Bolondítsd meg a kávéd színes fűszerekkel

Bolondítsd meg a kávéd színes fűszerekkel

Ha szívesen kipróbálnátok valami egészen különleges kávés élményt, ne habozzatok, bátran ízesítsétek a kávétokat jobbnál jobb fűszerekkel! Mutatjuk, hogyan!

Nekünk, kávéimádóknak nem telik el nap, hogy ne álmodoznánk arról, hogy újabb és újabb kávéknak mutatkozunk be, hogy aztán az utolsó cseppig elpusztítsuk őket egy álmos reggelen. Vagy délelőttön. Vagy délután. De talán még este is. Aki igazán szereti a kávét, annak igazából mindegy. Otthon a kis kávés polcom olyan zsúfolt a fűszerektől, mint délután hatkor csúcsidőben a Lánchíd Buda irányába haladó sávja. Szegény kis csomagok csak várakoznak a sorukra, én pedig gyakran töröm a fejem, hogy vajon hogyan találhatnék ki még több ízes, fűszeres kávés újdonságot a segítségükkel. Nézzük, eddig mire jutottam fűszer fronton.

Egyszerű, otthon is kotyvasztható, fűszeres kávék

Az első fűszer, ami valószínűleg mindenkinek eszébe jut a kávéval kapcsolatban, az a fahéj, amivel számos helyen, különféle módokon ízesítik és díszítik a cappuccinokat és cafe latte különlegességeket. De kipróbáltátok már a ceyloni fahéjat is? Ez a fahéj ugyan drágább, mint a kínai, de lágy, édeskés illata és édes íze megbolondíthatja a reggeleteket (mellesleg egyes kutatások szerint csökkenti a vércukor és koleszterin szintet is). Őrölt verzióban is kapható, szórjatok egy csipetnyit a bögrétekbe, és kezdődhet is a nap!

 

Ha a tikkasztóan meleg napokon egy kellemesen üdítő, hűsítő jegeskávéra vágytok igazán, tegyétek izgalmassá reszelt vagy őrölt citromhéjjal, esetleg narancshéjjal! A citrusos ízek ilyen melegben különösen jól tudnak esni, és remekül passzolnak a kávé saját ízéhez, és a nyári kávézás sajátos hangulatához egyaránt. Keressetek hozzá egy vidám koktélos poharat, helyes esernyőkkel, és mindenfelé kacskaringózó szívószálakkal, majd üljetek ki a teraszra napozni. Ha közben pörgős nyári slágereket hallgattok, hamar a Riviérán érezhetitek magatok!

Izgalmas, édes – krémes ízek bűvöletében

Fantasztikusan krémes, illatos kávét varázsolhattok egy kevéske madagaszkári bourbon vanília segítségével. Bár számos változata létezik a vaníliás kávéknak, ha nosztalgiázni van kedvetek, a tűzhelyen főzzétek össze a tejet a vaníliával, mint régen a nagymamám a kakaó készítésénél, habosítsátok fel, majd keverjétek hozzá a kávétokhoz. Egy retro, piros alapon fehér pöttyös, zománcos bögrében nagyon hangulatos lesz hajnalban a kertben kortyolgatni.

 

Napjainkban rendkívül divatos fűszer a zöld kardamom a kávék ízesítésénél, ami nem is csoda, hiszen egyedi fűszer, ami az egzotikus ízek szerelmeseinek nagyon közel áll a szívéhez édeskés aromájával. A finnek kelt tésztás süteményeket ízesítenek vele, és azt szolgálják fel a kávé mellé kiegészítésként. Ha otthon ki szeretnétek próbálni, jól fog esni egy hosszú, fárasztó nap után egy meleg, habosított tejjel készült latte machiattohoz, nyugtató és pihentető hatása miatt. Tegyétek fel a lábatokat egy fotelbe, és kortyolgassátok egy romantikus regény mellé.

 

Terítéken a speciális fűszerkülönlegességek

Egy igazán exkluzív, trendi kávézás nem múlhat el anélkül, hogy ki ne próbálnátok a tonkabab és a feketeribizli bors ízét a kávétokban. A tonkabab nagyon intenzív ízű fűszer, minimális mennyiség is elég belőle a felhasználáshoz. Eszetekbe fog jutni róla a vanília, a mandula, a marcipán, az ánizs, a szegfűszeg és kicsit talán a fahéj illata is. A feketeribizli bors pedig igazi kuriózum, hiszen a feketeribizli levélrügyeit összegyűjtik, majd liofilizálással, azaz hirtelen mélyfagyasztással történő vízelvonással megszárítják. Én először az espressonak adnék egy csipetnyi gyümölcsízt vele, a tonkababbal pedig egy extrakrémes habos cappuchinot koronáznék meg.

Ha igazán bevállalósak vagytok, az ánizst sem hagyjátok ki a kísérletezésből! Hajrá, fűszerezzétek meg a napotokat (és a kávétokat)!

Szerző: Kristóf Eszter

napikincsek.blogspot.hu

Képek forrása: www.bigstockphoto.com