Ausztrália a kávékultúra fellegvára

Ausztrália a kávékultúra fellegvára

Ausztrália és a kávézási szokásai

Ausztrália a kenguruk földje, majd’ tizennégyezer kilométer távolságra van, ahová a repülőút is legalább tizenhét óra. Kávézni nem biztos, hogy átruccannánk, de ha véletlenül, vagy éppen szándékosan arra járunk, akkor mindenképp kóstoljunk meg néhány ottani kávékülönlegességet.

Ausztráliában már a XIX. század legvégén kávécserjéket ültettek, mégis a kontinensen csak 1954-től beszélhetünk a kávékészítés kultúrájáról. Pontosan az olasz emigránsok ekkor vittek magukkal egy Dacia eszpresszógépet Melbourne-be, amivel a rövid fekete mellett cappuccinót és macchiatót is lehetett készíteni. A nyolcvanas években ennek ellenére még mindig kedveltebb volt az átcsöpögős, német hosszúkávé, és csak a nagyvárosok kávézóiban kérhettek finom krémkávét.

 

Mára már náluk is ugyanolyan közkedvelt tevékenység az otthoni kávéfogyasztás, vagy a népszerű kávézók látogatása, mint idehaza. Sőt! Mostanra elképesztő kávékultúrával rendelkeznek! Igaz, Nagy Britannia, az anyaország, illetve Amerika hatására rendkívül trendi az úgynevezett take away: szinte minden utcán, plázában sétáló kezében ott látható valamilyen kávékülönlegességgel teli papírpohár – sokan még a mellékhelyiségbe is magukkal viszik. Mégis Melbourne-ben és Perthben egymást érik a jobbnál jobb kávéházak. A földrészen termelt kávéjuk kétszer olyan erős, mint amit mi megszoktuk, viszont lágy és ízvilágukban rendkívül gazdag, egyáltalán nem keserű. Általában mogyorós, csokoládés, vagy citrusos.

Flat White, az ausztrál tejeskávé

Hazánkban is egyre ismertebb az ausztrál – egyesek szerint inkább új-zélandi – tejeskávé, amelyet a latte machiatohoz lehet leginkább hasonlítani. Ez nem csoda, hiszen a kifejlesztése is azokhoz az olasz emigránsokhoz köthető, akik megunva az addigi „vizes” kávét valami „hazait” szerettek volna inni. Egy eszpresszóból, vagy két adag ristrettóból készül, és habosított tejet öntenek a tetejére. Míg a cappuccinonak a levegővel dúsított habtól tejsapkája lesz, addig a flat white-nál a gőzölt tej habját óvatosan összekeverik a tejjel: az így keletkezett mikrohabja szinte folyékony marad, csupán vékony habréteg keletkezik a kávén.

Long black

Az Americano erősebb változata: az eszpresszót forró vízbe főzik le.

Macalatte, esetleg Jindilli

Az ausztrál makadámdiót a világ legfinomabb diójaként is számon tartják. Nem meglepő, hogy az intenzív ízű diót is párosították már a kávéval. A dió levét a felgőzölt tejjel összekeverik, majd azt öntik a fekete italba.

A veszélyes Asskicker

Adelaide-ban találták fel azt a kávét, amiből már két adag halálos lehet, hiszen egy csészében 5 gramm koffein található – körülbelül, mintha 80 eszpresszót innánk meg. Nem is szabad azonnal felhörpinteni, ajánlott 4-5 óra alatt elkortyolgatni, így is 12-18 órán át lehet tőle pörögni. A receptje pedig nem más, mint 4 ristrettó, 8 kávéból készült jégkocka és másfél deci hideg kávé.

Avolatte

Végezetül a legőrültebb ausztrál kávéváltozatot mutatom. Tejeskávé avokádóhéjban felszolgálva. A melbourne-i Truman Caféban viccből készítették el idén az elsőt, de aztán valahogy egyre több vásárló rendelt magának avolattét, majd egyre több barista is öntött lattét a gyümölcshéjba. Így megalkották az idei év trendjét!

Szerző: Viv // Beülős

Képek forrása: www.bigstockphoto.com