Kávé szerte a világban

kávé

Kávé szerte a világban

Kávé-körút:

Ahány ház annyi szokás, de mondhatnánk, hogy ahány ország annyi kávézási szokás. Híres kávéfogyasztók és kávénemzetek a dél amerikaiak, spanyolok, olaszok, görögök, franciák, németek, osztrákok, törökök, mint legutóbb megtudtam a finnek (!) és még sorolhatnám. És, hogy miért vagyunk ennyien, akik isszák, csinálják, keverik, alkotják a kávét? Mert egyszerűen szeretjük. Nézzük hát az egyes nemzetek kávéfogyasztási szokásait.

Olaszország:

Ha Olaszország akkor jó adag temperamentum és egy csésze eszpresszo, ők így kezdik a reggelt, illetve szeretnek hangosak lenni egésznap és napjában háromszor kávét inni. Olasz szokás, hogy bárokban, kávézókban sietve kirendelik a feketéjüket és ott helyben állva hörpintik fel. A csendes meghitt kávézgatást meghagyják nekünk, turistáknak.

Ha Olaszországra gondolok rögtön eszembe jut a lédús paradicsom, lágy tésztájú pizzák és óriás olívabogyók látványa, a finom ételekhez pedig ízletes kávé dukál és az olaszok ezt jól tudják. Itt nem érdemes a kalóriákat számolgatni, íz, illat és hangulat egyedi kombinációja teszi feledhetetlenné az ott töltött időt, turistaként pedig kötelező a napsütötte teraszokon elszürcsölni egy olasz feketét.

Görögország:

Amit Görögországban eddig megtapasztaltam azt pár szóban tudnám jellemezni, égető forróság, kabóca cicergés és a tenger illata. A fülledt meleg csillapítására a jeges tejszínhabos frappét választják, melyet kizárólag instant kávéból főznek. Görög szokás, hogy a frappét akárcsak James Bond a vodka martinit rázva és nem keverve isszák. Feltétlenül érdemes kipróbálni ezt a helyi különlegességet, hogy igazán átérezzük a görög mindennapokat.

Franciaország:

Mikor Párizsban jártam egyből beleszerettem, nem véletlenül a szerelmesek városa, csak úgy árad belőle a finom romantika. Így van ez a francia kávéval is, mely szerelem első ízlelésre. A Café au lait egy forró tejeskávé, melyet gőzölt tejjel készítenek, és hazánkban is nagy sikernek örvend, nem véletlenül. Mindig is vonzott a franciák világa, számomra a kifinomultságot, divatot, provanci szőlő ültetvényeket és érlelt sajtokat jelképezi. Párizs az a nagyváros mely a zajos forgatag ellenére hordoz magában valami nyugodtságot, hat az érzékekre és ízig- vérig romantikus.

Kávéjuk is hasonlóan megfogó, édes krémes, melynek elengedhetetlen kísérője egy friss croassan.

Folytatjuk…

Szereted a kávét? Imádod az érzést, amit ad? Szeretnél még többet? Akkor olvasd el bejegyzéseinket.

Forrás/ Fotó: Bigstock.com