KÁVÉ ÉS HÓFEHÉR FOGAK. LEHETSÉGES?

KÁVÉ ÉS HÓFEHÉR FOGAK. LEHETSÉGES?

Üdvözöllek dicső lovag! Jó a kávéd! De hol a fogad?!

Kávéimádóként teljesen természetes, ha ébredéskor első gondolatunk a kávé, bármilyen formában. Na meg a tejbegrízre hajazó szuper egészséges reggeli; a tejben-vízben főtt zabkása fahéjjal, kakaóporral és/vagy lekvárral. Nem érdekelnek a napi feladatok, fittyet hányunk a hegyekben álló vasalni valóra, a bevásárlólistára és az anyós közelgő születésnapjára, hiszen kettő dolog létezik ilyenkor pusztán, ami megéri, hogy kikecmeregjünk a pihe-puha ágyból, az pedig a REGGELI és a KÁVÉ. Megfőzzük, elkészítjük, megesszük és felhörpintjünk, de vajon hogyan folytatódik a reggeli rutin?

Ahogy az outfitünket összeállítjuk, hogy környezetünket elvarázsoljuk a Pinterest modell-világát meghazudtoló összeállításunkkal, vajon fordítunk-e kellő gondot a kávé utáni higiénére, fogaink ápolására? Íme néhány tipp, hogyan védjük mosolyunk zálogát anélkül, hogy le kellene mondanunk legfőbb „táplálékforrásunkról”, a kávéról.

TISZTÍTÓ GYÜMÖLCSÖK

Szögezzük le: a rendszeres és helyes fogmosást egyik gyümölcs sem helyettesíti! Oda kell állni, meg kell mosni! Kávéfogyasztást követően amilyen gyorsan csak lehet, hiszen már egy csésze kávé is képes elszínezni fogainkat, nem beszélve a kellemetlen lehelletről és a fogzománc esetleges elvékonyodásáról.

Ennek kiegészítéseként viszont remek szolgálatot tehetnek a folsavban gazdag gyümölcsök, mint például az eper vagy citrusfélék, melyek egyrészt tisztítják a fogakat a kávéban lévő tannintól, másrészt bevonatot képezve a fogak felületén védelmet nyújtanak a különböző káros hatások ellen. Balkézről felmerült már a banánhéj belső részével történő fogfehérítés ötlete is. Természetesen kipróbáltuk, de elég macerás volt a banán óriási héjával trükközni és a tükör előtt csiszatolni mind a hatvannégy fogunkat, és valljuk be, igazán változást sem tapasztaltunk. Bár csak egyszer próbáltuk. Az eper ehhez képest viszont klassz, csak a magokkal kell vigyázni, így hasznos, ha van otthon fogselyem … és egy Richard Gere… 😊

SZÍVÓSZÁL

Divatbemutatón lestük el a trükköt és alkalmazzuk azóta is a jolly-jokerként funkcionáló szívószálat, hiszen nem csak a femme fatale vörös rúzsunk marad makulátlan a kávé-hörpölgetés során, de fogainkat is védjük a sárgulástól. Csúnya-rusnya tannin! De hát ez van, védekezni kell! A szívószál egy valóságos dupla-dinamit, ráadásul a legtöbb kávézóban már kérés nélkül elérhető. Ha esetleg mégsem, borzoljuk nyugodtan a baristák és felszolgálók idegrendszerét legújabb hóbortunkkal.

 

SZÓDABIKARBÓNA

Ha valami, akkor ez tényleg bejött! Kicsi szódabikarbóna egy apró tálkában, és egy nagyon puha fogkefe. Ennyi kell csupán, hogy havonta kétszer körkörös mozdulatokkal gondosan átdörgöljük a fogainkat. A puha szőrű fogkefe azért kell, hogy ne sértsük meg az ínyt és ne érje túl erős behatás a fogzománcot sem. Érdemes először bevizezni a fogkefét, és úgy belemártani a szódabikarbónába a könnyebb felvitel érdekében. Havi két alkalomnál többször nem javasolt elvégezni a hadműveletet, tekintettel a szódabikarbóna némileg maró hatására, bár tapasztalatból mondjuk, ez az eljárás ebben a formában éppen csak lekapja az elszíneződést a fogak felületéről, így biztosítva a mesés hollywoodi mosolyt!

EPRES RECEPT

1 szem eper / fél teáskanál szódabikarbóna. Az összenyomott eperhez a szódabikarbónát hozzáadva tökéletes fogfehérítő pasztát kapunk, amit ujjunkkal vagy puha fogkefével csak fel kell vinni fogainkra. Az 5 perc hatóidő alatt igyekezzünk nem lenyalogatni az epret, bár a szódabikarbóna kellően riasztó, hogy nyalakodni támadjon kedvünk. A procedúra után csak simán mossunk fogat, hagyományos fogkrémmel.

BYE-BYE BACIK!

Csökkenthetjük a kockázatot, ha a kávét eszpresszó formájában fogyasztjuk, amit egy hirtelen mozdulattal felszippantunk a pici csészéből. A kávéhoz hozzáadott tej, tejszín, cukor és egyéb huncutságok növelik az elszíneződésért felelős baktériumok számát, amik nem csak a fogakon, de a száj teljes területén, így a nyelven is megtelepednek. Hát kell ez nekünk? Ha ragaszkodunk kedvenc habos lattenkhoz – mert ragaszkodunk -, természetesen azt is lehet, csak a fogmosást nem szabad elhanyagolni. A nyelv tisztításához már nagyon klassz fogkeféket lehet kapni, aminek egyik fele szőr-, a másik fele apró gumisörtékből áll, megkönnyítve ezzel a bacik eltávolítását.

 

A JÓSÁGOS KÁVÉ

A kávé olyan, mint a Nagytestvér; egyik kezével elvesz, de a másikkal azért mindig ad. Jó hír, hogy a kávéban található polyphenolok – a jóságosak – gondoskodnak arról, hogy fogaink erősek és egészségesek legyenek. A titok talán az egyensúlyban és a gondos higiénében van; ahhoz, hogy elkerüljük az eróziót, érdemes a kávét módjával fogyasztani. Az ajánlott recept valahol a napi két kávé környékén mozog, amit a megfelelő szájhigiénével és sármos fogorvosunk rendszeres, minimum évente történő látogatásával tökéletesen kiegészíthetünk annak érdekében, hogy megnyerő bájos mosolyunkat bátran a világra villanthassuk.

 

Forrás: healthline.com

Képek forrása: www.bigstockphoto.com

Szerző: Eat, Move & Smile