Az önszeretet és önmagunk elfogadása

önszeretet

Az önszeretet és önmagunk elfogadása

Az önszeretet és önmagunk elfogadása egy olyan téma, ami nemrég jött divatba. Mostanában sokat foglalkozunk vele, ami nagyon helyes. Az élet túl rövid ahhoz, hogy egész végig háborúban állj önmagaddal.

Annyi minden indul ki innen, de hadd hozzak csak egy példát, talán a legfontosabbat. Annyian gondolják azt, hogy majd párkapcsolatban boldogok lesznek. Van egy rossz hírem, baby. Ha egyedül, melegítőben, smink nélkül és kócosan nem vagy boldog saját magaddal, nem meg az önszeretet, akkor ezen egy pasi nem fog segíteni.

El kell jutnod odáig az életben, hogy azt mondd: nem vagyok egyedül, hisz itt vagyok magamnak.

Mert hajnali háromkor, mikor egyedül sírva a padlón ülsz, ki lesz ott neked, hogy felvakarjon? Te. Te kell, hogy megtaláld az erőt, hogy tovább menj onnan, hogy felállj, ezt nem másoktól kell elsősorban elvárni. Miért van az, hogy másokat olyan könnyen szeretsz? Sokszor olyan embereket, akik meg sem érdemlik. Tartozol magadnak is azzal a szeretettel, amit másoknak olyan könnyen adsz.

Szerintem mikor legelőször elindulsz ezen az úton, kicsit szétesik minden.

Van, hogy a növekedés inkább törésnek érződik az emberben. Kicsit ijesztő az egész, de legyél elég erős hozzá. Magadért. Legyél elég erős, hogy levedd a maszkot, amit mindenki előtt hordasz odakint, és megtudd ki vagy alatta. Legyél elég sebezhető ahhoz, hogy elfogadd a hibáid és rájöjj, hogy ezek tesznek azzá, aki vagy. De ugyanakkor legyél elég magabiztos, hogy igenis beismerd az erősségeidet és ne szégyelld, ha valamiben jó vagy.

Tudd kimondani azt, hogy ez vagyok én.

Annyi hibát követek el, de akkor is próbálkozom. Minden nap a legjobbat akarom nyújtani, és igenis büszke vagyok magamra ezért.

Legyenek céljaid.

Maradj csendben róluk, és érd el őket. Utána tapsolj saját magadnak. Majd kezdd az egészet elölről.

És most jöhetnek a kifogások.

Rajtam nincs mit szeretni, dehát én csúnya vagyok, semmi tehetségem nincs, nem hiába, hogy senki sem szeret. A kifogások egy ideig elmennek, de remélem 36 évesen azért nem ugyanitt szeretnél tartani az életben. Megtörtént, úgy neveltek ahogy, annyit csúfoltak a suliban amennyit, annyiszor csalódtál ahányszor. És? Kit érdekel, de komolyan? Egy idő után unalmas a sok kifogás. Hidd el, nem az én érdekem, hogy szeresd magad. Ez egy olyan szituáció, ahol nincs választásod. Más nem tudja ezt megtenni helyetted. Ha elkezdesz ezen tudatosan dolgozni, és komolyan elkezded elfogadni és szeretni magad, máshogy ragyogsz. Belülről. És olyan dolgokat, amiktől belülről érezzük a ragyogást, sosem engedünk el. Ezt jegyezd meg.

Nem hazugságokat kell mondani magadnak.

Itt jön be az öntudat. Először legyél tisztában magaddal. Ha nagy az orrod, nem kell azt mondani, hogy kicsi. El kell fogadni, hogy nagy, de ettől még nem leszek csúnya, csak egyedi. Minden ember máshogy szép, és minden ember más-más dolgot talál szépnek. Nekem nagyon sokat segített az, hogy más lányokon egyes dolgokat nagyon szépnek találtam, aztán rájöttem, hogy az a bizonyos dolog rajtam is olyan szép. Pl. nagyon sokáig tartott elfogadnom, hogy nem vagyok sovány. Nem azért, mert nem lehetnék, hanem mert minden nap megeszek egy üveg Nutellát mindenféle megbánás nélkül. A lényeg az, hogy elkezdtem Instán követni lányokat, akiknek hasonló volt az alakjuk, mint nekem, és egyszer egy képre azt mondtam te jó ég de jól néz ki ez a lány. Erre rájöttem, hogy én is pont ugyanúgy nézek ki. Érted? Annyira csak arra koncentráltam, hogy utáljam magam, hogy soha egy percre sem feltételeztem azt, hogy talán én is szép vagyok.

Sokkal többet foglalkoznak az emberek a külsővel, mint a belsővel, ezért talán az ember könnyebben fogadja el a belső tulajdonságait. Idővel a külsőddel is meg leszel majd elégedve. Nem az a cél, hogy 0-24 gyönyörűnek érezd magad. Hidd el, senki sem érez így. Vannak pillanatnyi gyengeségek, mikor legszívesebben leköpnéd a tükröt. De utána másnak felkelsz, és épp úgy világít rád a napfény, hogy az már szinte festményre illő. Vagy szembejön veled egy kép, amin tök jól nézel ki. És akkor majd az jut eszedbe, hogy te jó ég, és én tegnap rondának éreztem magam. Ezeket a pillanatokat kell nagyon mélyre elraktározni, és táplálkozni belőlük, mikor legközelebb elbizonytalanodnál magaddal kapcsolatban.

És a legfontosabbat ne feledd: annyival több vagy, mint a kinézeted. Tartozol magadnak annyival, hogy mindazzá válj, amit valaha elképzeltél. Ez az önszeretet

 

További cikkekért keress meg alábbi elérhetőségeimen