A hegyekben fönn – így kávéznak a hegymászók

A hegyekben fönn – így kávéznak a hegymászók

Tudjátok, hogyan kávéznak egy-egy hosszabb túrázás alatt a hegymászók?

A hegymászók szervezete sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint az átlagemberé. Emiatt igencsak fontos odafigyelniük a táplálkozásukra, italfogyasztásukra. Az sem mindegy, hogy mikor és mennyi kávét isznak. Na, meg hogyan főzik meg azt maguknak a kirándulások alatt!

Csak óvatosan a teljesítményfokozó reggeli itallal!

Egy kávérajongónak nem újdonság, hogy a napokat egy bögre kávéval kezdjék. A kávéimádó hegymászók is így vannak ezzel, bár náluk jobb a mértékletesség a fekete itallal. A szervezetüket a megszokottnál jobban igénybe veszik, ezért leginkább lassan felszívódó, gazdag szénhidrát tartalmú ételeket esznek, amelyek a mászás során is többlet energiát biztosítanak. A koffeines ital is ezt segíti elő, hiszen stimulálja a központi idegrendszert és kedvez a szabad zsírsavaknak a zsírszövetekből felszabadulni. Viszont ekkor is életbe lép a jól ismert vízhajtó és az emésztést serkentő hatása! Ezért jobb reggel megállni egy, maximum két csészénél, hiszen senki sem szeret a vécére rohangálni – főleg a természet kellős közepén

A fekete, mint doppingszer

Igen, jól olvassátok: hihetetlenül fokozza a sportolók erőlétét. Ehhez mondjuk, ha valaki nem absztinens, legalább 6 csésze erős eszpresszó szükséges. Itt is életbe lép a vízfogyasztás fontossága: hiába ad plusz energiát, ha a vízhiányt is elősegíti, amitől ugyanúgy elfáradhat, szédülhet a mászó, mint a magashegyi levegőtől. Elméletileg legideálisabb, ha indulás előtt kevesebb folyadékot iszunk, majd a későbbiekben fél liter vizet kortyolgatunk el egy óra alatt.

Kávéfőzés a hegyekben is simán megoldott feladat

Ha az irodában úgy érezzük, hogy „majd’ meghalunk egy lattéért”, akkor a hegyen sincs másképp. Az igazi kávé-fanatikusok a friss kávé kedvéért visznek magukkal kávéfőzőt, és ott helyben egy-egy pihenő alkalmával készítik el a maguk adagját. Direkt a részükre gyártanak többféle túrázós kávéfőzőt, amelyeknél most tényleg a méret a lényeg, na meg az egyszerűség.

Például ilyen a könnyed, úgynevezett szűrőtölcsér, mellyel filteres kávét ihatnak a túrázók a saját kávésbögréjükből. A filtert beledobják a poharukon megálló tölcsérbe, s ráöntik a termoszban hozott, vagy a sátornál hagyott gázfőzőn felforralt vizet.

A mini kávéfőző az otthon kényelmét biztosítja sátorozáskor, viszont ehhez mindenképp szükséges egy kemping-gázfőző. Olyan, mint az otthon megszokott, de annál jóval kisebb kotyogós. Valódi kávé főzhető vele, amely főzőedény helyett rögtön a bögrébe csöpög.

Az én személyes kedvencem ez a kézi, a világ egyik legkisebb kávéfőzője. POD-dal és őrölt kávéval lehet megtölteni, és presszókávé készíthető vele. Még egy női táskában is elfér. Szuper egy találmány!

Szerző: Viv // Beülős

Képek forrása: www.bigstockphoto.com