A kávé képes megelőzni a vakságot?

vakság

A kávé képes megelőzni a vakságot?

A New York állambeli Cornell Egyetem kutatói annyira imádják a kávét, hogy még munkájukban is csak a körül jár éles elméjük, Hiszen legújabb vizsgálataikban annak jártnak utána, vajon szemünk egészsége megőrizhető-e gyakori kávéfogyasztással? A látásromlás leggyakrabban cukorbetegség, zöldhályog és az idős kor következtében alakul ki. Ha a kutatások sikeresnek bizonyulnak, akkor elképzelhető, hogy bizonyítást nyer, hogy a kávé nem csak lelkünknek és szellemi teljesítményünknek, hanem még szemünk egészségének is kedvez!

A Cornell Egyetem

élelmiszerekkel foglalkozó kutatócsoportja egy olyan antioxidánst talált a kávéban, amely akár képes lehet megelőzni a látásromlást, sőt akár a vakságot is! Tanulmányukban bebizonyították, hogy a kávéban található erős antioxidáns, a klorogénsav képes megakadályozni a retina degenerációt az egereknél. A retina a szem belső, hátsó falában található vékony réteg, amely milliónyi fényérzékeny és idegsejtje segítségével vizuális információt juttat agyunk számára. Hatékony működéséhez azonban nagyon sok oxigén-re van szüksége. Oxigénhiány fellépése és sok szabadgyök termelődése a retina szövetének károsodásához, majd végül a látás romlásához vezet.

A kutatásban az egerek szemébe nitrogén-oxidot juttattak, mely régóta bizonyítottan a szabadgyökök felszabadítása által retina degenerációhoz vezet. Ám azt találták, hogy azoknál az egereknél, akiket klorogénsavval előkezeltek egyáltalán nem volt megfigyelhető ez a károsodás.  Chang Y. Lee, a kutatási projekt vezetője szerint a következő fontos lépés annak a kivizsgálása lesz, hogy a kávéfogyasztás által a szervezetbe jutó klorogénsav vajon eljut-e a retinához? Amennyiben bizonyítást nyer, hogy ez az erős antioxidáns valóban közvetlenül találkozik a retinával, a tudósok kifejleszthetnek olyan kávét, amely kifejezetten a látáskárosodás megelőzésére készül.

 

A professzor szerint nagyon fontos, hogy megértsük természetes élelmiszereink egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait. Mivel a kávé az egyik legnépszerűbb ital világszerte, rendkívüli jelentőséggel bír, ha megfejtjük egészségmegőrző képességét. Korábbi vizsgálatok során már kiderült, hogy a kávé képes csökkenteni néhány krónikus betegség kockázatát is. Mint például a Parkinson- kór, prosztatarák, cukorbetegség, Alzheimer-kór és az idősödéssel járó kognitív funkciók csökkenése.

Tehát miközben kedvenc frissítő kávédat fogyasztod, gondolj arra, hogy mindamellett, hogy pillanatnyi örömödet leled benne, még egészségednek is jót teszel!

Hogyha te is a kávézás rabja vagy, akkor olvasd el a többi érdekes információt is.

Forrás/ Fotó: www.bigstockphoto.com