Fügés-rebarbarás omlós pite

Fügés-rebarbarás omlós pite

MENNYEI PITE FÜGÉVEL

Ebben a fügés pitében visszafogott ízek vannak, melyek nagyon különlegessé és elegánssá teszik a süteményt. A pite tésztája nagyon omlós és vékony. Inkább azt szerettem volna, hogy gyümölcsökkel tegyem tele a finom fügés pitét. A füge édes ízét a rebarbara savanykásságával ellensúlyoztam. Tökételesen kiegészítik egymást. Ehhez inkább egy eszpresszót képzelek el, mint egy édes cappuccinót vagy latte-t.

Ebben a receptben nem használtam állati vajat, helyette bio, vegán margarint tettem a sütibe. Nem tartalmaz továbbá tojást és tejet sem. Teljes kiőrlésű és sima tönkölyliszttel készítettem. Hihetetlen, de nagyon egyszerű az elkészítése.

Hozzávalók:

Pite tészta hozzávalói:

• 125 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
• 190 g sima tönköly liszt
• 2 csipet Tiszta só
• 1 teáskanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő
• 210 g bio Alsan növényi margarin
• 7 evőkanál jeges víz

Fügés gyümlcsözön hozzávalói:

• Kb.12-14 friss füge
• 2 érett, piros rebarbara szár
• 2,5 evőkanál Dia-Wellness 1:4 cukorhelyettesítő (mennyisége ízléstől függ)
• 2 evőkanál kókuszvirágcukor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 2 mokkáskanál vanília mag
• 2 púpos evőkanál nyílgyökérliszt
• 6 db aszalt füge


Elkészítés:

1. Áztassuk be az aszalt fügéket kb 1 órára vízbe, hogy megpuhuljanak.

2. Elsőként a pitetésztát készítjük el.

Fontos, hogy a vaj és a víz legyen jéghideg!

• A liszteket, a sót, a cukorhelyettesítőt összekeverjük és az egészet öntsük bele a food processor-ba.
• Hozzáadjuk a nagyon hideg, kockákra vágott vajat és 2-3 másodperc alatt az egészet összekevertetjük a géppel. Kell, hogy maradjanak benne nagyobb vajdarabok.

• Ezután hozzáadjuk a jéghideg vizet és még 2 másodpercig kevertetjük a géppel, de még véletlenül se dolgozzuk össze. Maradjanak benne száraz lisztkupacok és kocka vajdarabok is.
• Az egészet kiöntjük egy nyújtódeszkára és kezünkkel, pár másodperc alatt, gyorsan összegyúrjuk.

• Kettévesszük a tésztát és nejlonzacskóba tesszük.

• Ezt követően vagy sima hűtőbe tesszük 20 percre, hogy visszakeményedjen a vajtól a tészta vagy a mélyhűtőbe teszük 10 percre, de ne faggyon meg.

3. Amíg a tészta hűl, elkészítjük a gyümölcsöket:

• A friss fügét vágjuk ketté, a rebarbarának húzzuk le a vékony kis héját és vágjuk fel 1 cm-es darabokra. A víztől leszűrt aszalt fügét is vágjuk fel kis darabokra.
• Mindezeket tegyük egy tálba. Szórjuk rá a fahéjat, a cukorhelyettesítőt, a nyílgyökérlisztet, a vaníliát és jólkeverjük össze. Tegyük félre.

• Vegyük elő a hűtőből a pitetésztát és lisztezett nyújtódeszkán az egyik tésztát kezdjük el nyújtani. Én a pitetészta tetejére is teszek egy kis lisztet.

• Olajozzuk ki a formát.

• Mikor nagyjából akkorára kinyújtottuk, amekkora a pite sütőformánk, csavarjuk fel a nyújtófára és emeljük rá a kiolajozott pite sütőformára.
• A tészta szakadós, de ilyennek kell lennie. Szépen béleljük ki a formát, ha esetleg valahol lyukas lenne, akkor egy kis tésztadarabbal, mintha gyúrmáznánk, ragasszunk oda egy keveset a leszakadó darabokból.
• Én a másik fél pitetésztából még ragasztottam a forma szélére, így tudtam egy kicsit díszíteni, hullámokat beletenni.

• Ha ezzel megvagyunk, tegyük be a hűtőbe 20 percre a pitetésztát.
• Ezt követően halmozzuk rá a nyers és befűszerezett gyümölcsöket. Az aljára a rebarbarát, a tetejére pedig a fügéket, szép sorban.
• A pite széleit alufóliával fedjük le.

• Melegítsük elő a sütőt 215 fokra.

Első Sütési idő 40 perc
Sütési hőfok 215 fok.
Sütési mód: normál, alső-felső

• 40 perc után vegyük ki a pitét a sütőből. Vegyük le róla a fóliát. Szórjuk rá a kókuszvirágcukrot, hogy az még rákarammelizálódjon.
• Vegyük le a hőfokot 190 fokra.
• Tegyük vissza a pitét sülni.

Második sütési idő: 10-15 perc
Sütési hőfok: 190 fok
Sütési mód: normál, alsó-felső

Tippek Izától:

• A cukorhelyettesítő helyett nyers nádcukor is használható, ízlés szerinti mennyiségben.
• A pite melegen nagyon omlik, szinte vághatatlan, de ha kihül gyönyörűen szeletekben vágható.
• Több napig omlós marad a tészta.
• A kimaradt pitetésztát ne dobjuk ki, mert kiolajozott/vajazott kosárka formákba beletehetjük és 175 fokon kisüthetjük, amibe bármit tehetünk. Vagy meghagyjuk hűtőben tárolva a következő pitesütéshez. Van olyan pite, aminek a tetejét is beborítjuk tésztával. Ehhez mind a két fél tésztát pl. felhasználjuk.

A fügés omlós pite sok rostot és egészséges cukrokat tartalmaz. A tönkölylisztnek köszönhetően magas fehérje és B vitamin tartalommal büszkélkedhet. Telis- tele gyümölccsel, finom ízekkel, fűszerrel.

 

 

Jó étvágyat!

Iza.

Ha edzés mellett is szeretnél finom desszerteket enni, nézd meg további receptjeinket.

 

Forrás/ Fotó: http://fittfazekkulturblogizaval.blogspot.hu/2015/08/fuges-rebarbaras-omlos-pite.html