Figyelem! Hátra van még a feketeleves!

feketeleves

Figyelem! Hátra van még a feketeleves!

Bár a köznyelvben ma már a Hátra van még a feketeleves! kifejezés egy közelgő rossz esemény bekövetkezésére figyelmeztet, valójában a 17. században ez az étkezés végén érkező frissítő kávé idejét jelentette.

A hiedelem szerint az 1860-as évekből ered ez a híres kifejezés, amikor a váradi pasa szerette volna elfogatni Thököly Imrét. Mivel a fejedelem kerülte a találkozást, a pasa egy csábító és visszautasíthatatlan vacsorameghívással próbálta tőrbe csalni. Thököly végig feszülten figyelte, nehogy hirtelen tőrbe csalják, de a vacsora végeztével gyanakvása miatt sietve felállt az asztaltól és távozni kívánt. Ám ekkor egy janicsár utána kiáltott: „Ne siess Uram, hátra vagyon még a fekete leves!”.

Ebben az időben a törökök minden étkezés után a hagyomány szerint kávét fogyasztottak, természetesen igazi keserű, feketét. Miután a pasa és Thököly megitták, a fejedelmet azonnal elfogták és bilincsbe verve az isztambuli Héttorony börtönbe vitték.

Így vált ismertté a Hátra van még a feketeleves! – ami bár eredetileg egy finom forró kávét jelentett a vacsora végén, a legenda nyomán egy vészjósló, rosszat sejtő kifejezéssé vált a magyar köznyelvben.

Szereted a kávét? Imádod az érzést, amit ad? Szeretnél még többet? Akkor olvasd el bejegyzéseinket.