Az élet zamatos oldala

zamatos

Az élet zamatos oldala

„A reggel nem indulhat el kávé nélkül.” Ebbe a mondatba úton-útfélen beleütközünk. A kávé hatásáról kialakult vélemények azonban erősen megoszlanak. Van aki károsnak, van aki pedig kifejezetten egészségesnek tartja – Te melyik csoportba tartozol?

 

Vendégfogadásnál, tárgyalásnál

Társalgásindító hatással bírhat egy csésze espresso vagy cappuccino felajánlása. Ennek visszautasítása adott helyzetekben akár illetlenségnek is tűnhet – például kultúrák közötti eltérések esetén. Ez a gesztus ellazítja a feleket, segít elkerülni a kínos csend kialakulását. Ezen felül nem hagyja ellankadni a figyelmet. Sokkal hosszabb ideig és jobban lehet koncentrálni egy csésze kávé elfogyasztása után. Ebből következik, hogy elaludni sem hagy, tehát ha például egy hosszú, fáradtságos utazás előtt állunk, teljesítményünket és éberségünket egyaránt fenntarthatjuk vele.

Melyik kávézóba ülünk be?

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a kávé finom, ráadásul amennyi ízlés, annyiféleképpen lehet elkészíteni. Ebből kifolyólag nem elhanyagolható, hogy honnan szerezzük be az alapanyagokat, vagymelyik kávézóba ülünk be. Ha valóban a legjobb kávézót keressük és el szeretnénk kerülni a csalódást, érdemes a hely honlapján megtalálható vendégkönyvbe beletekinteni vagy ellenőrizni a Megbízható Cégek listájában való megjelenésüket. Számos kávézó kész művészeti alkotást szolgál fel vendégei számára, de sajnos nem egyedi eset a hanyag kiszolgálás sem. A negatív tapasztalatok pedig szinte biztosan visszaköszönnek az interneten. Az említett listában pedig kizárólag csak azok a vendéglátók szerepelnek, amelyekről nem keringenek kritikák a világhálón.

Ha felmerül a kérdés, hova üljünk be, leggyakrabban valamelyik presszó vetődik fel ötletként. Hiszen a kávé télen felmelegíthet, nyáron pedig jeges formájában lehűthet. Sportolók, fogyókúrázók is szívesen választják, hiszen segíti beindítani az emésztést, ebből kifolyólag pedig fogyaszt. További egészségünkre gyakorolt hatása viszont sok kérdést vet fel.

Függőséget okoz?

Én megszokásból kávézom minden nap. Ha holnap arra ébrednék, hogy elfogyott a kávé és nélküle kell elindulnom munkahelyemre, valószínűleg gyorsan feldolgoznám a traumát és gond nélkül kezdeném a napomat. Helyette elővennék egy energiaitalt a hűtőből. Na jó, viccet félretéve! A munkahelyem küszöbét azért átlépném, mielőtt az automatából megvenném az adagot. Lényeg, a lényeg, ha nem is fizikálisan jelentkező tüneteket okoz, de mindenképpen hiányérzetet vált ki, ha nem jutok hozzá. Viszont ismerek olyan személyt is, akinek megfájdul a feje és egészen addig nem is csillapodik, míg nem viszi be a megszokott koffeinmennyiséget a szervezetébe.

Kutatások támasztják alá, hogy egyes betegségek ellen kifejezetten védelmet nyújthat a kávé. Sokfelől hallani, hogy többek között a Parkinson-kór és a cukorbetegség is elkerülhető vele. A lényeg itt is a mértékletesség, hiszen a kávéfogyasztásra is igaz a mondás, hogy minden jóból megárt a sok – napi egy-két csésze boldogság még biztosan belefér.

 

Forrás: Strifler Anita, https://legjobbkave.hu/

Forrás/ Fotó: Bigstock.com