Caffé Vergnano: Best Barista verseny

Caffé Vergnano: Best Barista verseny

A megmérettetés 2016. Október 20.-án került megrendezésre, Budapesten, a Bols Mixer Akadémia hangulatos termében.

2012 óta nem került megrendezésre ilyen verseny kis hazánkban, de a szervezők szeretnék, ha ez a hagyomány ismét folytatódna. A versenyen 3 barista mérte össze tudását, s vezetett be minket a kávékészítés rejtelmeibe.

Megfigyelhettük, hogyan kell szívvel- lélekkel és nem utolsó sorban hatalmas szakértelemmel különleges kávékat készíteni.

Nagy volt a tét, hiszen a legügyesebb barista néhány hét múlva kiutazhat Torinóba, ahol ismét ringbe száll, s még több kávérajongó ismerheti meg munkásságát.

A versenyzők egyesével mutatták be tudásukat, egy Caffe Vergnano Elektra Sixties kávégép segítségével. A helyezésekről a Vergnano szakemberei döntöttek, akik figyelembe vették a gyorsaságot, pontosságot, stílust, ízt és állagot is. Természetesen az összkép is számított a pontok alakulásánál.

Mind a három versenyzőnek 15 perc állt rendelkezésére ahhoz, hogy lenyűgözze a zsűrit és nézőket.

A baristáknak 4 feladatot kellett teljesíteniük. A stopper indítása előtt még megpörgettek egy kereket, melynek feladata, hogy megmutassa, milyen mintázatot kell a kávé tetejére varázsolniuk.

  1. 2 csésze presso kávé készítése, mely arra szolgált, hogy kiderüljön, mennyire értenek az alapokhoz, s hogyan tudnak dolgozni a kávéval.
  2. 2 csésze cappuccino, saját, választott latte art motívummal a tetején.
  3. 2 csésze cappuccino, melyek a kipörgetett minta elkészítését szolgálta.
  4. Kreatív ital: Itt a kreativitás és az újításra való képesség a legfontosabb.
A különleges, egyedi italok egyetlen kikötése, hogy olyan új nedű jöjjön létre, amely kiemeli a kávé karakteres ízvilágát

Az utolsó versenyszám az egyediség kibontakoztatásáról szólt, hiszen nem voltak megkötve az alapanyagok.

Az első versenyző Bartha Zoltán, aki már 10 éve űzi a barista szakmát. Kedvenc kávéja a 100%- os Arabica. Véleménye szerint ez a legjobb minőségű kávé, mellyel valaha találkozott. Az ő kreatív itala a Cofferol Spritz nevet viseli, melynek két fő összetevője a kávé és az Aperol. Az ital elkészítéséhez szükséges alapanyagok: jég, citrom, 5 cl Aperol, szénsavas víz és espresso.

A második résztvevő Müller Dóri, akinek az Arabica a kedvenc kávéja, viszont ő azért kedveli, mert úgy érzi, könnyebb vele dolgozni. Az ő kreatív italában szintén a kávé erőteljes íze dominál. Ehhez a különlegességhez a kávén kívül szükség van még likőrre, konyakra és narancsra.

Az utolsó személy, aki megmutatta tudását, Kőhalmi Róbert, aki vett már részt egy barista versenyen Siófokon, a Balaton mellett. Ő volt az egyetlen olyan versenyző, aki az utolsó feladatban meleg itallal állt a zsűri és a nézők elé. A frissítő, egyszerű hozzávalókból álló italhoz szükség van ribizlire, vajra, tökmagolajra, mézre és természetesen kávéra. Elmondása alapján az italának célja az, hogy a kávé zamatát egy savanyú- keserű utóízzel emelje ki.

A verseny végeztével a zsűri alapos megfontolás után kihirdette a végeredményt, s ennek alapján a harmadik versenyző képviselheti hazánkat a következő megmérettetésen.

Forrás/Fotók: saját