10 máj Kávéhabos csokis-diós muffin sütése
A kávéhabos csokis-diós muffin már csupán nevének hallatán is összefuthat a nyál a szánkban. A muffin tésztájában ugyan nincsen kávé, de egy ötletes megoldással (hab formájában) gyorsan pótoltuk ezt a hiányosságot.
Íme, a recept:
nehézségi fok: közepes
adag: kb 24 db muffin
elkészítési idő: 15 perc előkészítés, 30-50 perc sütés
Hozzávalók:
tészta:
- 300 g liszt
- 140 g cukor
- 10 g sütőpor
- 1 csipet só
- 50 g kakaópor
- 100 g dió
- 150 g tejföl
- 200 g olvasztott margarin vagy vaj
- 250 ml tej
krém:
- 200 g margarin vagy vaj
- 150 g porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 bögre közepes erősségű kávé, de ez ízlés szerint változhat
- 2 evőkanál forró víz
A csokis-diós muffin tésztájának elkészítése:
- A dióbelet 180 ˚C sütőben 5 perc alatt megpirítjuk. Pirítás után könnyebben lejön a dió vékony héja. Mi nem szedtük le ezt a vékony héjat. Mindenkinek szabadon az ízlésére van bízva, hogy a diót megpucolja-e vagy sem.
- Miután kivettük a sütőből a pirított diót, durvára vágjuk. Tanácsos előbb megpirítani a diót és csak azután durvára vágni, hiszen így kisebb az esély arra, hogy odaég.
- Ezt követően 160 ˚C hőmérsékletre állítjuk a sütőt. Ezzel előkészítjük a sütőt a muffinok sütéséhez.
- Egy nagy tálban a száraz összetevőket összekeverjük (liszt, cukor, sütőpor, vaníliás cukor kakaópor, dió).
- Majd a keverékbe az olvasztott vajat, tejet és tejfölt is beletesszük, és ezzel szintén összekeverjük.
- Az így kapott masszát szilikon muffin formákba tesszük, de simán muffin papírt is használhatunk. Amennyiben fém formánk van, úgy mindenképp tegyünk bele muffin papírt is vagy vajazzuk, lisztezzük ki a formákat, hogy ne égjen rá a tészta. Szilikon forma esetén a papír elhagyható.
- Nekünk 6 db szilikon muffin formánk volt, így ezekbe tettük a masszát. A maradék csokis-diós muffin tésztát pedig hagyományos tepsiben kisütöttük.
- A muffin formákban 160 ˚C-on, 30 percig süssük a csokis-diós muffinokat.
Ha tepsiben sütjük a muffin tésztát, tegyünk bele sütőpapírt, vagy vajazzuk, lisztezzük ki. Kb 50 percig süssük és ugyanúgy 160 ˚C-on. A tepsiben a masszának kb 3 cm magasnak kell lennie, és ebben az esetben nagyjából 50 perc a sütési idő. Mi 18×24 cm-es tepsit használtunk.
- Ha illatozik a süti, akkor valószínűleg már készen van. Ezt leellenőrizhetjük, ha fogpiszkálót szúrunk a tésztába. Ha a fogpiszkálóra rátapad a tészta és látjuk, hogy még nyers, süssük tovább.
- Ha kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk hűlni az elkészült csokis-diós muffinokat.
A kávéhab elkészítése:
-
A lefőzött kávét hagyjuk teljesen kihűlni
- A puha vajat a porcukorral és vaníliás cukorral jól kihabosítjuk (habosra keverjük).
- Ha kihűlt a kávé, belekeverjük a vajkrémbe és tovább habosítjuk.
Amint kihűlt a csokis-diós muffin, a tetejére kanalazzuk a krémes habot. A muffin tetejére diót vagy kávészemet teszünk.
Jó étvágyat!
Forrás/fotó: legjobbkave.hu