A KÁVÉSBÖGRE, ÉS A METÁL-KORSZAK

kávésbögre

A KÁVÉSBÖGRE, ÉS A METÁL-KORSZAK

MIÓTA LÉTEZIK KÁVÉSBÖGRE?

Fém, porcelán, papír, megehető, cirádás, letisztult, színes, kicsi, presszó, füles, üveg, latte-s, koktélos, macis, törött fülű, reggeli kávés, és gyógyulós kávésbögre… Millió jelzővel illethetjük a kávésbögréket, melyeknek nem tudunk elég helyet biztosítani a kredenc polcain. Követhetünk egy bizonyos trendet, vagy válogathatunk össze-vissza, ahogy szemünk beleszerelmesedik egy újabb kávésbögrébe a reptér forgatagában. Hazavinnénk a kávézóból, a barátnőnk konyhaszekrényéből, és rommá posztoljuk az idővonalunkat a szebbnél-szebb vágyálom kávébögrékről. Mert a kávét szeretjük, ez pedig hozzátartozik az életérzéshez. Nem kell ezt túlmagyarázni. A kávésbögre olyan, mint a nőknek a kilencvenkettedik pár cipő. Kell.

De vajon kinek köszönhetjük ezeket a mesés bögréket, és kik voltak azok az első szerencsések, akik először szürcsölhették italukat bögréből?

 

A KUTATÓK PERSZE EZT IS TUDJÁK

Legalábbis amennyit tudnak az az, hogy végül is bármiből ihatták az ősök a folyékony halmazállapotú itókákat, de a körülményeket – és a megtalált leleteket figyelembe véve – faragott fából, vagy csontból készülhettek. A legidősebb bögre-leletek, amit az archeológusok Kínában és Japánban találtak, a kőkorszakból valók, a néhány tízezer évvel Krisztus előtti időkből.

A cserépedények feltalálásakor – ami a fából és csontból készített edények utóda volt -, az agyagbögréket kézzel készítették és díszítették, de mint a legtöbb ősi cserépedénynek, úgy ezeknek a bögréknek is vastag faluk volt, ami egyrészt ormótlanul nézett ki – bár ki tudja, ez mennyire befolyásolta őseink trend-érzékenységét -, másrészt nehézkes volt belőle az ivás. Talán ez utóbbi többet nyomhatott a latba, bár a kutatók jegyzetei erre nem terjednek ki.

 

A METÁL-KORSZAK

Anyánk szerint mindenki életében eljön a metál-korszak. Míg ez a mi esetünkben kimerült a Metallica és a Mötley Crue romantikus zenehallgatásában, addig a bögre igen nagy változásokon ment keresztül. A fém bögrék aranyból, ezüstből, bronzból készültek, és egyre népszerűbbé váltak. Népszerűségük attól függetlenül szárnyalt, hogy a fém kiváló hővezető képessége miatt gyakorlatilag fizikai fájdalom volt inni belőlük. Viszont jól néztek ki. De hát a metál az ilyen. Vagy bírja valaki, vagy nem. A mi időnkben is volt, aki csak a posztereket ragasztotta cellux-szal a panelszoba falára, de életében nem járt koncerten…

 

A PORC-ELÁN

Időszámításunk utáni 600-ig ez volt. Az emberek szétégették a szájukat és a kezüket a fémbögrével, de rettentő menőnek érezhették magukat, mert mégiscsak nemesfémmel izzíthatták hólyagosra tenyerüket iszogatás közben, ráadásul az ajakfeltöltést is egy csapásra megoldották. A kínaiak viszont egy huszárvonással véget vetettek mindennek, amikor feltalálták a porcelánt, az emberek pedig duzzadt ajkakkal felkiálthattak: Heuréka! Végre egy tisztességes bögre! Szép is, jó is, kapunk benne hideget és meleget! És bár a heti bicepsz edzést már nem tudták lezavarni a bögre emelgetésével, de sokkal inkább passzolt a szürcsölő igényeikhez, amit a mai napig lássuk be, mi magunk is élvezünk.

A PRESSZÓS CSÉSZE TITKA

Talán még az eszpresszó-fanatikusok számára is érdekesség, hogy a kicsi presszó csésze egészen 1992-ig sima, egyszerű fehér színű volt. Semmi flikk-flakk. Maximum egy-egy logó, amivel díszítették őket, hogy ne legyenek annyira unalmasak, illetve hogy a kávé, vagy kávézó márkája égjen bele az emberek emlékezetébe. De vajon ki volt az első kávés cég a világon, aki az eszpresszót összekapcsolta a művészettel, és megalkotta az első művész-csésze kollekciót? Hamarosan azt is eláruljuk…

 

Szerző: Eat, Move & Smile

Képek forrása: pixabay.com/hu

Hello Kedves Olvasó! Ha tetszett a cikk, annak szívből örülök! Ha szívesen felhasználnád, kérlek, tedd azt jogszerűen. Mit is jelent mindez? A cikk teljes tartalma szerzői jogvédelem alatt áll, miszerint annak bármiféle felhasználásához a szerző, vagyis az én írásbeli engedélyem szükséges. Tegyük szebbé a világot! Köszönöm, hogy jófej vagy!