K-ALAPSZABÁLY – ÍGY VISELJÜNK KALAPOT!

kalap

K-ALAPSZABÁLY – ÍGY VISELJÜNK KALAPOT!

TIPPEK, HOGYAN HORDJUK A KALAPOT!

Kalapot viselni tudni kell! Ez a legfontosabb szabály, amivel talán mindenki, akit már magával ragadott a kalapviselés menős-vonulós érzése, tisztában van. A kalap stílusos, vagány, és ad egyfajta eleganciát még a rohanó hétköznapoknak is. Hogy fazonjában milyet választunk, az ízlésünktől, ruhatárunktól, aktuális hóbortjainktól függ. Szerencsére a beszerzés ma már viszonylag egyszerű, hiszen a kalap-divat egyre szélesebb körben történő terjedésének hála, már nem csak a méretre szabott, luxus minőségű darabok közül válogathatunk a belváros kalap-szalonjaiban. Tény, hogy egy-egy ilyen példány megér néhány vasárnapi misét -, de ha csak próbából, vagy akár kalap-palettánk huncut bővítése okán válogatunk, már az ár tekintetében sem kell kompromisszumot kötnünk. A kalap viselésének azonban vannak szabályai, melyeket érdemes átgondolni, és betartani. Nézzük, melyek ezek!

  1. A MÉRET A LÉNYEG

 Fontos, hogy a kalap kényelmesen és pontosan illeszkedjen fejünkre. Nem csak azért, hogy ne kapjon alá könnyen a szél, hanem hogy ne csúszkáljon a fejünkön, ne szorítsa vagy nyomja le a fülünket. A kalap fontos kiegészítője a napszemüveg, így érdemes már vásárláskor azzal felpróbálni. A karima szélessége szintén számít, és bár a szakértők azt mondják, hogy magasaknak a széles karima, mélyeknek meg a keskeny áll jól, mindenki válassza azt a kalapot, ami stílusához, kedvéhez passzol. Hosszú hajúaknál érdemes próbát tenni, befér-e a konty, vagy a feltűzött haj a kalap alá, kipróbálva ezzel többféle kalap-viselési megoldást.

 

  1. K-ALAPANYAG

A kalap anyaga egyrészt az öltözékünk, másrészt az időjárás szempontjából meghatározó. Posztóból is készülnek vékonyabb, illetve vastagabb anyagú kalapok, amit melegben-hidegben tudunk cserélni. A vastag, téli kalap higgyük el, hogy tényleg irdatlan meleg nyáron, így ha nem vágyunk csatakosra izzadni az amúgy is hetven fokban a nyári rekkenő hőségben, érdemes egy lazább, könnyebb, vékonyabb anyagból készült darabot választani, vagy fókuszálni a kifejezetten nyári, légáteresztő fonott verziókra. A vastagabb anyagú kalapok télen viszont nem csak szépek és mutatósak, de szuperül melegítik a fejünket, és a füleinket.

  1. CUNAMI ELLEN NEM VÉD

Elegáns kalapunkban billegve a város kövezetén elég béna látványt nyújtunk, amikor a felkerekedett szél ellen védekezve folyamatosan kapkodunk a fejünkhöz, le ne fújja azt a szél. Fogadjuk el, ha fúj a szél, a kalap is repül, így két elegáns választásunk van: vagy levesszük, vagy folyamatosan szorítjuk a fejünkhöz. A remény már sok mindenen segített, a kalap-szél relációban viszont nincs az a fohász, ami fent tartaná mesés fejfedőnket. Miután kevesen vagyunk időjósok, nyilván nehéz megsaccolni a reggeli indulásnál, hogy este hatra merre fordul majd a szélirány, de a szél-eshetőséggel, mint a kalapviselés legérzékenyebb és egyben legbosszantóbb pontjával, érdemes előre kalkulálni.

 

  1. HOL VISELJÜNK KALAPOT

A kalap viselésének szabályai megoszlanak: más vonatkozik a férfiakra, és más a nőkre. Alapvetően meghatározottak azok a helyek és helyzetek, ahol, és ahogyan viselhetjük, és ahol illik megemelni, vagy levenni a fejfedőt. Férfiak esetében szigorúbb a szabályrendszer, nőknél ez sokkal lazább, bár ha az igazi nagypályás kalapviselőket nézzük egy nagyobb lélegzetvételű brit eseményen, talán meg is értjük, miért. Felrakni is több óra, volt, nem hogy levenni…

A férfiak magukon tarthatják kültéren, tömegközlekedési eszközökön, és középületekben, tehát postán, reptéren, hotel lobby-jában, liftben. Minden más egyéb helyen le kell, hogy vegyék a kalapot, tiszteletük jeléül.

A hölgyek ehhez képest bárhol viselhetik, amennyiben mást nem zavarnak a kilátásban. Végre valami, ami a nők életét is megkönnyíti, nem igaz?

  1. HOL NE! VISELJÜNK KALAPOT

Még ha a nők számára azt is írja elő az etikett, hogy bárhol viselhetik a kalapot – még kávézóban is -, érdemes azt körültekintően és ésszel tenni. Moziban, színházban, vezetés közben, vagy olyan helyen, ahol másokat zavar, vagy csak szimplán hülyén néz ki, hogy rajtunk van, nyugodtan vegyük le.

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó: Képek forrása: www.bigstockphoto.com

logó

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jó fej vagy!