Bringabarát kávézók, ahova tekerve mehetsz

Bringabarát kávézók, ahova tekerve mehetsz

Mitől lesznek bizonyos helyek bringabarát kávézók és miért érdemes egy ilyen helyre ellátogatni?

Tudjuk, hogy vannak kutyabarát, gyerekbarát, felnőttbarát, bababarát és barátbarát kávézók és azt is tudjuk, hogy minden kávéháznak megvan a saját élményvilága. De képzeld, van olyan hely, ami biciklibarát kávézóként a kerékpározók csoportjára szakosodott. De mit is jelent ez? Milyenek azok a bringabarát kávézók?

Mitől bringabarát egy kávézó (és a másik mitől nem az)?

A kérdés jogos, hiszen mi köze lenne a bringázásnak a kávézáshoz? Hát, azon felül, hogy a koffein nagyon jó hatással van a sportteljesítményre, tulajdonképpen annyi, hogy a kerós is ember, aki szereti a kávét. Az első szempont az elhelyezkedés. Ezek a biciklibarát kávézók gyakran közkedvelt bicajos útvonalak mentén találhatóak (például a Budapest – Szentendre vonalon jó néhány van), hogy az őszi vasárnapokra tervezett bicajozás előtt, után, közben helyett (???) be tudjatok ugorni egy finom kávéra, a gyereknek pedig egy forrócsokira, ha már nehezen viseli a hosszú tekerést (jó, lássuk be, te is, csak egyszerűbb a gyerkőcre fogni). Sok ilyen kávézó csatlakozik a „bringás reggeli” programhoz is, amikor a kerékpárral közlekedőket megvendégelik egy finom kávéval és péksütivel. És milyen jól tud esni egy finom kakaós csiga a hosszú tekerés után…hm!

 

Beviheted!

A második szempont, hogy a biciklit nem kell valahol három-öt sarokkal arrébb lekötnöd (ahogy mondjuk a belváros kis utcáiban), mert biztosan van tároló, s ha tele lenne, mert mindenki itt kap kedvet kávézgatni, nagy, tágas tereket biztosítanak bent is, hogy nyugodtan odaállíthasd magad mellé a kétkerekű barátod. Nyugodtan bedzsalhatsz a bicajos ruhádban, leülhetsz a betétes biciklisnadrágodban és elkortyolgathatod a dupla presszódat. Egy ilyen helyen nem néznek rád furán, ha beviszed a biciklid és az asztalod mellé állítod, míg kávézol. Azt azért nem garantálom, hogy akkor se fognak furán nézni, ha kikérsz neki is egy feketét.

Szerviz vagy kávéház?

Az utóbbi időben sok kerékpárszerviz bővítette a kínálatát a kerékbelső-csere és láncolajozás mellett kávézós szolgáltatásokkal is. Jó, nevezzük inkább kávésaroknak. Így ha csak egy gyors szelepcserére ugrottál be, ameddig a fiúk megbütykölik a paripát, ihatsz egy finom kávét. Azért lássuk be, első sorban a szelep miatt jöttél és igen, ezek a fiúk-lányok nem baristák, de egy lattéval vagy hosszúkávéval tudnak szolgálni, amíg várakozol. Azért ne itt kérj egy flat white-ot, és ne várd el, hogy igazi latte artot rittyentsenek a kávédra! Bár ki tudja!

Szerző: Elek Dóra

Képek forrása: www.bigstockphoto.com