Amikor ordítani tudnál, mert nincs kávé

kávé

Amikor ordítani tudnál, mert nincs kávé

 A koffeinhiány tünetei – Hol a kávé???

A koffein túladagolása nem pont egészséges, de mi van olyankor, amikor az ellenkezője esik meg? Pontosabban, hogy nem jutunk a napi adagunkhoz. Nem függőségről beszélek, csak arról, amikor a kávé nem jut el a szánktól a lelkünkig és tudatunkig. Ismerjük be, hogy vannak elvonási tüneteink! Én legalábbis nem tagadom.

 

Mennyi az annyi?

Az ajánlott napi bevitel a koffeinből úgy 130-300 mg között mozog. Egy csésze kávé 70-180 mg koffeint tartalmaz, attól függően miből és hogyan készül. Ha ennél jóval többet fogyasztunk, előfordulhat, hogy kivörösödik az arc, izomrángás látható, nyugtalanság érzete támad az ember lányában. Nem tudom, hogy vagytok vele, de nálam ezek inkább akkor lépnek fel, ha egyáltalán nem jutok a kávémhoz.

Ha naponta 1 csészével fogyasztunk a kedvenc italunkból, még jót is teszünk vele a szervezetünknek. De mivel szeretjük az ízét, az illatát, azt, ahogyan készítjük, az élményét, a hatását, be kell vallanunk, hogy egynél azért többet iszunk meg naponta, persze véletlenül (hupsz)!

 

De mi van akkor, ha nem jutunk a megszokott adagunkhoz?

Akik valóban naponta fogyasztanak koffeint, azoknak a szervezete hozzászokik, hogy minden nap kávéval táplálják. Aztán valami történik: kong az ürességtől a testünkben a kávétároló. Orvosilag is megállapítható, hogy egyaránt testi-és lelki tüneteket produkálunk, amikor nem ihatunk egy bizonyos ideig kávét.

Észlelték, hogy többek között a koffein hiány okozhat:

  • Fejfájást (én szinte agyérgörcsöt tudnék kapni, ha észreveszem reggel, hogy kifogyott a kávé..)

 

  • Émelygést és ingerlékenységet (szinte az idegrohamot kap az ember, mikor elvonul egy ház előtt és isteni, frissen pörkölt kávé illat csapja meg, miközben ő még egy korty kávét sem ivott)

 

  •  Csökkent koncentrációs készséget (most őszintén, van olyan, aki képes figyelni a munkájára kávé nélkül? Én ilyenkor néha azt sem hallom meg, ha hozzám szólnak)

 

  • Depressziót (Ezt nem is kell ragozni. Nincs kávé, nincs életkedv. Életünk minden másodperce értelmetlenné válik.)

 

Ezek a tünetek az első 20-48 órában a legerősebbek, de akár egy hétig is tarthatnak. Ezt mondjuk megértem, de ki az, aki már a következő nap sem jut kávéhoz? Ott már nagy baj lehet!

Forrás / Fotó: bigstockphoto.com