Kávé a világ körül: EL GRECO SZÜLŐHÁZA – KRÉTA

kréta

Kávé a világ körül: EL GRECO SZÜLŐHÁZA – KRÉTA

Kréta a napfényes, türkízkéken ragyogó  tenger, a kiváló strandok, a hangulatos éttermek mellett más látnivalókat  is kínál. A történelmi emlékek, kulturális látnivalók, és más  híres érdekességek sora vár ránk. de érdemes kicsit kalandozni is.

 

A sziget kis eldugott falvaiban járva rálelhetünk a tipikus görög életképekre. Láthatjuk, ahogy a kávézókban, kafenion-okban üldögélnek a középkorú és idősebb férfiak miközben túlédesített kávét isznak, cigiznek, józan mértékben pálinkát, rakit kortyolgatnak, tábla-játékoznak, tavli a neve, és persze indulatosan vitatkoznak. A jellegzetes képekhez tartoznak az idősebb asszonyok is hagyományos, fekete ruhájukban, kendőjükben.

Egy ilyen kis faluban született a híres festő, Domeniko Theotokopulosz, vagyis ismert nevén El Greco. Bonyolult görög nevét nehezen jegyezték meg, ezért adták az El Greco, vagyis A Görög nevet. Ne hagyjuk ki a mesés narancsültetvényekkel körülölelt Fodelét, ahol a művész született. Szülőháza festői környezetben épült; talán az egész szigeten nem terem annyi gyönyörű növény, mint itt.

El Greco feltételezett szülőháza Fodele falutól néhány száz méterre van. A nyaralókkal és színes napernyőkkel teli nyüzsgő tengerpartot hátrahagyva árnyas hegyi úton érjük el a kis parkolót, mellette egy templom is áll. A múzeum  vagyis a ház egyszerű, szerény kis épület. A festő életútját mutatja be, festményeinek csak másolatai tekinthetőek meg, mégis elragadó élmény.

 

 

Az épület mellett árnyat adó fák alatt lehet pihenni, és egy picike büfé is üzemel. Egyszerű, olyan kis helyi és falusias, ahol jó egy gözölgő kávé mellett üldögélni és azon gondolkozni, hogy a tehetség elkötelezett kitartással és szorgalommal bizony képes repíteni az embert. Pedig majd 5 évszázaddal ezelőtt nem volt repülő, mobil, wifi, és mégis.

El Greco ebből a picike görög házikóból indult, 25 évesen pedig már festőmesterként emlegetik. Velence és Róma után végül Spanyolországban telepedett le.  II. Fülöp spanyol királynak és a kor más gazdag és hatalommal bíró megrendelőjének dolgozott.

Mennyire mai történet, ahogy a megrendelők sorra-rendre kifogásokat keresnek az elkészült munka kifizetésére!

Sok más eset mellett, a Hospital de la Caridad számára készített oltár még pereskedés forrása is lett, mert a megbízók különböző hibákra hivatkozva nem akarták kifizetni a kért összeget, miközben a négy kép, amely az oltárt díszítette, El Greco művészetének a legkitűnőbb alkotása.

 

 

Úgy tűnik, mindegy, hogy Kréta, Madrid, Toledo vagy a világ más pontja,  és mindegy, hogy ma vagy 500 éve, a történetek mindig ugyanazok. A történetekről gondolkozni, történeteket mesélni pedig talán egy finom kávé mellett a legjobb, és ehhez egy kis falusi büfé is kiváló lehet.