Kávés sportcsapatok Budapest szívében

Kávés sportcsapatok Budapest szívében

A Coffee Ride és CoffeeRUN sportcsapatok olyan eseményeket szerveznek, melyek kávés nevüket a hajnali kezdés miatt kapták.

Kávé előtt bármit is csinálni? A legtöbbek számára már önmagában a felkelés is kihívást jelent kora reggel, nemhogy bármilyen megerőltető mozgást végezzenek a reggeli kávéjuk előtt. De nem a Coffee Ride és CoffeeRUN vérbeli kávés sportcsapatok esetében! Ők azok, akik még munka előtt, mikor még te javában alszol, letekernek és lefutnak sok-sok kilométert. De kik is ők és miért csinálják?

Coffee Ride

kávés sportcsapatok

Kik ők?

A csapat 2012 márciusában alakult, a koncepció az, hogy hajnali 6-kor indulva hosszabb távot (70-100 km-t) tekerjenek országúti kerékpáron. Bár közösségi eseményről van szó, a fiúk nem fogják vissza magukat, általában „csőmaxon” megy a tekerés. Idéntől változtatott a brigád, mert a nagy érdeklődés miatt a sok kerékpárost nem tudták megfelelően elvezényelni. Az eddigi max. létszám 133 koránkelő bringást jelentett. Most minden szerda reggel 5:50-kor 4 különböző budapesti helyszínről (Flórián tér, Gellért tér, Pólus Center és Nemzeti Színház parkoló) 4 különböző útvonalon indul a tekerés. Bárkit szeretettel látnak, akinek van országúti biciklije és megfelelő fizikuma ahhoz, hogy bírja a tempót és távot.

kávés sportcsapatok

Hogy miért Coffee Ride?

„Sokat gondolkoztunk mi lenne a jó név. Először azon gondolkodtunk, hogy valami koffeines lenne találó, mert a reggeli mozgás úgy felébreszt, mint egy adag koffein, vagy mint egy erős fekete. Felpörget, és egy jó ideig utána is pörögsz tovább. Aztán végül Coffee Ride lett a végső döntés. Eleinte nem is volt túl sok kapcsolódás a kávéhoz, azonban később kezdett kialakulni egy szűkebb kör, akik tekerés után beülnek egy kávézóba, ha van rá idejük.” – mondja Németh Ádám, a Coffee Ride egyik alapítója. A Coffee Ride egy új változata a Coffee Ride Light, „egy olyan eseményünk, amiben több a kávézás és kevesebb a tekerés, ilyenkor feltekerünk a Hármashatárhegyre, ahol elővesszük a termoszban felvitt kávét és a friss péksütiket, majd reggeli közben beszélgetünk, amire tekerés alatt nincs lehetőségünk.” – mondja Ádám.

CoffeeRUN

kávés sportcsapatok

Kik ők?

A futós kávésok közösségi futásként először 2014-ben egy októberi péntek hajnalon indultak neki az erdőnek. Azóta minden pénteken reggel 6-kor a Kolosy térről kezdenek, felfutnak a Szépvölgyi úton a Fenyőgyöngye parkolóig (2,8 km), majd 10-12 km erejéig beveszik magukat az erdőbe. A szervező, Marton-Mlecsenkov Évi minden pénteken más és más útvonalat talál ki, hogy mindig új ösvényeken vezesse a vele futókat. A program rohamos fejlődése miatt megalakult a Café Melange, ami azoknak a futóknak szól, akik eddig nem mertek belevágni a terepfutásba. Sokkal lazább a tempó, mint péntekenként és a táv is rövidebb, körülbelül 10 km „funkyrun” vár a résztvevőkre a hegyen. Egy másik változat, a Café Latte fantázia név alatt futó közösségi eseményen a csapat kis hazánk többi hegységével ismerkedik meg, kitekintenek a Hármashatárhegy vonzásából.

kávés sportcsapatok

A koffeinmentesekre is gondolnak

A CoffeeRUN Family a családoknak szól, a nagyobbacska gyerekek futhatnak, a kisebbek sétálhatnak, együtt mozoghat a család. „A Macikávé pedig olyan kiscsoportos foglalkozás, ahol minden elvárás nélkül gyalogolhatsz, kocoghatsz és élvezheted a téged körülvevő természetet. Ha teljesen kezdő vagy, de sportolni vágysz, akkor ugorj ki a mókuskerékből és töltődj fel a hegyen! Együtt könnyebb!”– mondja Évi, akit futókörökben csak „CoffeeRUN Momma” néven emlegetnek. A sok kávé ihletésű eseménynév miatt felmerül a kérdés, hogy melyik Évi kedvenc kávéja. Azt mondja: „A futásaim során szeretem az erős edzéseket, amelyek egy jól elkészítette feketekávéhoz hasonlíthatóak, de szükségem van a könnyed tejeskávéra hajazó, laza futásokra is, amikor meg tudok élni minden pillanatot a természetben. A kedvenc kávéfajtám a Latte Macchiato. Minden benne van, ami bennem is. Az erős eszpresszó, a habosított tej és a lágy tejhab a tetején.”

Szerző: Elek Dóra

Forrás / Fotó: Jakab Attila, Nagy Szabolcs, Szász Norbert