarab, cipő, táska, pénztárca, vagy egy sál formájában is. Egy-egy dizájner darabra – vagy annak utánzatára – sokszor rácsodálkozunk jártunkban-keltünkben, és örömmel konstatáljuk, hogy még ha a magunk módján is, de szívesen viseljük a nagy márkák kreációit. Főleg, ha eredeti. Bár szívesen kalandozunk ismeretlen tájakon, most mégis a divat legikonikusabb fővárosaira zoomoltunk rá távcsövünkkel. Nézzük hát, melyek ezek a divat-szegletek!

BARCELONA, SPANYOLORSZÁG

Barcelona az utóbbi néhány évben vált a divat top fővárosainak egyikévé. A város már önmagában gyönyörű, tengerpartjával igazi csábítás a turisták, és a divatrajongók számára egyaránt. A katalánok nyitottak a divatra, fontosnak tartják a trendkövető, alapvetően konzervatív öltözködést. Igényesek megjelenésükre, ettől függetlenül ruhaválasztásukat nem csak az image, a kényelem és az időjárás befolyásolja, de áldoznak a minőségi alapanyagok oltárán is.

BERLIN, NÉMETORSZÁG

Tévedés azt hinni, hogy a németek divat terén visszafogottak, és gardróbjuk vállfáján kizárólag kockás ingek sorakoznak. Berlin Európa közepe, talán ezért is vált a divatvilág egyik kiemelt központjává. Na meg azért, mert egy sor nagyszerű divattervező tette le voksát a város, és annak vibráló kultúrája mellett.

LAS VEGAS, EGYESÜLT ÁLLAMOK

Fantasztikus éjszakai élet, kaszinók, csillogás, színes fények és külföldi sztárok – helyenként imitátorok. Mindehhez rengeteg turista, akik a világ egyik vezető divatiparának fellegvárába látogatnak, hogy szerencsét próbálva megtöltsék zsebüket – és/vagy bankszámláikat színes zsetonokkal, hogy aztán a várost körülvevő divatcenterekben mesés dizájner darabokra váltsák be a ruletten szerzett vagyonukat. Mert itt mindenki a luxusra vágyik! Viva Las Vegas!

TOKIÓ, JAPÁN

A japánok őrült furák, és tudjuk jól: bármire képesek. Olyan evidenciával keverik a stílusokat, a színeket és a különböző trendeket, hogy a híres divatházak számára a szigetország maga a vízzel körülölelt aranybánya. Túl azon, hogy a japánok fashionizmusa előtt mi magunk is leborulunk, a stílus és divat iránti elköteleződésük mára olyan mértéket öltött, ami a legnevesebb tervezőket is ebbe a varázslatos, tradícióval teli országba csábította.

LOS ANGELES, EGYESÜLT ÁLLAMOK

Az Angyalok Városa sem maradhat ki a világ legnevesebb divatfővárosai közül! A filmipar világközpontja tökéletes reklám-, és vásárlói bázist jelent a legnevesebb divattervezőknek, hiszen Hollywood nem csupán divatimádó sztárokban, de eseményekben is dúskál gazdagon. A mesés ruhakölteményekbe bújt filmcsillagok a médiának köszönhetően ma már túlmutatnak a vetítővásznon, hiszen a vörös szőnyegen végiglejtve róluk szólnak a hírek, velük van tele a sajtó.

divat

by Makhmutova Dina – unsplash.com

LONDON, EGYESÜLT KIRÁLYSÁG

Akkor került fel London a világ divatfővárosainak listájára, amikor a divat maga fogalommá vált. A várost keresztül-kasul szövi a luxus, az üzletek, a divatmárkák és a legnevesebb divatházak tükörfényes kirakatai. Felsorolni is nehéz lenne a város divateseményeit. Talán a London Fashion Week mind közül a legimpozánsabb, hiszen az a brand, aki itt nem képviselteti magát, az talán nem is világmárka.

MILÁNÓ, OLASZORSZÁG

Vajon túlzás lenne azt állítani, hogy Milánót a divattervezők jelenléte és az egész világot behálózó áldásos tervezői munkáik eredménye emelte a legdivatosabb fővárossá? Az olaszok verhetetlenek stílusban, ötletekben és megvalósításban is; az a fajta elegancia, amivel a divatipar papírlapjaira vetik rajzaikat, örökké lenyomatot hagynak a ruhaköltemények Csodaországában: vagyis az egész divat-univerzumban.

PÁRIZS, FRANCIAORSZÁG

Sokáig Párizs egyeduralkodó volt a divat fővárosainak toplistáján. Mára ez megváltozott, és egy ideje már „csak” a harmadik helyen jegyzik. Ahhoz, hogy látogatást tegyünk Párizsban, valójában túl sok indokra nincs szükségünk, hiszen ki ne szeretne a reggeli forgatagban forró kávét és friss baguettet majszolni a Montmarte-on, szemével a várost pásztázva fagylaltot nyalni a Sacre Coeur lépcsőin, vagy egy hosszú sétát tenni a divatházak csillogó kirakataival tarkított Champs-Élysées sugárútján. Párizs az egyik legintenzívebb divatváros, teljesen érthető, hogy a leghíresebb divatcégeket is elvarázsolta.

divat

by Alex Iby – unsplash.com

RÓMA, OLASZORSZÁG

Olaszország hatalmas befolyását a trendekre mi sem igazolja jobban, mint hogy két divatfővárossal is büszkélkedhet. Véleményünk szerint Róma csak azért vetekszik Milánóval, mert több a turista, ergo magasabb az egy luxustermékre eső fashioniszták száma is.

NEW YORK, EGYESÜLT ÁLLAMOK

Hollywood ide vagy oda, a Nagy Alma kétségkívül viszi a divat-pálmát. Világviszonylatban New Yorkban koncentrálódik minden, ami a divattal kapcsolatban egyáltalán felmerülhet; ez a város egyaránt vonzza a divatcégeket- így a divatrajongókat -, a turistákat, akik potenciális vásárlóerőt jelentenek, illetve az Egyesült Államok nyugati parti városa kellően „közel” van Európához, hogy a stílus, az elegancia könnyen áramoljon óceánon innen és túl.

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Kiemelt kép:  by Pete Bellis – unsplash.com

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!