Ivott paleo kávét az ősember?

Ivott paleo kávét az ősember?

Samu tényleg paleo kávét kortyolt?

Gombás kávé. Csak ennyi, amit mondhatok, ha meghallom a paleo kávé szóösszetételt, amiből az egyik „fajta” ganoderma gomba kivonatot tartalmaz. Mintha egy óriás csiperkét áztatnék vízben. Végül is, lehet, hogy az ősembernek bejövős volt – hogy a tudta nélkül paleo kávét iszik – már ha egyáltalán felfogta, hogy ő kávézik. Egyáltalán ivott az ősember kávét?

Az ősember igénytelensége?

Paleo kávé. Na, ízlelgessük csak ezt a két szót! Úgy rémlik, hogy a paleolit diéta, illetve étkezés lényege, hogy úgy étkezzünk, ahogy azt az ősember is tette. Vagyis, hogy büntetlenül ehetünk húst, természetes bogyókat, és egyáltalán minden olyat, ami frissen megterem a természetben. Annyit, amennyi jól esik. Tehát legyünk biók. Merthogy az ősember sem fogyózott, leszámítva mikor három hétig nem evett vadat, meg zöldet, mert Samu és társai nem bírták elejteni a benga nagy mammutot, vagy a tél miatt egy árva bogyó sem termett. De mégis csak azt ették, amit a természet kínált – ugye természetesen, szabadtartásban, vegyszermentesen – és egészségesen, változatosan táplálkoztak. És kávéztak?

 

Van paleo kávé, de volt ősember is, aki fincsi paleo kávét ivott? Oké, hogy felfedezték a tűz varázsát és hasznát, meg hogy jobb a grillezett őstyúk, semmint a nyers, de mikor jutottak ők kávébabhoz, amit ledaráltak, megfőztek és a tenyerükben vagy kis agyagcsészéikben elszürcsöltek?

Apropó, mi történt, ha nem volt kéznél ganodermás bio kávé? Jó volt akkor a sima? És már akkor tudták, hogy nem szabad boci tejjel inni, legfeljebb kókusztejjel vagy más gabonatejjel? Bizonyára ők is igyekeztek odafigyelni vonalaikra és mézzel, xilittel, eritrittel, vagy sztíviával édesíteni, ami a paleo kávé „alapkövetelménye”.

Az újember kényessége?

Az újember a tudománynak köszönhetően ezerszer megválogatja, mit vesz a szájába. Szinte minden, ami fehér az hízlal, megmérgez, károsít, öl, narancsbőrt csinál. Csúnya rossz cukor, fehér rizs, búzaliszt, mennek a sarokba. Viszlát napraforgóolaj, hello olíva! Csá tehéntej, szeva zabtej! Oké, biztos tovább is élünk, mint az ősember, – és szebbek is vagyunk – ha már ennyire odafigyelünk az étkezésünkre és tudatosan étkezünk.

Az ősember anno nem teketóriázott, valóban mindent összeevett – elvégre az élete múlt rajta – amit csak elé tették, max. néha elkapta a szapora. Ha visszamehetnénk az időbe, vajon mi derülne ki? Szenvedett Samu refluxtól? Magas vérnyomástól? Mindenféle gyomorbajtól? Vagy az ő gyomra és szervezete sokkal ellenállóbb volt és életében nem voltak kiütései, meg allergiája a glutént és laktózt tartalmazó „termékektől”?

 

Tehát tovább élünk, de több nyavalyával? Evolúciós szinten táposok lettünk? Nem vagyok biológus, úgyhogy egyikre sem felel(het)ek.

Mindennek fényében… ha én azt mondom, hogy a cékla egészséges, élénkít is, fogom és fellocsolom egy kis meleg vízzel, akkor az cékla paleo kávé?

 Ha te szereted, váljon egészségedre!

Ha te szereted, váljon egészségedre, csak engem ne akarjon senki bántani vele, amikor ganodermás kávéval meg mindenféle paleo kávéval azon a címen, hogy gondoljak az egészségemre. Gondolok. Személy szerint azért nem is iszom ezeket, mert annak a híve vagyok, hogyha olyat gyömöszölök magamba, aminek bűn rossz íze van, az megbosszulja magát. Persze ettől függetlenül elhiszem, hogy egészséges – és hogy valakinek tényleg jót tesznek, váljék is a kedves egészségére –, ahogy a paradicsom is, amit szintén ne próbáljanak meg letuszkolni a torkomon. A kávé számomra igazi kávébabból jó, őrölve, akár egy vagy kétnaposan – nem vagyok finnyás – jó kis tehéntejjel, cukor nélkül.

 

 A hobbitok elrontották a nyuszit, az emberek meg a kávét

Ha nem is vagy rajongó, de talán egyszer már te is láttad a Gyűrűk Ura trilógiát. Második rész: Gollam meghozza Frodónak és Samunak a döglött nyuszit. Samu fogja, megnyúzza és megfőzi kis krumplival. Gollam vonyít és kérdi, hogy az „ostoba dagadt hobbit” mit csinált a nyuszival. Hát megfőzték mert így finomabb és még burgonyát is tettek hozzá. Gollam kérdezi, „Mi az a burgonya, drágaszág?” Megtudja. Megsértődik. Közli, hogy elmegy és fog magának halat és megeszi nyersen, mert az úgy jó. „Add nekünk nyerszen, és brrrrrr capkodószan. A burgonyát meg tartsd meg!”

Na jó… a hasonlat nem tökéletes, de a lényeg a napnál világosabb ős-Orsi esetében: „A ganodermát meg tartsd meg!”

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Wadolowska Balogh Orsolya

Komment

Komment