Fernando de Noronha – Brazília rejtélyes szigetvilága

Brazília

Fernando de Noronha – Brazília rejtélyes szigetvilága

Szinte hihetetlen, de van Brazíliának egy olyan elképesztő kis zuga, ahol nem terem kávé! Ez valóban igen különös mivel Brazília a világelső kávétermesztésben. Az éves összes termés egyharmada innen származik. De mégis van egy szigetcsoport, ami mára már valódi édeni paradicsom, pedig korábban egy tiltott börtönsziget volt. A képeket elnézve azonban felmerül a kérdés, hogy vajon tényleg büntetés volt-e Fernando de Noronha-ra száműzni az elítélteket?

 

A 21 vulkanikus eredetű sziget-, és sziklacsoport

több, mint 300 km-re található Brazília partjaitól, az Atlanti-óceánon. A fő sziget alig több, mint 10 km hosszú és 3,5 km széles. A Fernando de Noronha nevet egy 16. századi felfedezőről kapta, aki több, mint valószínű, hogy be sem tette lábát a szigetre. Sokak még börtönszigetként ismerik, ahonnan lehetetlen volt megszökni, mivel korábban a hatóságok deportálóhelyként használták bűnözők számára. Akkoriban folyamatosan írtották az erdőket, hogy megakadályozzák a rabokat a tutaj vagy más szökési eszköz készítésében, nem törődve ennek környezetre gyakorolt hatásával.

Mostanra azonban a hely inkább az egzotikus vidékek kedvelőinek egyik kötelező úti célja, bár a sziget féltve őrzött titkai csak nagyon korlátozott módon állnak a turisták rendelkezésére. Az UNESCO Világörökségének egy darabja ma az ökoturizmus része, így szigorú környezetvédelmi politika jellemzi. Ha erre a gyönyörű vidékre szeretnénk utazni, jó előre le kell foglalnunk a nyaralást, mivel a helyi erők nagyban szabályozzák az itt lévő turisták számát, és az itt eltöltött időt.

 

A szigeten mindössze 420 turista tartózkodhat egyszerre egy napon.

Emellett érkezéskor köteles mindenki egy úgy nevezett természetvédelmi adót fizetni, melynek kiszámítása aszerint történik, ahány napot ott töltünk. A szállás ebből adódóan inkább a helyi lakosok bérelhető házaiban történik, mintsem sokcsillagos luxushotelekben, de pont emiatt még feledhetetlenebb lesz az ott eltöltött idő.

Fernando de Noronha elképesztő növény- és állatvilággal rendelkezik

Ezek közül is kiemelkedő a tengeri madarak hatalmas kolóniái. A szigeti vizek természetesen szintén zsúfolásig vannak különféle állatfajokkal, a delfinek látványa pedig teljesen mindennapos a környéken. Minden délután több száz spinner delfin hagyja el a védett öblöt, hogy a mélyebb vizekben vadásszon. A Dolphin Bay nevű parton akár közvetlen közelből is megfigyelheted ezeket a csodálatos állatokat természetes környezetükben, vagy akár játszhatsz is velük!

 

Egy biztos, hogy azok a szerencsések, akik eljutnak Fernando de Noronha szigetére olyan feledhetetlen élményben részesülnek, melyet minden reggel egy nosztalgikus mosollyal felidézhetnek a reggeli kávéjuk mellett.

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com