Tudjuk, hogyan lettél addiktív!

Tudjuk, hogyan lettél addiktív!

Mitől válhat valaki tényleg addiktív kávé imádóvá?

Megtudhatjátok hogyan alakul át kávéfüggővé egy ember az életének bizonyos szakaszaiban. Az azonban fontos, hogy nem szabad általánosítani, hiszen attól még, hogy valaki szívesen fogyaszt kávét, nem mutogathatunk rá ujjakkal, közben azt mondogatva, hogy az illető addiktív.

 

Egy kis játék! Kitaláltunk és létrehoztunk nektek egy játékot. Lényege az, hogy jelöljétek be a rátok jellemző korcsoportot, így megtudhatjuk, melyik az az életkor, amikor a legtöbben „bűnbe estetek” és beleszerettetek a kávéba, illetve rászoktok arra.

10-15 év között
15-20 év között
20-25 év között
25-30 év között
30 év fölött

A 10-15 évesek körében a kávé legtöbbször csak abban egy bizonyos értelemben játszik szerepet. Akkor ismerkednek meg vele, abban az időszakban válhat érdekessé, hogy mi az a fekete, amit a szülők minden reggel előszeretettel fogyasztanak, és miért teszik azt.

Bizonyos statisztikák szerint a koffein, azon belül pedig a kávé, főként a 20-25 évesek körében szerzett igen nagy népszerűséget magának. De miért pont ebben az intervallumban? – merülhet fel bennünk a kérdés.

A 20 és 25 év közé eső fiatalok legtöbbje még diák, a diákok élete pedig nem mindig fenékig tejfel, akarom mondani akadály-, és stresszmentes. Bizony meg is tudjuk érteni, hogy nekik aztán tényleg kell az a plussz, az a kis energiafröccs, amitől aztán könnyebben mehet a fejükbe az „X” oldalas tömény elmélet. Brrr…

 

Nem csak szimplán a tanuláshoz, hanem az egyetemi vizsgaidőszakhoz, vagy éppen az azt megelőző érettségi sikeres elvégzéséhez is bizony nagyban hozzájárulhat a kávé. Többnyire mindkét időszak huzamosabb időket vonz maga előtt/után, napokon át tartó, az éjszakába is belenyúló tanulást – már akinek. Ehhez elengedhetetlen a napi szintű, akár többször is megismételt kávé bevitel.

A vizsgák leteltével számos fiatal (szervezete) már olyannyira hozzászokik, alkalmazkodik a kávéhoz, hogy az időszakoktól függetlenül is élvezettel fogyasztják a lötyit. Tulajdonképpen meg is kedvelik és onnantól felkerül a napi tevékenységek listájára.

 

Hogy mi történik a 25-35 éves korosztállyal?

Sokan 25 éves korukig – vagy még annál is tovább – tanulnak, ezért csak azt követően állnak munkába. Felveszik őket az első, és talán igazi munkahelyükre. Ez azt is jelenti, hogy bőven van elvárás és mindig arra kell törekedniük, hogy lehetőleg önmagukon felül teljesítsenek. Ehhez sokszor az kell, hogy éberen, pontosan és hihetetlen odafigyeléssel végezzék a munkát. Ebben nagy segítséget nyújthat a kávé, ami tucatnyi pozitív változást okozhat nekik, nekünk, fogyasztóknak.

 

A legtöbb felnőtt előszeretettel fogyaszt koffeint bármilyen formában legyen az kávé, szóda, energiaital vagy csokoládé. Sokan tisztában vannak a szokásosnál is kevesebb kávé hirtelen fogyasztásának következményeivel: fáradtság, fejfájás, álmatlanság és más, egyéb tünetek. Többen még arról is beszélnek, hogy “rabjaivá váltak” a reggeli kávéjuknak vagy energiaitaljuknak.

A koffein tehát valóban függőséget okozhat?

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Hajas Imelda