Kávémalacok – Neked hogy ízlik a többnapos kávé?

Kávémalacok – Neked hogy ízlik a többnapos kávé?

A többnapos kávé hívei

Talán disznóság, de szeretem. Igazi kávémalac vagyok. Neked hogy így ízlik a többnapos kávé? Sehogy, mert meg sem iszod? Aki pedig megissza az igénytelen, takarékos vagy csak érdektelen? Megmutatjuk, mi rejlik a kávémalacság hátterében és hogy mi lehet a többnapos kávé varázsának titka! És nem mellesleg a veszélyei

Kávémalac. Felmerül a kérdés, milyen ember az ilyen, aki megissza az egy-, de akár a háromnapos kávét? Egyáltalán mit ér el vele?

Ami engem illett, én szeretem a friss kávét. Is. De akkor sem fogok agyérgörcsöt kapni, ha a mai félbögrényi adagot – amit reggel főztem le – majd holnap reggel iszom meg. Télen vígan el is van szobahőmérsékleten, így, hogy bejött a nyár, annyit azért megteszek, hogy bedobom a frigóba.

De olyan is van, hogy lefőzök legalább öt személynek elegendő adagot, aztán legalább 3-4 napig abból öntögetek ki magamnak. Azután már nem érdemes, mint ahogy véletlenszerű kísérletemből kiderült: az öt napig magára maradt kávé tetején azonosítatlan gusztustalanságok lebegtek.

 

Ha már engem is érint a sztori, hát fogtam és expedíciót indítottam a témában és arra a következtetésre jutottam, hogy négyféle kávécoca létezik:

Az érdektelen

Az érdektelennek azért csúszik le a többnapos kávé, mert ahogy a neve is mutatja, tökre nem izgatja mit iszik. Neki a kávé az kávé, nem számít, hány napos. Az sem érdekli van-e hatása vagy nincs és amíg nem úszkálnak penészbuborékok vagy más furcsán fehérlő tutajok a kávé tetején, addig no problémo, hadd csússzon!

A takarékos

A takarékos egész egyszerűen lefőzi a nagyadag kávét, akár „véletlenül”, akár direkt és elvi okokból issza meg egy vagy akár több nap alatt. Mert ő bizony nem fog pazarolni, ezért nem teheti meg, hogy kiönti a kávét a halaknak. Mikor Afrikában kenyér sincs néha, nemhogy kávé…

 

A kényelmes

A kényelmes főz egy hatalmas adagot és utána napokig nem kell. Igen kérem szépen, ez is kényelem. Mondhatnád azt, hogy de hát csak pár perc főzni új kávét – ami legalább friss is – és különben is, hogy lehet valaki ennyire lusta?!

Az ínyenc

És most dobpergést kérek, mert jön a csattanó! Igen! Hiszitek vagy sem, de van, aki kimondottan szereti a többnapos kávé ízét. Aki azért főz le egy vödörrel és érleli több napig, mert neki az olyan, mint a jó bor, minél régibb, annál jobb! Hadd ne süssem el, a rém unalmas sallangot, hogy ízlések és pofonok… na tessék, mégis elsütöttem.

Végezetül három logikusnak tűnő kérdés a kávémalacokhoz:
  1. Miért nem főznek kevesebbet és akkor mindig frisset ihatnak?

Ez kérem szépen a fentiekben megválaszoltatott. Lehet, hogy az antikávémalacoknak ez a logikus, de a tősgyökeres kávémalacok el sem tudják képzelni, hogy kevesebb vizet öntsenek hozzá. Mint ahogy azt sem, hogyha megkívánják kávét, ne legyen egyből készen, mintha csak varázsütésre került volna a kiöntőbe.

  1. Van így értelme, hatása a kávénak?

Tanulmányok és szakértők szerint négy-hat órán belül érdemes elfogyasztani a frissen főzött kávét, mert onnantól kezdve folyamatosan elvész az élénkítő hatása. Továbbá az újramelegítés sem ajánlatos, mert szétbarmolja a kávé összetevőit.

Illetve az eszpresszo.com szakértői szerint az állott kávé egyáltalán nem egészséges és még káros is lehet, mivelhogy a többnapos kávéban káros kémiai folyamatok mehetnek végbe, amelyek rákkeltő hatásúak is lehetnek, mintha csak az odaégett ételt hamiznánk meg.

Arról nem is szólva, hogy az állott kávéban elszabadulnak a csersavak…

  1. Nem kapnak gyomorrontást? Nem üldözi őket a szapora?

De, benne van a pakliban. Főleg azoknál, akiket eleve meghajt a kávé. Nekik akkor már igazán mindegy, hogy a friss vagy a többnapos kávé hajtja őket mosdóra. Ám, ha gyomorrontás feltétlenül nem is (kivéve ha az úszó bigyókkal együtt ittuk meg a hatnapos kávét), de a csersavak okozhatnak kellemetlen gyomorpanaszokat.

Mindezek fényében, még mindig megéri kávémalacnak lenni? Egyeseket talán most éri pálfordulás, másokat meg továbbra sem fogja izgatni, hogy többnapos kávét isznak. Valószínűleg én holnap reggel is a mai napon főzött kávémat fogom kiönteni…

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Wadolowska Balogh Orsolya>