Jóbarátok és a nem létező kávéház

jóbarátok

Jóbarátok és a nem létező kávéház

Melyik sorozatban kávéztak a legtöbbet és, hogy hívják az egyik leghíresebb, ám nem létező kávéházat? A Jóbarátokról van szó természetesen és a kultikussá vált Central Perk kávézóról. Az utolsó epizódot több, mint 10 éve forgatták, de még mindig az egyik legközkedveltebb sorozat. A Jóbarátok kiállta az idő próbáját, a szereplők a mai napig imádnivalóak, és valljuk be még mindig tudunk nevetni a jól ismert poénokon.

A kávéházat a narancssárga fotellel azt hiszem senkinek sem kell bemutatnom, viszont sokáig kevesen tudták, hogy kedvenc kávéházuk sosem létezett, csak díszlet volt egy kaliforniai stúdióban. Ám 2014 szeptember 17.-én, ugyan csak egy hónapra, de életre keltették New Yorkban a Central Perket. Az eredeti helyszínen, eredeti kellékek között kávézhattunk a legendás fotelben. Akik pedig csalódottan veszik tudomásul, hogy lecsúsztak az élményről látogassák meg Angliában vagy Pekingben az állandóan működő Central Perket. Az interneten kutakodva kis hazánkban is találtam egy Jóbarátok Kávézó nevezetű helyet a Velencei tónál. Fel is kaptam a fejem, hogy mégse kell elmennem Angliáig, mikor is a képekre kattintva kiderült, hogy a Central Perkre aligha, de egy lebuj rock kocsmára inkább hasonlít. Azt hiszem a bakancslistámról még egy jó darabig nem húzhatom ki az „egy jó kávé a narancssárga fotelben” álmomat.

Jóbarátok kávéval:

Az amerikai sorozat, a Jóbarátok szinte összefonódott a kávézás fogalmával. Nem volt olyan rész, melyben ne láthattuk volna a hat jó barátot egy-egy bögrével ücsörögni a Central Perkben. De mennyi kávét is fogyasztottak el, illetve fogyasztottak volna, ha azok a bögrék valóban tele lettek volna? Erre kereste a választ Amerikában egy cikkíró, aki természetesen csupán feltevésekre alapozva, nem tudományos módszerekkel próbálta kiszámítani mennyi is az annyi. Nagy kávéfogyasztók számára is feltűnő lehetett, hogy jóbarátaink nem kis csészékből szürcsölték a feketét, hanem fél literes bögréket szorongattak. Ha egy epizód alatt megittak csupán két ilyen bögrével, már 1 liter kávénál tartunk fejenként. Ha pedig összesíteni akarjuk a hat szereplő mind a 236 részben elfogyasztott kávémennyiségét az 1500 liternyi kávéra jönne ki, melynek nem feltétlenül a mennyisége az ijesztő, hanem a benne lévő koffein tartalom. A cikk írója arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy milyen veszélyes is a koffein, ha mértéktelenül fogyasztjuk. Ám azt nem vette figyelembe, hogy ezt a mennyiséget nem egyszerre itták meg, hanem a tíz év alatt apránként kortyolgatták el, és közben fantasztikus beszélgetések kerekedtek. Én a sorozatbeli kávézás pozitív oldalát emelném ki, hiszen azok a bögre kávék tíz éven át összetartottak egy társaságot.

Szereted a kávét? Imádod az érzést, amit ad? Szeretnél még többet? Akkor olvasd el bejegyzéseinket.

Forrás: pinterest.com