A 6 LEGUTÁLATOSABB KÁVÉ – TE MÉG BEVESZED?

kávé

A 6 LEGUTÁLATOSABB KÁVÉ – TE MÉG BEVESZED?

Istenem, ez nem is KÁVÉ! Húzzátok a fejemre, de meg nem iszom!

Istenem, elmondok tíz Miatyánkot meg öt Üdvözlégy Máriát, csak ne büntess kávénak nevezett szörnyűségekkel. Ígérem, mostantól jó leszek! – ezt érzem, mikor valaki a 6 legutálatosabb kávé-rémálommal ijesztget és próbálom vadul keresni azokat a tapintatos szavakat, amikkel hálásan megköszönhetném a szándékot, ám inkább húzzák a fejemre, semmint megigyam őket…  Ez kávé? Ez borzalom!

1. Koffeinmentes kávé

Emlékszem, még pár évvel ezelőtt nagyfater azt kérdezte, kérek-e kávét. Mondom, hogy a viharba ne! Kimegyünk a konyhába, nagy büszkén leveszi a konyhában a polcról az ő mindennapi italát és olyan mozdulattal mutatja, mintha csak egy mosópor reklámban lenne. Csakhogy közelebbről nézve megtaláltam a dobozon az egyik legbűnösebb szóösszetételt: cikória-gabonakávé kivonat. Vagyis koffeinről ne is álmodjak. Komolyan, még a maci is letagadja, hogy a nevét adta ehhez. Minden estre arra kértem, ha valaha is szeretett az életben, engem ugyan ne mérgezzen vele. Inkább magam túrom fel a polcokat, hogy találjak valami ihatót, erre mit találok? Instant kávét…

2. Instant kávé

Ha lesöpröm a port a szekrény tetejéről és összekutyulom egy kis meleg vízzel, akkor én már kávét iszom? Legalábbis ez a gondolat bántott engem, amikor instant kávéval meg mindenféle 3 az 1-benekkel kínoztam magamat egy időben. Se íze, se bűze. Hamva persze van, mert pont úgy néz ki, mintha egy marék porrá őrölt rokont szórnék a bögrémbe. Talán még az íze is olyan. Halott. Vagyis a klasszikusoknak, mert ott vannak még az ízesített nyalánkságok, mint a kókuszos, mogyorós, csokis, vaníliás nyam-nyam instantok. Az ízét még talán le is gyűri az ember, beönti és annyi, na de a tényt, hogy annyi benne a koffein, mint halottnak a csók, azt már nem vette be a gyomrom. Meg az instant kávét sem…

3. Cikória kávé

Le fogok menni a Dunapartra, szedek egy kis zöldet, lefőzöm és aztán nesztek, igyatok kávét. Valami ilyesmi történhetett a cikóriával is, aminek „őse” a gyomként ismert mezei katáng. Szóval az úgynevezett cikóriakávé a megpörkölt cikóriagyökérből készül. Hazánkban sokáig ez volt a nagy sláger, legalábbis még nagymuteréknél biztos, aztán kiment a divatból és manapság kezdett el megint bekúszni. Különben Franciaországban évszázadok óta kulináris élvezeti cikknek számít. Hát akkor igyanak sok gyomkávét a franciák meg azok, akiknek bejön! Még hogy kávé…  mindjárt kitépem a fikuszom gyökereit azt’ lepörkölöm.

4. Gabonakávék

Árpa-, búza-, meg rozsmalátakávé. Komolyan, hát mivé lesz ez a világ? Minden kotyvalékra rá lehet sütni ma már, hogy kávé. Meg persze, hogy bio. Úgy készülnek ezek a csodák, hogy beáztatják szépen az említett magvakat, amiből maláta lesz. Aztán kicsíráztatják őket és ez amikor megtörtént, a kicsirázott szemeket megfonnyasztják és megpörkölik. Ebből lesz a kávé. Elhiszem, hogy ezek egészségesek és azt is, – bár hitetlenkedve – hogy valakinek ízlenek, csak az én torkomon ne próbálják meg leerőszakolni ezeket a kávéhazugságokat.

5. Kávépárna

Kávé… filterben? Meg kell hagyni, marhára divatos dolog, mert gyorsan és egyszerűen megvan, arról nem is beszélve, hogy elvileg valódi pörkölt, őrölt kávé lapul a kis tasikban, amit az erre alkalmatos kávéfőzők csalnak elő reggelente a csészikénkbe. Pöpec. Elvileg abszolút friss és természetes aromát kapunk. De nekem az érzés akkor is baromira nem természetes, hogy egy tasak kávét iszom. Ami ha ízvilágra talán még annyira nem is, de valahol akkor is majdnem ugyanolyan, mintha a porcicákat főzném le. Hát hol marad a kávéfőző kotyogása, vagy a friss babszemek azonnali ledarálása? Az élmény, hogy valami igazit iszom?

6. Zöld kávé

Aláírom, full egészséges meg természetes, még csak meg sem pörkölik. Csupa antioxidáns, elősegíti a fogyást, mivel zsírégető hatása van, ami persze mindig jól jön. Mint ahogy az is nagyon baba, hogy támogatja az immunrendszert és csökkenti a vércuki szintet, a vérnyomást meg a koleszterinszintet. Aki szereti a kávét, de ilyen gondokkal küzd, az remek alternatív megoldásra talál benne. De hol van a koffein?! Ugyanis ha már kávéról beszélünk, akkor koffeinről is, mert a kávébolondok szemében a kettő együtt jár. De úgy tűnik a zöldkávéban szakítottak… Jobban mondva még össze sem jöttek.

Jó, tudom, ízlések és pofonok… Váljon is egészségére azoknak, akik szeretik ezeket, nekem max. hajápolóknak jók lesznek.

Forrás / Fotók: bigstockphoto.com