Így add el, hogy intelligens vagy!

Így add el, hogy intelligens vagy!

Így tudod elérni, hogy abszolút művelt és intelligens ember benyomását keltsd magasabb körökben.

Ha bölcsész körökben mozogsz, vagy egyszerűen csak láttál már tarisznyás, nyikhaj bölcsészeket, esetleg váltottál velük pár szót, bizonyára érezted azt a mentális nyomást, amit a magasan kvalifikált nyelvi kompetenciáik által rád testáltak (igen-igen, ezt!). De ne félj, nem nagy ördöngösség ám jól eladni, hogy intelligens vagy, egy-egy ilyen helyzetben sem. Három tippel segítünk, hogyan mozoghatsz otthonosabban sznob körökben.

 

Könyvek

Regényben a nagy orosz klasszikusok a menők, A Mester és Margarita, Bűn és bűnhődés, valamint a Vörös és fekete (tudom, az francia). Persze ki ne hagyjuk a drámákat: Csehov összes és a Godot-ra várva. Minél hosszabb, minél unalmasabb, annál nagyobb önuralomról és magasabb társadalmi osztályról árulkodik az ismerete. Mielőtt azonban rohannál a könyvtárba vagy antikváriumba (ez fontos, ne a könyvesboltba!), és cipelnéd haza az összesen cca. 67 kiló könyvet, elárulom, hogy nem kell őket végigolvasnod. A trükk az, hogy fogod a bögre kávédat (ez fontos!), majd 100-150 oldalanként elolvasol belőle 4-6 oldalt, és megjegyzel belőle apró részleteket, amiket később emlegetni tudsz. Ez lehet egy történés, vagy akár egy sor is, de ne a regény elejéről vagy végéről legyen, hanem középtájról. A mondandódat annyival vezesd fel: Raszkolnyikovot idézve a Bűn és bűnhődésből: „Az a legszebb, hogy már nem is alakoskodnak, nem is teketóriáznak!” Vélhetően senki sem fogja megkérdezni, hogy „igen, és az után mi történt?”, csak kapkodják majd az állukat, hogy kívülről fújod az egész könyvet.

 

Versek

A másik nagyon jolly jocker, ha versekből tudsz 2-3 sort összefüggően elmondani. Persze nem a nagycsoportos anyáknapi köszöntő színvonalán, hanem az adott témához, hangulathoz illesztve. Ha szerteágazó tudásra vágysz, érdemes koronként egy-egy „szexi és trendi” költőt ismerni, de amivel nem lehet melléfogni, azok a nyugatosok. Esetükben három nemzedéket szokás emlegetni, de elég a nagyoktól ismerni pár műcímet, sort. Adyval és Babits Mihállyal nem lehet nagyot tévedni, de ha bedobod Ignotus nevét, tutira nyert ügyed van. Remek közéleti párhuzamot vonhatsz például a Babits Fekete ország című verséből, ebből a hallgatóság arra következtet, hogy művelt, tájékozott és kritikusan gondolkodó vagy. A lényeg, hogy mindent kritizálj, és ne érts egyet!

 

Idegen szavak

Elnézést a bölcsészektől, hogy lerántom a leplet a privilégiumukról, ez talán olyan fájdalmas lehet, mintha egy bűvész trükkjeit fedném fel. Itt a lényeg az, hogy minél több idegen eredetű és régies kifejezést használj. Ami történetesen ólmos feladatként súlyosbodik a válladon, de a meglátásaidat cizelláltan artikulálni, elmédet impicite pallérozottnak láttatni nem is olyan kompex operáció még lateiner körökben. Szóval így!

Szerző: Elek Dóra

Forrás / Fotó: www.bigstockphoto.com