Jegyre kávé? A kubai tiltott gyümölcs!

kubai

Jegyre kávé? A kubai tiltott gyümölcs!

Mikor a kubai kávézik

Kuba nemzeti identitásához hozzátartozik a kubai kávé  szeretete és fogyasztása. Náluk ez nem csak egy csésze a fekete, ez egy életérzés. Minden más nemzet a kubai presszót Café Cubano-nak nevezi, azonban Kubában fel sem merül, hogy valahogyan elnevezzék a maguk fekete csemegéjét.

 

Előttünk a kép, ahogy Havanna utcáin 30+ fokban, az emberek lenge ruhában ácsorognak? Ahogy a ’60-as évekbeli Cadillack-jeikkel furikáznak, az erkélyen nagymama az unokájával egy járókelővel beszélget és meginvitálja az idegent egy kávéra?

 

Mintha megállt volna az idő. És valóban, Kuba a világ egyik utolsó szocialista berendezkedésű állama. A kubai élet ritmusa az emberek lelkéből ered, vágyaik azonban sokszor beteljesületlenül maradnak. Nem csak az álmok, de életük is korlátozva van. Az idealisztikus kép mögött – ahogyan a járókelőt megvendégeli az idős kubai asszony -, megbújik az igazság, mégpedig, hogy a kávé valójában hiánycikk az országban. Jegyrendszer alapján vásárolhatnak az ott élők pörkölt kávét, de csakis akkor, ha a boltok polcain egyáltalán megtalálható a termék.

 

Ettől függetlenül a legszegényebb negyedekben is mindig vendégül látják egymást egy espressora, mert számukra ez egy elengedhetetlen baráti gesztus. A kubaiak egyszerűen imádják a kávét. Csak és kizárólag espressot fogyasztanak, de szinte felső korlát nélkül: akár 7-8 kávét is megisznak egy nap, de csak színtisztán, feketén.

 

Az Amerikai Egyesült Államokkal ellentétben a kávé itt nem a ’Grab and Go’ (fogd és vidd) – funkciót tölti be, hanem náluk a kávé elfogyasztása akár otthon, akár egy kávézóban, a szocializálódás eszköze. Szeretnek lassítani a tempón, leülni, beszélgetni, élvezni a kávét és annak a társaságát, akivel együtt fogyasztják.

 

A leghíresebb és legkedveltebb kávéjuk, a Cubita. Kicsi csészében szervírozzák, sötéten és erősen.

És hogy a kubai kávéházakban még milyen kávékat szolgálnak fel az espresso mellett? Mutatjuk!

  • Cafecito: Ez egy erős pörkölésű espresso kis nádcukorral kiegészítve.
  • Cortadito: Espresso felöntve gőzölt tejjel.
  • Café con leche: Habos kávé meleg tejjel.
  • Colado: A tipikus kubai espresso, ami sokkal nagyobb adag az átlagos espressonál, amit egy méretes csészében szolgálnak fel, sok kicsi csészével, hogy megoszthassák barátaikkal.

 

Forrás / Fotók: Cover Photo by Augustin de Montesquiou on Unsplash