Forró éjszakák

forró

Forró éjszakák

A forró, kánikulai napokat valahogy át kell vészelnünk. Iszunk jeges kávét, hűtött vizet, üdítőt, strandra vagy vízpartra megyünk, mindent bevetünk, hogy felforrósodott testünket hűtsük.

Nappal könnyebb, de éjszaka reménytelenül vergődünk, nem tudunk elaludni, csak izzadunk, folyik rólunk a víz.  Az éjszakai izzadás komoly következményekkel jár az alvóhelyünkre nézve is, és az alvásunk minőségét is rontja.

 

Egy nyári éjszakán 1 liter izzadságot is veszthetünk, ami hova máshová kerülhetne, mint a saját ágyneműnkbe. Kellemetlen, nem esztétikus, és higiéniai szempontból nagyon kockázatos. Néhány trükkel javíthatunk a helyezetünkön. Nézzünk pár jó tippet!

 

Ágynemű

Az ágynemű igazi higiéniai csapda. A Sleep Foundation felmérése szerint a mexikóiak 80%-a hetente cseréli az ágyneműt, az amerikaiaknál ez 62%, nálunk Európában a helyzet rosszabb, a németek például átlagban csak háromhetente váltanak friss ágyneműt. A nyári időszakban mindenképpen fontos lenne a mexikói példa követése, vagyis hetente tiszta ágyneműt húzni. Már 10 meleg nyári éjszaka elég ahhoz, hogy az ágynemű telítődjön izzadsággal és a bőrről lehámlott hámsejtekkel. Az ágyneműt legalább 60 fokon és nagyon alaposan kell mosni, használni is kellemesebb, de legfőképpen tiszta lesz.

 

Figyelem, atka veszély!

A számok ijesztőek: éjszakánként nagyjából 1,5 millió atka társaságában alszunk. Az allergiás betegek különösen vigyázzanak, mert az atkák ürülékei a ház porával együtt belélegezve könnyen allergiás reakciókat okozhatnak. Szerencsére ez az egyszerű trükk gyors megoldást kínál: már 24 óra a napsugarak UV sugarában elegendő, hogy megölje az összes atkát. Évente legalább kétszer kezelje a matracokat és paplanokat néhány óráig a napfény jótékony, fertőtlenítő sugárzásában!

 

Viszlát pizsama!

A meleg éjszakákon nagy a kísértés a meztelenül alvásra. Ez persze egyéni kérdés, és az is igaz, hogy ha a test túl sokáig hűl, az nem mindig előnyös, de a forró nyári éjszakákon bizony a test hőmérséklete így valóban csökkenhet, és az elalvás könnyebb lesz.

 

Igazán hűvös: jéghideg pizsama

Akik semmiképpen sem szeretnének meztelenül aludni, azoknak jó trükk lehet, ha egy órával lefekvés előtt jól záródó műanyag zsákba csomagolva a hűtőszekrénybe teszik a pizsamájukat. Csodálkozni fog, hogy a kellemes hűsítő hatás a különösen meleg éjszakákon mennyivel könnyebbé teszi az elalvást.

 

Verjetéktároló matrac

A forró nyári éjszakákon könnyen megtörténhet, hogy 1 liter izzadság vándorol a matracunkba! Bár a nagy része elpárolog – de nem mind. Így lehetséges, hogy 10 év után 1800 liternyi izzadságot találtak a matracokban. A megoldás itt: a szellőztetés. Szintén ajánlatos matracvédőt használni, a verejték így azonnal felszívódik. Természetesen ezt is rendszeresen kell mosni, legalább havonta egyszer 60 fokon.

 

Sör, az alvásért?

Nem hó hír a sört szeretőknek, hogy az általános meggyőződéssel ellentétben, miszerint a sör segíti az alvást, az alkohol valójában ezzel éppen ellentétesen viselkedik, különösen hőhatás esetén. A szervezetnek éjjel energiát kell használnia, hogy lebontsa az alkoholt. Az alkohol, így a sör is, valójában fokozza az izzadást és rontja az alvás minőségét. Sokkal jobb választás a hűtött menta tea, mert hűti a testet és egyben ellazítja azt.

 

Rendetlen ágy

Bár szeretjük a rendet, de fontos tudni, hogy nem célszerű az ágyat közvetlenül felkelés után bevetni. Az ágyak nedves és meleg állapota az izzadt éjszakát követően az atkák szaporodásának optimális feltétele. A vizsgálatok során több atkák találtak a felkelés után azonnal készre bevetett ágyakban, mint azokban, amiket egy időre még vetetenül hagytak. Legalább egy óra hosszat érdemes az ágyat bevetetlenül hagyni, hogy az éjszakai alvás után .megfelelően kiszellőzzön.