Függőség első lépésre – Gyereknek kávét?

Függőség első lépésre – Gyereknek kávét?

KÁVÉT A GYERKŐCNEK?

Amikor az apróságok elkezdenek cseperedni, mindenben utánozni akarják anyát és apát. Ha a szülők igazi kávérajongók, akkor előfordul, hogy a csöppségek hamarabb játszanak „kávékavargatósat”, mint báboznának. Aztán egyszer csak eléd áll a gyereked, hogy ő is kér kávét a bögréjébe, de az mégiscsak egy „felnőtt dolog”, nem tesz neki jót. Lehet ez már függőség? Mit adhatunk a gyerekeknek, hogy megkapják ugyanazt az élményt, mégse pörögjenek fel a koffeintől?

A koffein és a gyerekek

A kávé koffeint tartalmaz, mégpedig elég nagy mennyiségben. A túl sok koffein a gyerekeknél – akárcsak a felnőttek esetében is – álmatlanságot, fejfájást, gyomorégést, megváltozott koncentrációs képességet és megnövekedett szívritmust, valamint függőséget eredményez. Kanadában már meghatározták a gyerekek napi maximális koffeinbevitelének szintjét 45 mg-ra. Ha soknak találod ezt az értéket, abba érdemes belegondolni, hogy a cukros üdítők, az étcsokoládé és a tea is tartalmaz koffeint. Alapvetően pár korty kávétól nem lesz a gyerekeknek egészségkárosodása, tehát ha a kicsi mindenképpen meg szeretné kóstolni, egy kiskanálnyit adhatsz neki, hogy megízlelje, de a rendszeres kávéfogyasztás függőséget okoz, csökkenti a kalcium felszívódását a szervezetben, hosszú távú problémákat eredményez a fejlődő szervezetben.

Pótkávé a megoldás, ha mindenképp kávézni szeretne, ahogy anya és apa?

A pótkávékat általában úgy gyártják, hogy az alapanyagot fölaprózva megpörkölik, majd ledarálják, akár a kávészemeket. Így a felhasználása ugyanúgy alakul, akár a boltban kapható őrölt kávénak. A pótkávékat azért kezdték el forgalmazni, mert a kávé ára igen magas volt, ezért pótkávéval keverték össze a rendes kávét, hogy ugyanazt a mennyiséget kapják meg fele áron. A hazánkban lévő pótkávékban nincs koffein, ezért gyerekek és a koffein negatív hatásaira érzékenyek és a várandós kismamák is fogyaszthatják. Így nem kell lemondani a kávézás élményéről.

A legnépszerűbbek a függőség elkerülésére:

Cikóriakávé

Régebben az iskolai menzákon is előfordult „tejeskávé”, ami a legtöbbször cikóriakávéból készült. Ha jól emlékszem, akkor kaláccsal adták a leggyakrabban uzsonnára… Nyami! A cikóriakávé egyébként a vad cikória gyökeréből készül, ami kívül barna, belül fehéres húsú, ujjnyi vastagságú. Kesernyés íze miatt remekül felidézi a kávé élményét, elkészíteni úgy a legegyszerűbb, ha egy liter vízbe 3 evőkanál cikóriakávét teszünk, folyamatos kevergetés mellett forraljuk pár percig, majd hagyjuk leülepedni a zaccot.

Malátakávé

A csíráztatott árpa szemeiből készül szárítás, pörkölés és őrlés után. Könnyen emészthető, B12- és B2-vitaminban gazdag, de kalciumot, foszfort és magnéziumot is tartalmaz. A cikóriakávéhoz hasonlóan készíthető el, segíti az elalvást és a nyugodt éjszakát.

Fügekávé

Akárcsak pálinkát, kávét is lehet bármiből csinálni. Ha valami igazán különleges és izgalmas kávépótlóra vágysz, a fügekávé megadja az egzotikus élményt. Az előállítása ugyanúgy történik, mint a többi pótkávénak, vagyis szárítják, pörkölik és darálják a fügét, amit por formájában kapsz kézhez a boltokban. Különleges íze miatt szeretik sokan ezt a pótkávét, amit este is nyugodt szívvel fogyaszthatsz. Ha csak szeretnéd feldobni a kávéd ízét, az őrölt kávéhoz adva főzd le rendesen a fügekávét. Magas antioxidáns és kalcium tartalmú italt kapsz így egy különleges ízvilág mellé.

 

Forrás / Fotók: bigstockphoto.com

Adatok forrása: https://www.kidzworld.com/, https://www.healthline.com, https://www.hazipatika.com