K-ALAPSZABÁLY – ÍGY VISELJÜNK KALAPOT!

kalap

K-ALAPSZABÁLY – ÍGY VISELJÜNK KALAPOT!

TIPPEK, HOGYAN HORDJUK A KALAPOT!

Kalapot viselni tudni kell! Ez a legfontosabb szabály, amivel talán mindenki, akit már magával ragadott a kalapviselés menős-vonulós érzése, tisztában van. A kalap stílusos, vagány, és ad egyfajta eleganciát még a rohanó hétköznapoknak is. Hogy fazonjában milyet választunk, az ízlésünktől, ruhatárunktól, aktuális hóbortjainktól függ. Szerencsére a beszerzés ma már viszonylag egyszerű, hiszen a kalap-divat egyre szélesebb körben történő terjedésének hála, már nem csak a méretre szabott, luxus minőségű darabok közül válogathatunk a belváros kalap-szalonjaiban. Tény, hogy egy-egy ilyen példány megér néhány vasárnapi misét -, de ha csak próbából, vagy akár kalap-palettánk huncut bővítése okán válogatunk, már az ár tekintetében sem kell kompromisszumot kötnünk. A kalap viselésének azonban vannak szabályai, melyeket érdemes átgondolni, és betartani. Nézzük, melyek ezek!

  1. A MÉRET A LÉNYEG

 Fontos, hogy a kalap kényelmesen és pontosan illeszkedjen fejünkre. Nem csak azért, hogy ne kapjon alá könnyen a szél, hanem hogy ne csúszkáljon a fejünkön, ne szorítsa vagy nyomja le a fülünket. A kalap fontos kiegészítője a napszemüveg, így érdemes már vásárláskor azzal felpróbálni. A karima szélessége szintén számít, és bár a szakértők azt mondják, hogy magasaknak a széles karima, mélyeknek meg a keskeny áll jól, mindenki válassza azt a kalapot, ami stílusához, kedvéhez passzol. Hosszú hajúaknál érdemes próbát tenni, befér-e a konty, vagy a feltűzött haj a kalap alá, kipróbálva ezzel többféle kalap-viselési megoldást.

 

  1. K-ALAPANYAG

A kalap anyaga egyrészt az öltözékünk, másrészt az időjárás szempontjából meghatározó. Posztóból is készülnek vékonyabb, illetve vastagabb anyagú kalapok, amit melegben-hidegben tudunk cserélni. A vastag, téli kalap higgyük el, hogy tényleg irdatlan meleg nyáron, így ha nem vágyunk csatakosra izzadni az amúgy is hetven fokban a nyári rekkenő hőségben, érdemes egy lazább, könnyebb, vékonyabb anyagból készült darabot választani, vagy fókuszálni a kifejezetten nyári, légáteresztő fonott verziókra. A vastagabb anyagú kalapok télen viszont nem csak szépek és mutatósak, de szuperül melegítik a fejünket, és a füleinket.

  1. CUNAMI ELLEN NEM VÉD

Elegáns kalapunkban billegve a város kövezetén elég béna látványt nyújtunk, amikor a felkerekedett szél ellen védekezve folyamatosan kapkodunk a fejünkhöz, le ne fújja azt a szél. Fogadjuk el, ha fúj a szél, a kalap is repül, így két elegáns választásunk van: vagy levesszük, vagy folyamatosan szorítjuk a fejünkhöz. A remény már sok mindenen segített, a kalap-szél relációban viszont nincs az a fohász, ami fent tartaná mesés fejfedőnket. Miután kevesen vagyunk időjósok, nyilván nehéz megsaccolni a reggeli indulásnál, hogy este hatra merre fordul majd a szélirány, de a szél-eshetőséggel, mint a kalapviselés legérzékenyebb és egyben legbosszantóbb pontjával, érdemes előre kalkulálni.

 

  1. HOL VISELJÜNK KALAPOT

A kalap viselésének szabályai megoszlanak: más vonatkozik a férfiakra, és más a nőkre. Alapvetően meghatározottak azok a helyek és helyzetek, ahol, és ahogyan viselhetjük, és ahol illik megemelni, vagy levenni a fejfedőt. Férfiak esetében szigorúbb a szabályrendszer, nőknél ez sokkal lazább, bár ha az igazi nagypályás kalapviselőket nézzük egy nagyobb lélegzetvételű brit eseményen, talán meg is értjük, miért. Felrakni is több óra, volt, nem hogy levenni…

A férfiak magukon tarthatják kültéren, tömegközlekedési eszközökön, és középületekben, tehát postán, reptéren, hotel lobby-jában, liftben. Minden más egyéb helyen le kell, hogy vegyék a kalapot, tiszteletük jeléül.

A hölgyek ehhez képest bárhol viselhetik, amennyiben mást nem zavarnak a kilátásban. Végre valami, ami a nők életét is megkönnyíti, nem igaz?

  1. HOL NE! VISELJÜNK KALAPOT

Még ha a nők számára azt is írja elő az etikett, hogy bárhol viselhetik a kalapot – még kávézóban is -, érdemes azt körültekintően és ésszel tenni. Moziban, színházban, vezetés közben, vagy olyan helyen, ahol másokat zavar, vagy csak szimplán hülyén néz ki, hogy rajtunk van, nyugodtan vegyük le.

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó: Képek forrása: www.bigstockphoto.com

logó

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!Google Analytics-et használunk

Elfogadod, hogy az oldal Google Analytics követőkódot használ? Amennyiben igen, úgy bővebb tájékoztatást kapunk olvasási szokásaidról, ami még nagyobb kihívást jelent számunkra, hogy izgalmas témákról írjunk. Ha nem járulsz hozzá, az sem gond, hiszen továbbra is ugyanúgy olvashatod kedvenceidet.