A KÁVÉ VÁSÁRLÁS 5 SÖTÉT TITKA

kávé vásárlás

A KÁVÉ VÁSÁRLÁS 5 SÖTÉT TITKA

KISOKOS KÁVÉ VÁSÁRLÁSHOZ

Az otthonra vásárolt kávé nagyjából hasonló, mint a randizás: végig kell próbálni párat, mire megtaláljuk az igazit. De a jó kávé olyan, mint a Nagy Ő, létezik, csak nem a szupermarketek polcain. Ahhoz, hogy valóban értékes kávészemek kacsintsanak ránk vissza a gondosan megtervezett csomagolás mögül, nekünk is áldozni kell. Az egyre szélesebb körben bővülő kávébehozatalnak hála, nem is kell rá éveket várnunk, hogy megtaláljuk a legtutibb beszerezési forrásokat. A tökéletes kávé kiválasztásához viszont jó tudni, milyen szempontokat vegyünk figyelembe!

#1 EGÉSZ KÁVÉSZEMEK

A legtöbb kávé darált formában kapható. Ez nyilván baromi kényelmes, mert csak kibontjuk a zacskót, és már kanalazzuk is a kotyogósba, ergo 1-2 percen belül élvezhetjük a reggeli indító jótékony hatásait. A darált verzióval viszont az a gond, hogy a benne lévő aromák is elillannak. Mint ahogy az alma is megbarnul, ha felszeletelést követően nem faljuk fel, a kávé is hasonlóképpen működik. A darálás során megsérül a kávébab felülete, oxigénnel érintkezik, ami csökkenti a kávé aromáját, élvezeti értékét.

A legjobb, amit tehetünk, hogy egész szemes kiszerelést vásárolunk, és saját őrlővel – akár kézi, akár gépi – közvetlenül kávékészítés előtt finomra daráljuk. Hogy mennyi időnk van minderre? Kb. 30 percen belül érdemes elvégezni a hadműveletet, ugyanis nagyjából ennyi idő alatt illannak el a mennyei aromák.

#2 A DÁTUM ELLENŐRZÉSE

A vásárlás során egyik legfontosabb szempont a pörkölés dátuma. A tökéletes kávé a friss alapanyagtól lesz utánozhatatlan, ami azt jelenti, hogy a legjobb kávé élményhez a pörköléstől számított 4-12 napon belül fel kell használni a kávészemeket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy utána ki kell dobni, de minél több idő telik el a pörköléstől számítva, annál több levegővel érintkeznek az imádott kávészemek, ami rontja élvezeti értékét.

Hogy hol találjuk a pörkölés dátumát? Ellenőrizzük a csomagolást, a legjobb kávépörkölő üzemek ezt minden esetben feltüntetik!

#3 MELYIK KÁVÉTERMELŐTŐL SZÁRMAZIK

A kávé származási országát általában megtaláljuk a csomagoláson, de ha biztos minőségre vágyunk, ellenőrizzük, pontosan melyik kávé farmon termelték. Ha csak az ország van feltüntetve (pl.: Kolumbia, Kenya, stb.), akkor az több kávétermelőtől is származhat, ahol vagy jó a kávé, vagy nem. Ha viszont név szerint feltüntetik magát a farmot (pl.: Finca Matalapa, Ljulu Lipati, stb.), akkor biztosak lehetünk abban, hogy gondosan válogatott szemek biztosítják a kávé élményt.

#4 VILÁGOS PÖRKÖLÉS

Ma már itthon is választhatunk a sötét-, vagy világos pörkölésű kávék közül, bár a legtöbb ezek közül sötét pörkölésű. Hogy miért? Mert alapvetően a legtöbb nyers kávé rossz, és ahhoz, hogy ízeket pumpáljanak a szemekbe, alaposan odapörkölnek neki. Olyan, mint egy jól átsütött steak: gyakorlatilag, akár a német brikett. A pörkölésen túl semmit nem érzünk, az összes illóanyag és jótékony összetevők távoznak a pokol tornácán.

Ettől függetlenül természetesen létezik jó minőségű sötét pörkölésű kávé, de a világot járó kávés cégek azokat keresik általában, amelyek a természetes ízélményt adják vissza. Ha mi is inkább erre vágyunk, érdemes a polcon hagyni a francia, olasz és bécsi pörkölésű kávékat – mert ugyan jól hangzanak, de valójában a sötét pörkölést jelentik -, és inkább a világos vagy közepes pörkölésű kávék felé fordítani csillogó tekintetünket. Ha esetleg a csomagoláson nem jelezték a pörkölés típusát, nyugodtan kérdezzük meg az eladót. Remélhetőleg barista, aki tud nekünk érdemben segíteni.

#5 HOL KERESD

Kávéimádóként az egész szemes, friss és gondosan válogatott, megfelelően pörkölt feketére vágyunk, érdemes ellátogatni a kávézókba, és egy espressoval, ristrettoval tesztelni az általuk készített életmentőt. A legtöbb kávézóban, ha nem is specialty kávézó, van lehetőség a beszerzésre is, sőt, több féléből is kóstolhatunk, válogathatunk. Ha nincs a közelünkben olyan kávézó, ahol mindezt tesztelés alá tudnánk vonni, érdemes az internet segítségét igénybe véve szörfözni egy kicsit, és akár külföldi vizekre evezve beszerezni kávé-zsákmányunkat.

Szerző: Eat, Move & Smile

Fotó /forrás: pixabay.com

Inspiráció: menshealth.com

logó