Hogyan vásárolj oksoan! Vásárlásra fel!

vásárlás

Hogyan vásárolj oksoan! Vásárlásra fel!

Dübörögnek a nyár végi akciók, de Londonban már a karácsonyi vásár is megkezdődött. Igen, most július végén! És ez nem vicc! Mindenhol vásárlásra akarnak csábítani, rávenni, hogy költs minél több pénzt. Tudjuk, értjük, de mégis nagyon nehéz ellenállni, elkerülni a felesleges pénzköltést. Hogyan küzdjünk meg az akciókkal? Jöjjön néhány tipp a meggondolatlan vásárlások elkerülésére!

 

Gondolkozz!

Tudod, ezerszer hallottad, hogy miden fejben dől el. Ez most is igaz. A legelső lépés, hogy felismerd és átgondold a helyzetet, tudatosítsd Magadban, hogy mindent Rád akarnak tukmálni. Itt most nem Te számítasz, csak a pénztárcád. Ki vagy Te? Csak egy vásárló, akit ide-oda fújdogálnak az akciók szelei, vagy egy felelős, döntésképes ember? Dönts az utóbbi mellett, és kapcsold be a kontroll-lámpát a fejedben!

 

Tervezz!

Mielőtt beveted Magad a vásárlási harcba, szánj időt a tervezésre! Nézd át otthon, a saját holmijaidat, és tervezd meg, valójában mire van szükséged. Írhatsz listát is, segít. Ha könnyen meginogsz a vásárlások során, talán egy „akkor sem kell, ha ingyen adják“ című ellenlista is jól jöhet.

 

Adj időt!

Ne vásárolj semmit azonnal! Ez talán a legfontosabb! Először csak nézz körül alaposan és mindenhol! Szánj rá időt, és járd sorra az üzleteket!  Nézelődj, akár próbálgass is, de ne vegyél semmit! A legtöbb „jaj, de cuki, ja, de menő“ cuccra 15 perc múlva már nem is fogsz emlékezni, és annyit sem ér meg, hogy visszamenj érte.

 

Ne dőlj be az áraknak!

Ne vásárolj csak azért, mert olcsó! Ha kell valami és jó is, akkor szuper, ha egyúttal még olcsó is. Leggyakrabban viszont azért olcsó egy termék, mert eddig a kutya sem vette meg, tehát lehet, hogy Neked sem kéne. Megmaradt, mert nem túl jó az anyaga, a szabása, kényelmetlen vagy már nem ez lesz a divat, ki fogják vezetni a terméket… Számos oka lehet, figyelj és használd a kis kontroll-lámpádat!

 

Vesd be a tükröt!

Azért, mert másnak jól áll valami, még nem biztos, hogy Neked is jó lesz! Mindenütt van tükör, nézz bele! Mindig próbálj és lásd meg, hogyan mutatsz választásodban! Hogyan áll rajtad, jó-e a méret, a szín, a hossz, tudsz- benne mozogni, járni stb. Fontos, hogy valóban saját magadat lásd, ne pedig a jó csajt a szomszéd próbafülkéből! Légy kíméletlen kritikusa önmagadnak!

 

Egyedül jobb!

Nem kell csapatban járni vásárolni, nem kellenek a barátnők, anyukád, a barátod, hidd el, sokkal jobb lesz egyedül! Ne az ő szempontjaiknak felelj meg, légy önálló, de felelős és tudatos. Meg tudod csinálni!

 

Szabj határt!

Jó, ha előre meghatározol egy pénzügyi keretet, amit semmiképpen nem lépsz át, de mennyiségi határt is szabhatsz. Azért, mert „de helyes!“, még nem kell minden színből venni egyet! Nyomd le a birtoklási vágyadat, ne akarj kis hörcsög módjára mindent megszerezni, begyűjteni! Otthon szelektíven gyűjtöd a szemetet, mert elszántan véded a környezetet és mély depresszióval siránkozol a klímaváltozás miatt? Akkor most pedig erős önuralommal küzdj a pusztító túlfogyasztás ellen, és felejtsd el a felesleges és értelmetlen vásárlásokat!

 

Legyen stílusod!

Az átgondolatlan, random, akciós vásárlások miatt szinte szükségszerűen alakul ki teljes stíluskáosz. Erre nincs szükséged. Ne költs pénzt az összevisszaságra, a sok egymáshoz és gyakran Hozzád sem illő holmira. Legyen saját stílusod, az legyen a vezérfonal a választásaidnál!