Forró, és felpörget! Mi az? Könyv vagy Kávé?

kávé

Forró, és felpörget! Mi az? Könyv vagy Kávé?

Biztos, hogy a kávéról beszélünk?

A kérdésre a válasz, hogy részben. Hisz csak egy jó forró kávé, és már az illatától is jobb a hangulatod. Alig várod, hogy belekóstolj, hogy teljesen a rabja legyél, hogy véget vessen a fáradtságnak, elűzze a kómát. Pont, mint egy jó könyv, nem igaz?

 

Audrey Carlan: Calendar Girl – Az igazi Caffé Latte

A Calendar Girl erős és keserédes, mint egy eszpresszó, melyen sárgás hab csillog. Erős, mert egy eszkort életébe pillanthatunk be, és keserédes, mert ez az eszkort beleesik abba a hibába, hogy beleszeret az egyik kuncsaftjába.

Köztudott, hogy a Caffé Lattét gőzölt tejjel könnyítik, a tetején pedig tejhab húzódik. Bár a főhősnő, Mia kemény napokat él meg, és az érzései sem könnyítik meg a helyzetét, az ő életében is megjelenik a gőzölt tej, hogy hígítson az eszpresszó erősségén. Így a könyv humoros hangvételű és élettel teli lesz.

A Caffé Latte tetején a tejhabot különböző formákkal szokták díszíteni. Ha a Calendar Girl Caffé Latte lenne, akkor a tejhab tetején a barátság szimbóluma szerepelne.

 

Anne Bishop: Vörös betűkkel – A tej nélküli Americano

A Vörös betűkkel egyszerű, mint az amerikaiak körében híres Americano. A kávé egy sima vagy dupla eszpresszóból készül, melyet forró vízzel hígítanak. Anne Bishop könyvében az eszpresszó a fantasy világ különböző, erőteljes és néha kegyetlen teremtményei. A víz, amivel hígul a történet, és jobban emészthető lesz, nem más, mint a főhősnőnk, Meggie. Ő az egyetlen embernek hitt lény, akit megtűrnek maguk mellett a természetfelettiek.

Az Americano nem tartalmaz se tejet se cukrot, tehát a regény esetében se nagyon számítsunk semmi édesre. Úgy gondolnom, hogy a cukrot a második kötetre tartogatja az írónő.

 

Baráth Viktória: Első tánc – A whiskyvel felturbózott Ír kávé

A kávék koktélja pont olyan ütős, mint az Első tánc. Zoey története cseppet sem könnyed és egyszerű. Sokkal inkább erőteljes, mint egy jó whisky, de egyben édes is, mint a barna cukor. Zoey karaktere azért olyan valóságos, mert hibát hibára halmoz, mint mi a saját mindennapjainkban.

Az Ír kávé tetején sűrű tejszín húzódik, ami a történetben a lezárást jelöli. Zoey rájön, hogy a saját boldogságáért csakis ő a felelős, és többé nem hagyja, hogy mások határozzák meg az életét. Lehetne ennél csodálatosabb egy befejezés?

 

Agnés Martin-Lugano: A boldog emberek olvasnak és kávéznak – A legjobb Bécsi kávé

A Bécsi kávét erős fekete kávéból és tejszínhabból készítik. Szintén elmondható róla, hogy nem kerül bele sem tej sem cukor. A boldog emberek olvasnak és kávéznak erős felvezetővel kezdődik, amire szintén ráillik a fekete jelző. Azt hittem ebbe se kerül egy csepp cukor sem, de ahogy a tejszínhab megízesíti a Bécsi kávét, a regényt is feldobja a humor és az új szerelem reménye.

A főhősnőnk fontos embereket veszít el, de maga mögött hagyja a múltját, hogy új életet kezdjen egy másik országban. Bár ebben a kötetben a tejszínhabra még nem kerül rá a csokireszelék, a másodikban talán erőteljesen fellobban az édes szerelem.

 

Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek – Az igazi olasz Latte Macchiato

A világhírű könyv nem véletlenül érdemelte ki ezt a magasztos jelzőt. A Latte Macchiatóban a habos tej a legjobb, az Ízek, imák, szerelmekben pedig az erős női jellem, a változás képessége és az önmegvalósítás.

A tej különálló réteg a kávétól, mint az országok a regényben. Olaszországban Liz megtanulja élvezni az életet, és az ízek kapnak főszerepet. Indiában az ima áll a középpontban, Indonéziában pedig a szerelem.

 

Forrás/ Fotó: Bigstock.com

Szerző: Írók között