EGY KÁVÉT ITT: CAFÉ FIREFLY – JERSEY

jersey

EGY KÁVÉT ITT: CAFÉ FIREFLY – JERSEY

Jersey egy szépséges sziget a La Manche-csatornában. Itt található a Gerald Durell által alapított, világhírű és különleges állatkert, a Jersey Zoo. A Cafe Firefly, ami valójában Szentjánosbogár kávézót jelent, ebben mesebeli környezetben várja vendégeit.

 

Gerald Durell-t, akinek első értelmes szava a „zoo“ vagyis állatkert volt, mindenki ismeri. Láttuk filmjeit, olvastuk könyveit, generációkkal szerettette meg a csodás természetet.

Az általa létrehozott park nem az állatok bemutatását, hanem a veszélyeztetett fajok megmentését tűzte ki céljául: ez itt egy valódi menedékhely a kihalófélben lévő állatfajok számára. A ritka állatokat fajmegmentési programok keretében tenyésztik. Tanulmányozzák viselkedésüket, életmódjukat, megtudják, mire van szüksége az adott fajnak, hogy természetes körülmények között is fennmaradjon.

 

 

Egyik sikertörténetük a mauritiusi rózsaszín galamb megmentése. A fajból 1991-re mindössze 10 vadon élő példány maradt, de 2005-re egy stabil, 360 egyedből álló, vadon élő állományt sikerült létrehozni.

A parkban klasszikus állatkerti fajokkal is találkozhatunk, például gorillákkal, lemúrokkal és szurikátákkal, de él itt bojtosfülű disznó, tarajos sül, véznaujjú maki, más néven aye-aye és sugarasteknős is.

Ebben a  paradicsomi környzetben, a Café Firefly egyik asztalánál  csodás lenne egy finom, illatos kávé mellett üldögélni, gyönyörködni a  meseszép környezetben, a festői felhők között átragyogó napsütésben. A háttérben hegyek, vízesés, hatalmas fák, dús növényzet, medvék, üvöltő majmok és a többi szabadon és békésen éldegélő állat. Páratlan hangulat, felejthetetlen élmény!

 

 

A kávé mellé egy kiadós reggeli is jól jönne a hatalmas park felfedezése előtt. Változatos és jó minőségű a kínálat, az alapanyagok nagy része helyi biogazdálkodásból származik.

A reggelihez érdemes megkóstolni az egész szigeten híres, a helyieket is idevonzó, legendás banoffee pie-t, vagyis banános pitét is. Finom lehet a zabkeksz alapú tésztakosárban rejlő karamellkrémen fekvő friss banánréteg a tetetjén magasodó, hullámzó tejszínhabbal. Jól hangzik, de azért egy próba nem ártana! Utána pedig már kezdődhet is az igazi élménytúra, egy sokáig emlékezetes csodás nap!

 

 

Persze, visszafelé, a nap végén, jöhet még egy kávé és egy újabb banános pite!