A Föld legfurább laboratórium-kávézója

A Föld legfurább laboratórium-kávézója

Egy japán laboratórium, ami kávézó?

Ázsia a tea hazája, de az ott élők egy percig sem tagadják, hogy azért a kávét is kedvelik! Létezik egy hely Japánban, ahol szükség van sok pénzre, időre és türelemre, hogy kávéhoz juthassunk: ez nem más, mint az Irukaya, a kávé-laboratórium. De megéri megkóstolni az ott felszolgált csodát!

A leghíresebb Japán kávézó: Irukaya

A világ ezen részén önálló kávézóból kevesebbet találunk, mint az amerikai szomszédoknál, de a teaházak kínálatában mindig megtalálható a fekete is. A speciális, kimondott presszók Ázsiában azonban teljesen más hangulatúak, mint az öreg kontinens kávéházai. Vegyük példaként Tokió leghíresebbjét az Irukayat!

A hely másik neve Kávélaboratórium és a képeket elnézve ezt meg is tudom érteni. A pár négyzetméternyi hely, tele kémcsővel, mérőeszközökkel, kevés világítással, sokkal inkább hasonlít egy kísérleti laborra, mint egy kellemes kávézóhoz.

 

Mégis napokat kell várni, hogy a betérő vendég végre betérhessen egy feketére. Szigorú szabályzat tartalmazza ugyanis, hogyan, mikor, miként, és kivel lehet látogatni a helyet. Az Irukaya tulajdonosa a kávézó egyetlen dolgozója is egyben, aki egy internetes portálon tette közzé a szabályzatot.

Na de mik is a Kávélaboratórium látogatásának feltételei:
  • Viselkedj tisztességesen!
  • Előzetes bejelentkezés szükséges!
  • Telefonon csak 2 órától vagyok elérhető, szerdán zárva van a kávéház!
  • Ha nyitvatartási időn kívül telefonálnál, kérlek olvasd el még egyszer figyelmesebben a szabályzatot!
  • A kávézóban egyszerre két vendéget tudok fogadni!
  • A kávézó területén ne használd a telefonod!
  • Egy óra alatt csak egy kávé kérhető ki!
  • Cigarettázni tilos!
  • A hely tulajához, Kiyota-hoz nem lehet szólni!

Ha valaki a szabályzat elolvasása után még hajlandó látogatást tenni a helyszínen, nem fog csalódni!

Fura szabályok és különleges kávék

A ’Tokió leghíresebb kávézója’ címet nem véletlenül érdemelte ki az Irukaya, ugyanis egy felejthetetlen élménnyel távozik az, aki betér ide egy csésze kávéra. Kívülről semmi sem jelzi, hogy egy presszót rejtenek a falak, és egy ablak nélküli, faajtón kell áthaladni a szinte rejtett kávézóig. Odabent egy hosszú faasztal végén, különböző mérőeszközök, hőmérők, üvegcsék és egy kisebb laboratórium várakozik arra, hogy kávét készítsenek.

 

Kiyota egyetlen célja ezzel a fegyelmezett renddel és precizitással, hogy minden alkalommal a tökéletes csésze kávét szolgálja fel vendégeinek. Az itallapon minden oldalon csak egy darab fekete szerepel. Két főnél nagyobb társaságot azért nem lát vendégül Kiyota, mert nem szeretné, ha a harmadik vendég egy órát várna a kávéjára. Hiszen búrás lámpája alatt készíti hosszú percekig a fekete csodákat, minimum 20 percig egyszerre 2 csészét.

 

 

Az első adagot, ő kóstolja meg, majd ha megfelelőnek találja, a másodikat végre felszolgálja. Az italokra nem csak sokat kell várni, de a borsos árat is ki kell tudni fizetni. 4-5 ezer forint körül mozog ugyanis egy csésze kávé ára.

Első ránézésre kicsit kattantnak tűnhetnek a szabálypontok és a kávézó, de minél több időt tölt el az Irukaya-ban a vendég, annál inkább átérzi a tökéletes kávé varázsát.

Forrás / Fotó: bigstockphoto.com