Így segítheti a kávé a párkapcsolatot

kávé

Így segítheti a kávé a párkapcsolatot

Kéznél van a kávé, ha nem aludtuk ki magunkat

A kávé jótékony hatásáról ódákat lehet zengeni: energiát ad, felfrissít, és még ki tudja, mennyi jótékony hatás írható a számlájára. De hogy segítheti a kávé a boldog párkapcsolatot? Egy tanulmány erre is megadta a választ.

Sokan iszunk kávét, el sem tudjuk képzelni a reggeleket, a délelőttöket és/vagy a délutánokat egy illatos, frissítő, energiát adó kávé nélkül. További jótékony hatásairól pedig még hosszú ódákat lehet zengeni: segíthet a sportban, a diétában, a szexben – ezek után szinte nem is olyan meglepő, hogy a párkapcsolatunkat is segítheti. Erre a váratlan pozitív tényezőre pedig egy új tanulmány hívta fel a figyelmet. Hogy britek készítették-e vagy sem… Nos, fontos ez? (Egyébként nem.)

Az említett tanulmány tehát az amerikai Journal of Family Psychology-ban jelent meg. Eszerint az értekezés szerint pedig a kávé segíthet abban, hogy a párunkkal vagy a barátainkkal még jobb legyen a kapcsolatunk.

Alvás és problémakezelés

Egy pszichológiai kutatás révén a tudósok kapcsolatot találtak a kávé és a társas kapcsolatok között. Na persze, nem kell ahhoz kutatónak jönni, hogy rájöjjünk, milyen kellemes egy csésze isteni kávé mellett ücsörögni, beszélgetni, nevetgélni, vagy akár flörtölni, elolvadni tervezgetni, szerelmesen egymás szemébe nézni. Vagyis ha ezt vesszük, akkor ide azt a jutalmat, amit ezek az amerikai tudósok kaphattak a cikkükért!

Ennél azonban jóval “csavarosabb” kapcsolati összefüggésre derítettek fényt ezek a tudósok! Valójában nem is annyira a kávé, mint inkább az alvás és a (pár)kapcsolatok közötti összefüggésről van most szó. 68 újonnan összejött pár bevonásával végezték a felmérést, aminek a végén megállapították, hogy azoknak a pároknak jobb a kapcsolatuk, akik elegendő időt töltenek alvással, vagyis ha kipihenték magukat.

És hogy ennek mi a magyarázata? A kutatók szerint minél pihentebbek vagyunk, annál nyugodtabbak is, és ez a higgadtabb, megfontoltabb állapot segíthet leküzdeni azokat a negatív érzéseket, amelyek olykor-olykor a hatalmukba keríthetnek, amikor a párunk valami olyat mond vagy csinál, ami próbára teszi a türelmünket.

Hogy jön ide a kávé?

Na igen, jogos a felvetés, hiszen a kávétól többnyire nem alszik el az ember, az előbb meg arról volt szó, hogy eleget kell aludni, akkor ez most hogy is van?

Úgy, hogy a kutatók szerint, ha nem tudunk eleget aludni, vagy délutánra kellőképpen elfáradunk, az idegrendszerünk és a közérzetünk felfrissítésére és higgadtságának megőrzésére jó alternatívát nyújthat egy csésze a kedvenc kávénkból. Végtére is a koffein segítségével – hosszabb-rövidebb időre – leküzdjük a fáradtságot, ezzel mérsékelhetjük az alváshiány káros hatásainak előbukkanási esélyét. Vagyis nyugodtabbak és megfontoltabbak maradhadtunk az olyan kritikus pillanatokban is, amikor a másik fél órtá késik és kihűl a vacsora, vagy hogy már megint nem figyel, mert azt a sorozatot nézi, ami nekünk a könyökünkön jön ki.

 

Tehát így segítheti a kávé a boldog párkapcsolatot. A viták és kiabálások elkerüléséhez szükséges együttérzés elődegítésével azokon a napokon, amikor nem aludtuk ki maximálisan magunkat. Majd jusson eszünkbe ez a következő veszekedés kezdeténél: “Ne haragudj, Drágám, előbb igyunk egy kávét, és majd utána megbeszéljük, miért nem esett nekem jól, hogy már megint elfelejtetted a születésnapomat…”

 Forrás / Fotó: bigstockphoto.com