A kávé gyógyítja a rákot!

rákot

A kávé gyógyítja a rákot!

A kávé gyógyítaná a rákot? Igaz ez?

A (brit?!) tudósok kutatásaikkal alátámasztották, hogy ha kávét iszunk, az gátolja a daganatok fejlődését, kialakulását szervezetünkben, és gyógyítja a rákot!

De vajon ez igaz?

Bizonyos vizsgálatokkal kimutatták, hogy a kávénak, illetve a kávéban megtalálható koffeinnek többek között gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása is van. Ami viszont a rákos megbetegedések tekintetében leginkább fontos: segít, hogy a daganatos sejtek saját magukat elpusztítsák.

 

Mit jelent mindez a napi kávébevitelünkre nézve?

Nyugodt szívvel olvashatjátok a következő sorokat, hiszen arra a tényre is fény derült, hogy: Napi hat csészéig bezáróan – ami nem kevés mennyiség – a kávéivás nem növeli a legtöbb fajta daganat kockázatát. A kávéfogyasztás bizonyos daganattípusok esetében (például májdaganat) enyhe kockázatcsökkentést is okoz, habár az egyéni variációk számát is figyelembe kell venni.

Nem kell tehát tartani a kávétól, de fontos, hogy mértékkel fogyasszuk, hiszen nem vagyunk egyformák és egyéni reakcióink eltérhetnek a nagy átlagtól – írja a HáziPatika.

 

Kávé az egyéb fájdalmakra?

Amikor még a mostaninál is lényegesen több volt a feszült, stresszes időszak az életemben, ami gyakori fejfájásokkal áldott meg, elhatároztam, hogy – ha fejfájásról van szó – nem szedek be többé gyógyszert, mert hát köztudott, hogy „Jóból is megárt a sok!” Orvosaink többek között arra is napi szinten felhívják figyelmünket, hogy mindenkinél legyen meg a napi 2-3 liter folyadék – lehetőleg víz – bevitele. De most komolyan, ez már a könyökünkön jön ki…

Sajnos legtöbbször a fejfájás pontos oka ismeretlen, de minket nem is az érdekel, hogy miért fáj, hanem, hogy mit tegyünk azért, hogy ne fájjon? Ha akkor nem próbálkozom a kávéval, mint alternatíva – ki tudja még mindig milyen gondok gyötörnének odafenn…

 

Annak ellenére, hogy a fent leírtak alapján már biztos mindenki tisztában van a koffein gyógyító hatásaival, általában szeretünk mégis egyből a tablettákért nyúlni, hogy enyhítsük fejünkben a kínzó lüktetést. Benne van az is a pakliban, hogy ha valaki túlzottan adagolja magába a különböző gyógyszereket, függővé is válhat tőle. Olyan ez, mint az út az ismerkedéstől az ágyig… Lépésenként egyre közelebb kerülünk hozzá, és egyre nagyobb élvezettel is jár.

Ezek helyett inkább érdemes volna természetes megoldások után nézelődni, azokkal próbálkozni, mint például az általam említett kávé.

A koffein tehát javítja a vérkeringést, kitágítja agyi ereinket, ezzel javít oxigénállapotunkon is, miközben a fájdalomérzet csökken. És ami a legjobb, hogy úgy mulasztjuk el ezt a kínzó tünetet, hogy közben egy számunkra kedves italt szürcsölgetünk. Mire ráeszmélünk, már el is múltak kínkeserves perceink.

 

Na és mi a helyzet a citrommal?

Végezetül egy egyszerű és igen praktikus recepttel készültünk a „bevállalósabb” olvasóink számára, ugyanis vannak, akik a koffein mellett a citromra, azon belül a citromos kávéra is esküsznek, hiszen a citromnak szintén meg van a keringésjavító tulajdonsága. Elsőre talán furcsán hangozhat a kávé-citrom kombó, de ha esetleg valaki ki szeretné próbálni, nem is kell mást tennie, mint szokásos módon lefőzni a kávét, belecsepegtetni egy egész citrom levét, majd el is fogyaszthatjuk. Ebben az esetben nem árt mellőznünk a cukrot, hiszen az is okozója lehet a fájdalmaknak.

Készíthetjük instant kávéból is, valamint, ha éppen nincs friss citrom a hűtőnkben, helyette tehetünk bele 2-3 evőkanálnyi citrom ízesítőt.

Te próbáltad már?

Forrás: Fotók: Bigstock.com