COLLAGEN KILLERS, avagy a kollagén legfőbb ellenségei

kollagén

COLLAGEN KILLERS, avagy a kollagén legfőbb ellenségei

A kollagén testünk legfontosabb fehérjéje, mely biztosítja a szervek és a szövetek elasztikusságát. A kollagén rostok felelősek a bőr erejéért és tónusáért, úgy tartják össze a testünket, mint egy különleges ragasztóanyag.

A kollagén termelődés a kor előrehaladtával azonban sajnos lelassul. Ez a lassulási folyamat 20 éves kor után kezdődik, majd a 30-40. életkorra lecsökken és szinte teljesen leáll az 50-60. évre. Aki betöltötte az 40. évét, már elveszítette a kollagén állományának 30 százalékát, 50 éves korra pedig ez a mennyiség 60 százalékra nő.

Úgy tartja a mondás, hogy 20 éves korodban olyan a bőröd, amilyet örököltél, 40 évesen olyan, amilyet megérdemelsz, 60 évesen pedig olyan, amennyit foglalkoztál vele. Úgyhogy most megnézzük, hogy mi mindent kell elkerülnünk ahhoz, hogy ne járuljunk hozzá még pluszban a kollagén termelődés csökkenéséhez.

 

  1. Túlzásba vitt napozás

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a fényvédő használata nyáron. A közvetlen UV sugárzás jelentősen roncsolja a kollagén rostokat, hatására pedig gyorsabban csökken testünk kollagén és elasztin termelése.

 

  1. Dohányzás

A dohányzás a bőr egyik legnagyobb ellensége, ugyanis amellett, hogy a belső szerveidet károsítja, jelentős mértékben hozzájárul tested kollagén termelésének csökkenéséhez is.

 

  1. Gyakori súlyingadozás

Hallottad már a kifejezést, hogy az vagy, amit megeszel? Ez különösen igaz, ha a bőrödről van szó, a jelentős súlyingadozás ugyanis gyakran eredményez striákat és megereszkedett bőrt. Ezért érdemes elkerülni a drasztikus fogyókúrákat, melyek könnyen jojóeffektushoz vezethetnek és bizony a legtöbb esetben nyomot hagynak a bőrön.

 

  1. Hidratálás hiánya

A hidratálás hiánya könnyen oxidatív stresszhez vezethet. Az oxidatív stressz az antioxidánsok és szabad gyökök egyensúlyának megbomlását jelenti, melynek során a szabad gyökök túlsúlyba kerülnek és komoly károkat okoznak a sejtrendszerben. A szabadgyökök fontos szerepet játszanak az öregedés folyamatában, a szervezet kollagén rostjainak károsításában, a  ráncosodásban és hidratáltság csökkenésében. Ha bőrünk nem elég hidratált, nem tudja magát regenerálni és még sérülékenyebb lesz. Minden nap fogyassz elegendő folyadékot és használj hidratáló krémet a bőrödre reggel és este is, ezzel is támogatva tested kollagén készletének megőrzését.

 

  1. Túlzott cukorfogyasztás

A finomított cukorban gazdag étrend bizony nem csak az alakodra van rossz hatással, de a bőrödre is. A cukor ugyanis fehérjékkel kapcsolódik össze, az átalakult fehérjék működése pedig jelentősen romlik. Hatására a kollagén és elasztin rostok merevvé és törékennyé válnak, nem tudják betölteni eredeti funkciójukat, így bőrünk ráncosodni kezd. Erre is gondolj, mielőtt egy újabb szelet süti után nyúlsz! Próbáld minimalizálni a cukorfogyasztásodat!

 

  1. Hunyorgás

Nyáron sose hagyd otthon a napszemüvegedet! Az állandó hunyorgás ugyanis elősegíti a szemed környéki kisebb ráncok és szarkalábak kialakulását és ezzel is hozzájárulsz az érzékeny szem körüli területen a kollagén rostok pusztulásához.

 

Igyekezz tehát elkerülni a felsorolt kollagéngyilkosokat, támogasd inkább a bőröd kollagénben gazdag készítményekkel, hogy a lehető legtovább megőrizd bőröd feszességét!

 

Jó kávézást és szépülést kíván a Collagen Cocktail csapata!

www.collagencocktail.hu

Forrás/ Fotó: Shutterstock.com