Kávénak álcázott hízókúra

Kávénak álcázott hízókúra

Hogyan? Ha többször áldozunk a kávénak, az már hízókúra?
Elengedni magad tudni kell! Hallod már a kávénak kosztümözött nyalánkság hívó szavát?

Mielőtt felállnál (amit úgy se fogsz) a csúcsosodó jegeskávédtól, ami nyakig van öntve sziruppal és a tetején csüngő tejszínhab Eiffel-toronynak is elmenne, olvass tovább. A koffein maga még segít is plusz kilók leadásában, ám hőn szeretett habos-babos jegeskávéd már-már annyira kívánatos, hogy kedved támadna még egyet meginni. Bizonyos kávék meg olyan obszcénül kacsingatnak rád a szomszéd asztaláról, hogy legszívesebben rájuk vetnéd magad. Tuti hízókúra az egész!

Hizlaló szokások

„Óh, csak egy kávé lesz és semmi más!” – rendelsz, aztán nyugodtan elfogyasztod a világ kávénak maskarázott szirup bombáját, plusz kapsz hozzá még egy kekszet is. Sokszor már nem is azért iszod, mert felpörget. Észrevétlenül elkezdtél függeni tőle. De hisz olyan hívogatóan édes és habos, na és a vízcsepp a jegeskávés poháron, amikor legurul… olyan lélekemelő! Imádod! Minél több, annál jobb! Csak, hogy önmegtartóztatás is van a világon. A latte, melange, jegeskávé, frappé és hasonló társaik, akik már olyan szépek és kívánatosak, hogy már nem igaz, valóságos aknamezők! Mintha csokis croissant ennél. Tele van mézzel, zsíros tejjel, tejszínhabbal, cukorsziruppal: csokissal, karamellással, édesen, nyelvcsiklandozóan. De kit érdekel? Ez a mámor összetevője kávénak álcázva és kész!

 

Ha ez kell a boldogsághoz

Ellenállhatatlan habos kávécsodák, cukor, szirup, csokiöntet, likőr, óh… és az isteni hab a kávén kis fahéj a tetejére és fagyi a közepébe. Lassan már úgy néz ki, mint egy jól megpakolt emeletes esküvői torta, de azért duzzogva csak lecsúszik. Hát nem kávéra vágytál? Vagy édességre? Mindenesetre nem éred be a jó öreg feketével egy édesítővel, az túl kevés, meg olyan satnya. Valami izmosabbra vágysz, persze ha éhes vagy talán jobb választás egy tonhalas szendvics, mint a csoki sziruppal eláztatott jegeskávé.

Néha magam is elcsábulok, olyankor igyekszem a fapados verziónál maradni és iszom egy caffe lattét, de a szívem máshol jár. Amikor viszont bedőlök az Iced Caramel Macchiatónak legalább kárpótol a selyem zamat a lelkifurdalásért, mert megszegem az edzőm gondosan nekem írt étrendjét.

Sajnos tapasztalataim szerint legtöbbünknek nem elég a krémes tejhabos élvezet, szeretjük benne az extrákat. Ha például egy karamellás mámor mellett döntesz a csupasz fekete helyett, az olyan akár a nagyi dobostortája. És a tejszínhab a tetején az már édességnek is túlzás. Komolyan! Elég! Tiszta felnőtt adag rántott hússal.

Minden hájjal megkent desszertharmónia

A kávés desszertek egy kerek egész világot alkotnak, sőt, ha fahéjat szórnak rá vagy ánizst a tejszínhabra, akkor az tulajdonképpen már afrodiziákum. Ha pedig narancs is van a kávéban, akkor az számítható gyümölcsnek? Annyira fel vannak cicomázva a koffein különlegességek, hogy a bennük lévő kalóriamennyiséget csak egy szigetkörrel tudnád ledolgozni. Megéri? Nem. De hát finom. És, amúgy is jól néz ki. Meg, hát, aki a frappét szereti, rossz ember nem lehet. Még befőttesüvegben is csábít!

 

A habos desszertcsodák köreiben a kávé már csak mellékesen van jelen a pohárban. Persze akadnak olyanok, akik inkább a kávézás mellett döntenek, a többit meghagyják a nyalakodóknak.

Képek forrása: www.bigstockphoto.com
Szerző: Porcza Bíborka